Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért hamis a dákó román elmélet?

Miért hamis a dákó román elmélet?

Figyelt kérdés
Abszolút logikus, hogy a románok a dacianok leszármazottai. Mi más magyarázat van arra, hogy a román nyelv latin eredetű? Töritanár nagyon mondta, hogy egy baromság ez az elmélet, de megmagyarázni meg bizonyítani nem tudta, miért
2020. okt. 11. 15:12
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
82%
Mert egyértelműen vissza lehet vezetni a nyelvet a latinba, azért. A tanárod pont azért nem tudta megmagyarázni, amiért te sem tudnád összefoglalni, miért fán nő az alma.
2020. okt. 11. 15:47
 2/20 anonim ***** válasza:
86%
Mert semmilyen bizonyíték nincs rá. Ugyanolyan nonszensz, minthogy a katolikus (!), magyar anyától született (!), Hunyadi családnevű (!) Mátyás király román volt.
2020. okt. 11. 17:00
 3/20 anonim ***** válasza:
78%
A rómaiak ott tudták átadni a nyelvüket, kultúrájukat, ahol legalább 500 évig uralkodtak. Dacia nem ilyen volt. Lehettek volna a rómaiak utódai.
2020. okt. 11. 20:43
 4/20 anonim ***** válasza:

Valahol olvastam erről:

[link]

[link]

2020. okt. 11. 20:48
 5/20 anonim ***** válasza:

Tovább is van:

[link]

[link]

[link]

2020. okt. 11. 20:50
 6/20 A kérdező kommentje:

Miért, talán nem román származású volt Mátyás?

Hármas, de akkor a román nyelv miért latin eredetű?

2020. okt. 11. 20:57
 7/20 anonim ***** válasza:
Szia, a nyelvészetről a töriblog posztjai közül a második ír, amit a négyes válaszomban linkeltem. Lényege, hogy nyelvészetileg nem lehet azt támogatni, hogy az őslakók helyben lakva átvették a nyelvet, és ott maradtak, miután a rómaiak kivonultak.
2020. okt. 11. 21:27
 8/20 A kérdező kommentje:
Angol forrásokat tudsz linkelni?
2020. okt. 11. 22:12
 9/20 anonim ***** válasza:
0%
Mátyás román származású is volt. Negyed részt. Hunyadi János és Mátyás anyja is magyar volt. Mátyás sok nyelven beszélt, de románul nem.
2020. okt. 11. 22:54
 10/20 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, félreérthetően írtam, János anyja és Mátyás anyja is magyar volt. János apja volt "román", vagyis oláh származású, havasalföldi nemes, aki földet kapott a magyar királytól Erdélyben.
2020. okt. 11. 22:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!