Felétek milyen tájszólások vannak?
Én pesti vagyok, de nagyszüleim borsodiak. Ilyenekre emlékszem:
doszt - bőven
feszt - mindig
hajtogat - mondogat
furik - talicska
paszuly - bab
oszt - aztán
buga - szotyi
ógya - ugyan már
richtig - biztos
játszodj - játsz
ladik - láda
köszméte - egres
Szabolcsi cigány vagyok, nálunk egészen sajátos a magyar nyelv használata. Néhány példa:
pezsgő - szódabikarbóna
csökkentő - hosszabbító
kóla - minden üdítő
szalámi - minden felvágott
csóka - varjú
tik - ti
pingu - Kinder Pingui
Én Győr-Moson-Sopron megyei vagyok, errefelé kirívóbb tájszavak nincsenek ugyan, de a kiejtésben vannak eltérések(egy pesti vagy egy alföldi hamar észreveszi, mi helyiek nemigazán). Pl: a szőlőt szöllőként ejtjük és az é hangot néha í helyettesíti.
Egyes érdekesebb szavak azért vannak:
füles=kosár
csuriz=veréb
rapsic=orvhorgász
speciál=nápolyi
tikmony=tojás(ezt leginkább csak az öregek használják)
düddő=kevés ésszel megáldott ember. Mostanában már mindenkire használják aki nem szimpatikus, de hagyományosan csak kimondottan a butácska emberekre mondták.
Valamint elterjedt, hogy a ja szót mondják igen helyett, de ez most már mintha országos trend lenne. Továbbá a futkorászik, rohangászik ige is elterjedt amit máshol ritkábban használnak.
Nyugat-Magyarországon (v. legalább Ny-Dunántúlon)a csámborog a sétál szinonimája, minden negatív konnotáció nélkül, Kelt-M.o-n pedig csavargást jelent, és kifejezetten pejoratív.
Az ilyenek veszélyesebbek, minta a "sima" tájszólás.
#15: Igen, a csámborog legtöbb esetben valóban nem pejoratív értelmű nálunk.
Ja és egyébként a kérdésben említett borsodi tájszavak közül a ,,hajtogat" nálunk is gyakran használt kifejezés.
Pintő- biztostű.... ha úgy jobb akkor ziherejsztű.
lábtó-létra
dumó- kenyérvég
ponyus- hordozókendő
herőce-forgácsfánk
sürgönypózna- telefonkábelt tartó oszlop
kandelláber- köztéri világítás
elkámpicsorodik-sírásra áll a szája
fentő- fenőkő (pl. kaszáé)
surc- kötény
garágy- kert végét lezáró sövény
"Pintő- biztostű.... ha úgy jobb akkor ziherejsztű."
Szabolcsban brosstű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!