Nehéz a német nyelv?
Most kezdtük tanulni a sulibaan és 1. órán azt hittem megörülök annyira nehéz volt:S Tényleg ilyen nehéz lesz továbbra is?
Nem tudtok vmi oldalt ami segit a kiejtésben,helyesirásban stb..?
A 15:21-es mekkora egy nevetségesen szar oldalt linkelt be. Ja persze, majd a latin betűs, szláv nyelvekre hasonlító szlovák lesz a legnehezebb mi? Ellenben a cseh az első 10-ben sincs sehol, mikor ha összehasonlítod mondjuk a WC tisztító hátulján lévő cseh és szlovák feliratot, 99%-ban ugyan az.
Semmi értelme sorrendbe rakni, mert teljesen relatív, hogy kinek mi nehéz. Például egy holland simán megtanul németül, ellenben egy magyarnak már sokkal nehezebb, mert teljesen más a struktúrája.
Hehehe, most kezdted a németet? Szeegééény...:D
Bocsi:D
Én elmondom a tapasztalataimat (eddig):
Alsóban kezdtem általánosban. Azért ezt választottam, mert angolból jártam szakkörre, és utána úgy döntöttünk, hogy magántanárhoz járok majd, aki megtanít (ezért áldom a szüleimet, ugyanis kiválóan megtanultam angolul, és ez a suliban az ottani oktatás khm... színvonalával ez egészen biztosan nem ment volna.)
Na szóval a német. Hát, nagyjából amikor megtudtam, hogy a der, die, das névelőkben nincs logika, akkor elröhögtem magam. Azt hittem az elején, hogy vicc. De nem az:D És mivel a hangzását is utáltam, plusz az angolt imádtam és nagyon jó voltam belőle, egész egyszerűen nem voltam hajlandó tanulni. Egészen 8.-ig.
10-ben kezdtem újra a gimáziumomban. Addigra benőtt a fejem lágya, és sikerült megértenem, hogy nyelvet tanulni mindig jó és hasznos. Most már imádom, semmi bajom nincs a hangzásával sem (imádom nézni, ahogy a haverjaim, akik előtte nem tanulták milyen fejeket vágnak, amikor a hangzást hallják:D) és most németből fakultáltam. És egy nagyon rossz döntésnek tartom, hogy általánosban olyan hülye voltam és nem tanultam. Bár az is igaz, hogy a mi osztályunkban ez nem lett volna könnyű...
Amikor elkezdtük 10-ben, volt is bennem káröröm azon osztálytársaim iránt, akik még nem tanulták, mondtam nekik, hogy nem tudják, mibe fogtak, mert kell hozzá pár év, hogy megszeresse az ember (gonosz vigyor).
Na mármost összességében én nem tartom nehezebbnek, mint az angolt. Az angollal ugyanis az a helyzet, hogy mindenki úton-útfélen összeszed egy pár szavas szókincset rosszabb esetben, vagy valamilyen, esetleg középfokú nyelvtudást jobban, és azt hiszi, hogy tud angolul. Jó példa erre ez az oldal is, ahol feltesznek egy angol fordítással kapcsolatos kérdést: a sok hülye, aki azt hiszi, tud angolul és izgul, hogy most bizonyíthat, beír valami marhaságot, és kb. a 10. válaszoló az első, aki helyesen odaírja. Az angol valóban egyszerű... annak, aki konyhaszinten űzi. Aztán bejönnek amolyan kis finomságok, pl. try + to do sth és try + doing sth között a különbség, vagy as if + múlt idő és as if + jelen idő közötti különbség, vagy pl I'll meet John és I'm meeting John közötti különbség, és kiderül, hogy ott is kell tanulni ilyen apró részleteket. A németben ezek egyszerűbbek. Ott máshol van a nehézség: ott, hogy az egy memoriter nyelv. Minden egyes szónak meg kell tanulni a nemét, a többesszámát, a birtokos esetét. Aztán jönnek az igék, amiknek meg meg kell tanulni a Präteritum és a Perfekt alakját, plusz pl. azt, hogy mikor kell Perfektet sein-nal meg haben-nel képezni. Én össze tudok rakni mondatokat németül, de állandóan gondolkodnom kell, hogy hogyan igazítsam a végződéseket a birtokos névmásokhoz pl. . Ráadásul -számomra legalábbis- a szavakat is nehezebb megjegyezni.
Adnék Neked pár tanácsot:
1. Névelőszabályok. Ha rám hallgatsz, magold be az összeset. Nekem nagyon megkönnyítette a szavak megtanulását, amikor rájöttem, hogy valójában sok szónál van logika a névelőkben. Ezeket itt találod az "A főnevek nemének fontos szabályai" címszó alatt.
2. A szótanuláshoz: én vizuális típus vagyok, és ez a másik, amivel meg tudom tanulni a főnevek nemeit: oszd fel a szótárfüzeted vízszintesen három részre! Tehát egy oldalon három rész van: felső DER, középső DIE, alós DAS. Nekem bevált.
3. Próbálj valami kreatívat kitalálni! Egy jó példát tudok: a némettanárunk, aki nagyon jól tanít mondta a következőt: "Hová akasszam a Holdat?" Ezzel tanította meg, hogy a HOVÁ? kérdésre mindig AKkusativ, a HOL? kérdésre DATiv a válasz.
A kiejtésről meg annyit, hogy rá kell érezni. Könnyebb, mint az angolé. Helyesírás meg szerintem nagyon könnyű.
Sok sikert!
A német nehezebb az angolnál, de nem mondanám, hogy "nehéz nyelv". Nehéz nyelv mondjuk a lengyel vagy a koreai, de nem a német.
Elkezdeni mindig nehéz egy új idegen nyelvet. Ne ijedj meg tőle. Néhány óra után már kezded megszokni a gondolkodásmódját, és akkor könnyebbnek fog tűnni.
A német igazi nehézségét akkor ismernéd meg, ha te is 200 éves német könyveket fordítgatnál, mint én. Ezekben akár több oldal terjedelmű, sokszorosan alárendelő összetett mondatok vannak, ugyanis a régi németek valamiért féltek a ponttól, és igyekeztek mindent egy mondatba zsúfolni, amit más népek szétírtak 10-20 mondatba. Ma már szerencsére a németek erről kezdenek leszokni.
Alacsony szinten, tehát középfokú szinten és az alatt szerintem még nem sokkal nehezebb a német az angolnál, bár a névelők magolása miatt időigényesebb. Ráadásul több nyelvtani szabály van benne, mint az angolban, egyszerűen bonyolultabb maga a nyelvtani rendszer.
Az igazi nehézségek azonban szerintem csak magas szinten kezdődnek benne.
"A nyelvtan mint vmi matematikai szabály"
Pont nem. A németben éppen a homályossága, zavarossága, illogicitása a különösen nehéz.
En cafolom azt hogy angol utan nehezebb lenne a nemet. Nemetul tanulok es kifejezetten hasznat veszem a tanulasanal, hogy beszelek es irok angolul. Pl a letiget is ugyanugy hasznalod mindket nyelvben. Rengeteg olyan eset fordul elo, amikor szinte az angol tukorkepe a nemet. Pl: Tram number 2. Strassebahn nummer 2. ( Kettes villamos ) Ha magyarul gondolkodnek akkor azt mondanam hogy zweite Strassebahn vagy Zwei strassebahn, de a nemet ugyanugy fejezi ki mint az angol.
Nekem nagyon sokan segit hogy mar beszelek angolul ami szinten egy german eredetu nyelv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!