Hogy neveznétek a törökülést egy fantasy történetben, ahol nem léteznek törökök?
Én először keresztbe tett lábbal ülésnek gondoltam, de egy ismerősöm szerint nem jó, mert az mást jelent.
Illetve ha írtatok már nem a mi világunkban játszódó történetet, amiben szerepelt hasonlóan a mi világunkhoz kötődő kifejezés, hogyan oldottátok meg?
A törökülés egy kifejezés, aminek annyi köze van a törökökhöz, hogy jellemzően ok ülnek így. De más nyelveken, nem fogják törökülésnek nevezni. Mert gondolj bele, ha a magyaroknak lenne egy jellegzetes állása, akkor csak más nyelveken hívnák magyarállásnak, de más nyelveken is csak egy fogalom lenne, ami jellemziazt a bizonyos állás módot. Mi magyarok akárhogy is hivhatnánk.
Szóval ez egy fogalom ami jellemzi hogy, hogyan ülsz. Lényegtelen hogy a törökök is így ülnek, ez csak egy megnevezés, ami alapján (ha van egy kis eszed) rájössz, hogy valahogy így ülhetnek a törökök
De egy világban ahol nincsenek törökök, ez semmit nem fog jelenteni, csak jellemzi hogy hogyan ülsz, mintha azt mondanám a lassú séta helyett hogy poroszkál. De ha más nyelvből akarsz példát, az angolok mondjuk a cottage cheese-nek hívják a túrót, akkor is ha semmi köze, se a sajthoz se a házikóhoz. Mégis mindenki tudja hogy arra a dologra gondolsz ha azt mondod cottage cheese. Mellé még talán az eszedbe jut, hogy azért lehet ez a neve, mert régen a kunyhókba készítették vagy hasonló.
Ha egy világban nincs tejelő jószág, szóval nincs túró, attól még te (mint narrátor) jellemzheted úgy a kőrözöthöz hasonló ételet, hogy túró állagú. Senki nem fogja megkérdőjelezni hogy minek jellemzés így, mert mindenki tudja hogy mire gondolsz.
Mondjuk ez a példa nem kivitelezhető egy E/1 történetben, de a törökülés simán. Mert ha nincs török akkor a törökülés csak az ülés módját írja le, és azt nem hogy kik ülhetnek még így.
Én még mindig azt nem értem, minek kell kihangsúlyozni, hogy törökülésben ülnek, vagy hogyan. Ha azért kell, mert mondjuk meditálnak, arra ott a lótuszülés, ami nagyon hasonló, bár kényelmetlenebb. Ha meg csak pihengetnek ülve, akkor igazán nem fontos megnevezni az ülésformát.
Pláne ha ahogy mondod, olyan világban, ahol emberek sincsenek, kik fognak törökülésben ülni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!