A finnugor és a sumér nyelvrokonság sokak szerint miért zárják ki egymást?
Szerintem pont hogy erősítik egymást. A sumér alapszavakat ha összehasonlítjuk a finnugor alapszavakkal [link] [link] csomó szó inkább hasonlít más finnugor nyelvekhez mint a magyarhoz.
pl.
köt - (sumér: KAD) (manysi: kät)
harcos/hős/férfi - (sumér: GIŠ) (manysi: χūś) (szölkup: kêêčэ )
melyik/mi - (sumér: me-a) (észt-meä) (nganaszan: mā) (manysi: mitǟ·r)
hosszú - (sumér: guz) (votják: kuź) (komi: kuź) (manysi: košə·w)
hal - (sumér: kua) (nganaszan: kuale) (lapp: kuollē) (manysi: kōl)
bőr - (sumér: bar) (osztják: pĕr)
vér - (sumér: ùri) manysi: üwr)
csont - (sumér: esentu) (lapp: čutta)
toll - (sumér: dal) (lapp: tål'kē )(manysi: tōl)
orr/orom - (sumér: kiri) (finn: vuori) (udmurt: vi̮r) (manysi: wārnā)
nyelv - (sumér: eme) (lapp: njalˈmē ) (cseremisz: jəlmə) (manysi: ńiľəm)
kéz - (sumér: kiš-ib) (finn: käsi) (lapp: kiehta) (manysi: kɑ̄t)
has - (sumér: has) (votják: gač)
szív - (sumér: sa) (nganaszan: sa) (manysi: šäm)
eszik/esz - (sumér: su) (észt: söö) (finn: syö) (mordvin: śäwi)
harap - (sumér: kur) (zürjén: kurćć) (votják: kurtč́i̮)
néz - (sumér: ngíz-al) (észt:näge) (votják: naal) (osztják: ni) (manysi: ńäwl)
álmodik/álom - (sumér: udi) (mordvin: udomo) (manysi: ōlə·m)
hal/meghal - (sumér: hal) (manysi: kāl)
úsz - (sumér: us) (finn: ui) (manysi: uj)
csillog - (sumér: zall) (manysi: śülγ)
csillag - (sumér: zall-ag)
ár/árvíz - (sumér: aru) (hanti: lar)
kő - (sumér: ka) (manysi: käw)
tűz/ég (izzik/izzad) - (sumér:izi)
meleg - (sumér: mél) (manysi: mǟli)
teljes - (sumér: til) (osztják: tel) (manysi: täwl)
kör - (sumér: kar) (manysi: kēr)
Csak azért kérdezem, mert a válaszaidat átfutva eléggé szükséged volna rá.
Legalább is ha a tanárod lennék, én akkora karót adnék, hogy pótlapot kell a nevedhez betenni az osztálynaplóban.
21/21 anonim ***** válasza:
Csak azért kérdezem, mert a válaszaidat átfutva eléggé szükséged volna rá.
Legalább is ha a tanárod
------------
He? Anaról makogsz? Anat én írom az rendes, csak makogsz. a másik részje az, hogy az nem magyar, a magyar a germagyar s máshogy vahn.
Tanár? he? Olyan hang nincs, ahogy nincs azért se és mert se, ez nem Kurdisztán!
hogy honnan ered ez a germagyar f**zság
-----------
Hwa idj hwannan ered, indogermán er gyök, ered, erny, ernya, arnyja, rohan, de erni magyarul...flektálója az árny.
-----------
náciknak, akkor találta ki egy kókler, hogy a magyar valójában "engwer", és ez egy germán nyelv.
Erről nem tudom, de a magyar az igaz germán, és csak a magyar lehet a nci is.Nem tudom, hogy te holy magyar vahgy, hogy nem vahgy náci. Hát a magyar nyelv csumája a nácizmus...
Hát howa idj hwannan ered? Hát Kirgentől, onna(ennan), hogy nem rakom az új-ónemagyart, anaval a magyar indogermán és germán, germagyar.
