Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Jellemezné nekem valaki az...

Jellemezné nekem valaki az angol nyelvben a következő akcentusokat, tájszólásokat? Tudtok mondani szép kiejtésű énekest vagy színészt példaként?

Figyelt kérdés

Olyasmire gondolok, mint pl. magyarban az erdélyiek "és" helyett csak egy "s"-t használnak, vagy náluk csicsónak hívják a krumplit.

Milyen kiejtés, tipikus szavak, kifejezések jellemzik ezeket:

Kanadai

Ausztrál

Újzéandi

Észak Amerika

Brit (londoni)

Walesi

Bristoli

Skót

Ulster

2012. júl. 12. 17:30
 1/5 anonim ***** válasza:
67%

Nos elkezdhetnék különbségeket sorolni, de ehhez oldalak kellenének. Amit kérdezel, azzal konkrétan egy egész, külön tudományterület foglalkozik: a fonológia. Nádasdy Ádám nyelvészprofesszornak vannak remek tankönyvei, melyek belátást engednek a fonológiába, de ha nem érdekel ennyire, akkor nézegess videókat:

http://www.youtube.com/watch?v=dABo_DCIdpM

Tessék :) Igazából azért írtam így a válaszomat, mert sokkal jobb az, ha hallás alapján tudod megkülönböztetni az akcentusokat, mintha én itt most elkezdeném leírni, hogy ez meg az rotikus, ez ilyen, stb.

2012. júl. 12. 17:56
 2/5 webnyelv ***** válasza:

Húha, ezt jó hosszú lenne kifejteni. Ajánlom inkább pl. a Beginner's English Dialectology című könyvet, vagy egy egyetem angol tanszékén érdeklődj hasonló témájú könyv iránt. Talán az angol Wikipédia ír még erről.

Most nem jut eszembe az énekesnő neve, de egyik számában azt énekli, hogy You learn, you learn, és tipikus helyi kiejtés, hogy ejti az "r" hangot (persze nem úgy pergetve, mint a magyarok).

2012. júl. 12. 18:07
 3/5 anonim ***** válasza:

Az ausztrál kiejtést szerintem jól nyomja a Doktor House-os Jesse Spencer. A skóthoz nézd meg a youtubon a Stella Does Tricks című filmet. Billy Boyd is szép skótosan beszél.

Ulster... hát egy észak-ír színészt ismerek, ha az megfelel, Billy Carternek hívják, ha esetleg találsz róla vmit jutubon, ő nagyon szépen beszél, de sajna a többi észak-ír színészhez hasonlóan ő se vmi híres...

Egy walesi színészt ismerek csak, Ioan Gruffudot, de neki már kezd kopni a walesi akcentusa.

Londoni alatt a cockney megfelel? Ahhoz hallgass meg pár interjút Adele-vel.

Peter Jackson (Gyűrűk ura rendezője) pedig új-zélandi akcentussal beszél.

2012. júl. 16. 23:28
 4/5 anonim ***** válasza:

Ja és a skóthoz javaslom ezt a két videót, nagyon viccesek, és nagyon jól hozzák a tipikus skót dumát (és mentalitást:-))

http://www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ&list=FL3uHL4w6TdH..

ez meg is magyarázza:

http://www.youtube.com/watch?v=Khrpy4V0-U4

2012. júl. 16. 23:33
 5/5 anonim ***** válasza:

Alapvetően minél erősebb akcentus, annál kevésbé tisztán kivehető az amit mond.

can't

Brit "khant" Amerikai "kent"

A brit sokszor "ou"-t ír, az amcsi "o"t (pl colour vs. color)

krumplisságok

brit (chips = sültkrumpli, crisps=csipsz) amcsi (chips=csipsz, fries=sültkrumpli)

keksz

brit (biscuits) amerikai (cookies)

gatyák

brit (troulsers=nadrág, knickers, pants=bugyi) amcsi (pants=nadrág, undies=bugyi)

furgon

brit (lorry) amerikai (truck)

taxi

brit (taxi) amcsi (cab)

foci

brit (shop) amcsi (store)

főút

brit (motorway) amcsi (highway)

A brit általában erősebb R hangokat használ, kicsit mintha ott maradt volna a teáskaál a nyelve mögött.

2013. szept. 24. 22:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!