Az " engem ütöttek el majdnem gyerekként". mondatrész nyelvtanilag helyes? És ha igen akkor hivatalosan mit jelent?
Egy értelmezés:
_Engem_ ütöttek el majdnem gyerekként... nem a tesómat, de szerencsére félre tudtam ugrani.
Egy másik:
Engem _ütöttek_ el majdnem gyerekként... szóval tudom, milyen veszélyes tud lenni egy zebra, de én szerencsére félre tudtam ugrani.
Én a "majdnem gyerek" kifejezéssel nem tudok mit kezdeni: a "majdnem" azt jelenti, 'kicsivel kevesebb, mint'. Akkor a "majdnem gyerek" olyan lény, ami még épp nem gyerek, de már közel jár hozzá? Magzat? Serdülőt biztos nem értenék alatta.
Azt én se, a valasz hasznos, a temarol szol esetleg ervelni lehet ellene ha szerinte nem ugy van.
A majdnem gyerek" valoban erdekes kulon is, akkor a majdnem az "egyiranyú"? Eszerint nem mondhatnank azt se, hogy a PI az majdnem 3...
#3 vagyok.
#5: Azért, mert a "majdnem gyerekként" részt tekinti egy egységnek, holott a "majdnem" értelmileg nem kötödhet a "gyerekként"-hez, tehát csak az elütésre vonatkozhat.
#6: Aki majdnem három éves, az még biztosan nem töltötte be a harmadik életévét. Aki már betöltötte, arra nem mondjuk, hogy majdnem három éves. Az életkor folyamatosan nő, az ilyen értelemben egyirányú; de abban igazad van, hogy a számegyenesen mindkét irányban vizsgálhatjuk a közelséget, így a 2,9-re és a 3,1-re (vagy akár a pi-re) is mondhatjuk, hogy majdnem 3. De az életkornál ez nem működik, ezért a "majdnem gyerekként"-nek nincs értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!