--------------
amikor be kellett nyalni
Mi? Ez nem Kurdisztán! A mi egy kuk(magyartalan korcs) formája az indogermán ana, nu, ni-nak, perzsa-zazakiban vahn, ez az újkurd eme, me.
De a magyarban domináns, hisz germán nyelv, az na, ana, ahogy honna, hwanna, onnan, ennan, onnant, ennant, germánok, vagy a nak-nek, enek, ana-k, nál, ut-ana(mai németben aussen).
A magyarban ott vahnnak a hwa-sok:
nem azt mondjuk mikor kezd a film: honnant kezd a film? A honnan idő is lehet, ahogy a wann, ez a honnan.
Nem azt mondjuk: milyen, was fr welche, hanem hogy oly, hwa idj, itt és oly, vagy egyben holy.
Nem azt hogy meddig, hanem hová, hwa-vá(indoermán au), ahogy árja kuvá:
hová dunyered a szalang(leng-ből, germán slang). Nem eddig, hanem ehová.
Nálad azt mondjuk: hol, wo.
24-es: szerinted rajtad kívül érti bárki is amit írsz? :D Szerintem egy magad alkotta világban élsz. Mi megmaradünk a jól bevált (tudományosan alátámasztott) finnugor eredetnél :)
De majd biztos erre is lesz valami összefüggéstelen maszlag válaszod :D
24: Te a boltossal is így beszélsz?
"Hwa idj hwannan ered, indogermán er gyök, ered, erny, ernya, arnyja, rohan, de erni magyarul...flektálója az árny."
Szerintem ezeket most találod ki. Ilyet én is tudok. Lássuk csak:
A magyar valójában egy mangol nyelv, ami azt jelenti, hogy az angollal rokon. A "vettem egy kiló kenyeret" mangolul úgy hangzik, hogy "woughtem (mert buy-bought, a b-v hangváltás gyakori, hiszen ugyanott képezzük őket) an(gy) kiló (ez marad ugyanaz) breadhkenhert (ősi mangol szó). A breadkenher a break-ből jön, mert a kenyeret megtörjük, mikor elkezdjük enni, a kenher-rész meg a "ken"-ből, mert meg is kenjük utána. Na, mennyire jó vagyok? Kimutattam egy új rokonságot.
Szerintem ezeket most találod ki. Ilyet én is tudok.
----------
tudom, de egal. Látom, hogy nem beszéled a magyart. A germán ősőm molójáról(mond) a kipcsák-fingár ősöd csak olvasta a hangokat a száján(zju, zátemi, híja, kékj hangok rokonjai) csak a szar...
Én már csak ősmagyarul beszélem és rakom.
Nem beszéled azt,nem regyed, hogy a hogy ana? vagy a honna? Vagy az ered?
Te nem beszéled a magyart így, csak makogod. Dehát ez vahn a ..
---------------
gy mangol nyelv, ami azt jelenti,
Ez a fingrizmus szintje. A fingrizmus és a türkizmust gúnyolod. De csak magadról állítasz hé...
:D:D:D:D
a b-v hangváltás
Magyarban ilyen nincs, ez is a fingrizmus szintje. De ezzel a fingirmusokkal csk azt mutatod, hogy nem beszéled, és regyed a magyart.
27: két kérdésre nem válaszoltál:
- a boltossal is így beszélsz? ÉS megérti?
- rajtad kívül érti még valaki amit mondasz? Mert szerintem nem, és így nem mi makogunk, hanem te :D
De nem is várok választ, olyat te nem szoktál, csak félrebeszélni (makogni)
28/28 anonim ***** válasza:
---------------
Hogyan? Jah, a hogy honnan ered? Hwa idj hwa anan ered? Hát már csak ősmagyarul beszélem. Nem rakom az értja hangot, nincs ér csak er és ár gyök, a verstehen rakni.
Hát grammatikailag és nyelvileg nem én makogom, hanem te, és az új-ónemamgyar, az nem nyelv.
De a fenti láttatni volt. Hogy olykor újra izolálom a hangokat? Igen. És?
Ez a 21. század, a posztmodern a primitív revolution, a primitív vissza.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!