Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért van ezekben a mondatokba...

Miért van ezekben a mondatokban zu? Ide miért kell?

Figyelt kérdés

A zu+Infinitives szerkezetet és annak részeit néztem át és azt ÉRTEM. Azzal nincs baj. Szóval alapból az elmélet oké.

Azonban láttam a könyvben egy példafeladatot ahol igazából nem értem, hogy miért került oda a zu szócska.

Szóval pl.: wir beginnen zu arbeiten.

Ide miért kell zu? Elkezdünk dolgozni. Nem összetett, nincs benne kötőszó.

Miért nem csak simán wir beginnen arbeiten.

Ill. mitől függ ha egy sima mondatba aminek 2 igéje van, bekerül oda a zu vagy sem?

Tehát pl.:

Wir beginnen spiepen.

Wir befinnen zu spielen.

Melyik akkor a helyes? V mitől függ hogy egy ilyen egyszerű mondatba kerül-e zu v sem?

Volt meg egy mondat ahol szintén nem világos miért van.

Péter versuchte nachsichtig zu lächeln.

Ide megint minek kell a zu?

Szóval az nem világos, hogy bizonyos mondatokban kell-e zu, v nem, v mi a különbség?

Azt tudom hogy vannak szavak amik nem allnak zu-val az oke.

2022. jan. 18. 14:52
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb igéhez zu-val kapcsolódik a másik ige. Ez teljesen független pl az um zu szerkezettől.

"az arbeiten ige állhat zu-val"

"Tehát hogy mitől függ, hogy wir beginnen arbeiten vagy wir beginnen zu arbeiten?"

Félreérted. Itt nem az arbeiten áll zu-val, hanem a beginnen, mert az után kötelező a zu. Az, hogy valami zu-val áll, az azt jelenti, hogy zu követi, nem pedig azt, hogy megelőzi!

Az arbeiten nem állhat zu-val, azaz nem követheti zu, mert ahhoz nem tudunk értelmesen egy másik igét csatolni, mert olyan nincs, hogy "dolgozik csinálni valamit", ennek semmi értelme, de a beginnen vagy a versuchen állhat zu-val, hiszen olyat viszont nagyon is mondunk, hogy elkezd/megpróbál csinálni valamit. Ezt a "csinálni valamit" részt csatoljuk zu-val, már ha értelmes. És ha az adott ige nem kivétel a zu alól (pl. segédigék).

2022. jan. 18. 20:33
 12/13 A kérdező kommentje:

Úristen #11 ez az nagyon szépen köszönöm!!!

Ez nem volt világos!

2022. jan. 19. 14:36
 13/13 anonim ***** válasza:
Szívesen :)
2022. jan. 19. 14:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!