Voltak-e olyan szavak gyerekkorotokban, amiket rosszul tanultatok meg, és után még viszonylag hosszú idő eltelt, mire erre rájöttetek?
konstatál helyett konstalál
"rotling" nálam is
“Rotling” tényleg…
Amit hallok mástól, már felnőttként:
Nolmàris
Pellenka
Hüttő
Tepszi
kinyerma
vagy 30+ éves koromig azt hittem ez egy szó
értelme nem sok van, de hát kreatívok ülnek a rádióban
aztán véletlenül láttam leírva
Asterix: Mirnixdirmix helyett mindig Mirdimmicet olvastam
a centurio, meg centenurio
a muslica muslinca mindkét alak helyes
"A muslinca alakba bekerült n szintén olyan járulékhang, amelynek nincsenek szerves előzményei (vagyis nem magyarázható a szó hangszerkezetének „természetes” változásával).
Az ilyen – úgynevezett inetimologikus – hangok megjelenésének hátterében sokszor valamiféle analógiát érdemes keresni, hasonló történt például az eredetileg bakacs, illetve bogács alakban átvett bakancs és bogáncs esetében is.
Az analógia a muslinca esetében akár az is lehetett – hangsúlyozzuk, ez csak feltételezés! – hogy a muslincát a már meglévő, egyébként szintén szláv eredetű -nca, -nce végződésű szavaink (kanca, szelence, rakonca, medence stb.) mintájára kezdték el használni elődeink"
pácsó, forgalmunk sem volt mi lehet az
illetve mindenki érdi aki hirdetést ad fel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!