Magyarországon hogyhogy nincsenek tájszólások?
Tudom ,hogy van pl szegedi és hasonlok ,de úgy értem mint Ausztriába
az osztrákok szinte kilométere betudják lőni ki honnan jött pusztán beszédből.
Szerintem nehéz lenni egy Győrit Debrecenit Miskolcit csupán beszéld alapján megkülönböztetni mint pl ha valaki határon túli magyar akkor azt rögtön halljuk.
Magyar beszéd hogyhogy ennyire egységes és tájszólás ritka vagy nagyon kevés egy átlag magyar beszédében.
szóval azt állítod ha Debrecenivel találkozol valakivel és nem egy fúl paraszt azt meg tudod mondani egyből ,hogy te debreceni vagy?
Mint pl Vr fiúk is debreceniek és ha megnézel egy vr videót az 1 perctől tudod hogy debreceni ? Szerintem ez így nem igaz
Bocsi második akkor még nem írtál amikor elkezdtem válaszolni.
inkább az érdekel hogyhogy nincs mert ez nagyon ritka inkább az ellentéte a jellemző tudom Olaszba Németben Oroszban Angolba van hogy másik ember megértése is nehézkes ha távolság túl nagy
A nyelvjárásokat nem városok szerint, hanem régiók szerint különböztetik meg. Az, hogy valaki hol lakik az nem jelent semmit. Beszélni mindenki a szüleitől tanul, attól függ a családja honnan származik és azt a nyelvjárást fogja használni. Egyébként akik otthon tájszólással beszélnek, azok is hivatalos helyen a standard nyelvet használják.
Tehát a példádban is amit mondjuk köznyelvben szegedi tájszólásként említesz, az valójában a dél-alföldi nyelvjárás. Az sem teljesen egységes, városonként is vannak eltérések.
Nem minden nyelvjárásnál tudják elhagyni a jellegzetességeket, ha tisztán szeretnének beszélni. A szegediek simán beszélnek irodalmi nyelven, átváltanak pillanat alatt, de pl. egy salgótarjáni, ha úgy tanulta meg a hangokat, nagyon nehezen áll át, talán soha nem is tud.
Reisz András meteorológus is eszméletlenül tájszólással beszélt és évek alatt jutott el oda, hogy most már alig hallani, de kitartóan járt logopédushoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!