A finn és az észt nyelvek közül melyik áll a legközelebb a magyarhoz?
Figyelt kérdés
Azt tudom hogy a magyarhoz a legközelebbi a Manysi.
A magyar rég különvált a finn-ugor nyelvektől, ugor ágra. Utána az ugor ág is ketté (vagy három felé) ebből lett a magyar meg a manysi.
De ezek szerint a finn meg az észt is ugyan abból az "alap" nyelvből fejlődött tovább mint a magyar.(Tudom hogy mostanság viták vannak a magyar nyelvet illetően, de én a finnugorban hiszek.Az alap szókincsünkben nagy a hasonlóság, és csak az olyan szavaink germán, török, szláv eredetűek mint a vas, kard stb. Inkább egy olyan néptől vettünk át új szavakat, akik fejlettebbek voltak, és nem fordítva)
Vissza a kérdéshez, melyik nyelv hasonlít a legjobban a magyarhoz?
2020. nov. 2. 13:26
1/2 anonim válasza:
Szerintem nem igazán lehet ezt így megválaszolni, mert a két említett nyelv nagyon közel áll egymáshoz. Szókincsben kb. ugyanakkora lehet a hasonlóság. Talan az észttel egy kicsit több hasonlóságot lehetne találni, mert kevésbé germanizálódott. Viszont az észtben nincs magánhangzó harmónia, a magyarban és a finnben pedig van. Viszont viszont a magyarba csak a nyelvújításkor került magánhangzó harmónia. Viszont viszont viszont a finnek hasonlóan monoton a hangsúlyozása, míg az észt az hullámzóbb. Szerintem kb. ugyanolyan "közel" állnak.
2/2 anonim válasza:
Az előző válaszoló oltári nagy hülyeségeket ír, látszik, hogy laikus és gőze sincs az egészhez... Az észt az, ami jobban germanizálódott szókincset tekintve, sok skandináv jövevényszót vett át. A magyarban mindig is volt magánhangzó harmónia, egyáltalán nem a nyelvújítás fejleménye. A finn és észt hangsúlyrendszer eltér a magyarétól (leszögezném, hogy ennél nagyobb baromságot, hogy monoton és hullámzó ritkán hallottam), engem egy kicsit a japánéra emlékeztet, főleg a finné. Hogy melyik hasonlít jobban az egy elég nehéz kérdés, szókincs terén az észt is megőrizte nagyjából azokat az alapszavakat mint a finn és a magyar (fa - paa, stb.). Fonetikát nézve a finn közelebb áll a magyarhoz, mivel nincsen a hangoknak három féle hosszúsága mint az észtben. Nyelvtanban mindkettő hasonlít, hisz aglutináló nyelvek, sok nyelvtani esettel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!