Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hol beszélik a legszebben...

Hol beszélik a legszebben Európában a német nyelvet?

Figyelt kérdés
Mindenhol vannak nyelvjárások, Ausztriában, Svájcban, de hallottam arról, hogy még Németország területén is. Hol (pl. melyik városban) hallom az irodalmi németet (hochdeutch) a legszebben?
2020. júl. 31. 14:59
 1/10 anonim ***** válasza:
84%
Leginkább a tévében, de Berlin, Köln, Frankfurt valószínűleg jó lesz, ha épp nem egy ázsiait hallgatsz.
2020. júl. 31. 15:04
 2/10 A kérdező kommentje:
Berlinben szívesen élnék és dolgoznék egy ideig, és a válaszod alapján még a nyelvjárás is jó ott. Köszi a választ.
2020. júl. 31. 15:17
 3/10 anonim ***** válasza:
85%

Igen a tévében szép és érthető németet beszélnek

Tudnak az osztrákok is szép németet beszélni ha akarnak de vannak olyan osztrákok akik tájszólással beszélik a németet és őket ez nem zavarja

2020. júl. 31. 15:30
 4/10 A kérdező kommentje:
Őket nyilván nem zavarja, de engem, mint külföldit igen. :D Persze, akibe szorult némi intelligencia, az rögtön átvált az irodalmi németbe, amikor szükséges.
2020. júl. 31. 15:34
 5/10 anonim ***** válasza:
72%

Frankfurtot felejtsd el szépség szempontjából! :))))

Nézz bele a HessenRundfunk híradóiba, helyi műsoraiba - rögtön valós képet kapsz. :-D

Az északnémet a legtisztább. Hamburg és környéke. Ha valakinek magyar füllel ez számít (az érthetőség)

2020. júl. 31. 16:03
 6/10 anonim ***** válasza:
88%
Németország északi részén a legtisztább a német nyelv.
2020. júl. 31. 16:55
 7/10 Mansour ***** válasza:
80%

Berlinben nem feltétlenül: https://www.youtube.com/watch?v=YbjTpVrMehw

Persze ott sem beszél mindenki így.

Valóban valószínűleg az északi részeken beszélik a Hochdeutsch-hoz leginkább közel álló köznyelvet. Mivel a helyi nyelvjárások és regionális köznyelvek itt már nem igazán élők.

2020. júl. 31. 17:22
 8/10 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem egyetlen terület sincs, ahol tisztán csak és kizárólag Hochdeutsch-ot beszélnek. A német nyelv pont annyira nem egységes, mint az angol.

Nekem Ulm, München környékén van a megszokott, amikor nem a svábot, hanem a németet beszélik. De ez mindenkinek más.

2020. júl. 31. 17:22
 9/10 anonim ***** válasza:
72%
Hamburg és környéke mivel a hochdeutsch az eredetileg az északi tájszólás
2020. aug. 1. 03:51
 10/10 Mansour ***** válasza:
100%

Nem, a Hochdeutsch (felnémet) az a déli nyelvjáráscsoport, szemben az északi Niederdeutsch vagy Plattdeutsch (alnémet) nyelvjárásokkal. De a Hochdeutsch, mint irodalmi nyelv a középfelnémet (tehát kb. késő-középkori felnémet) nyelven, és a középnémet (tehát átmeneti) nyelvjárásokon alapul.

Az, hogy a köznyelv az északi területeken közelebb áll az irodalmi nyelvhez, azért van, mert ezeken a területeken az alnémet nyelvjárások már erősen kihalóban vannak, városokban már gyakorlatilag ismeretlenek. Láttam egy videót, amiben Hamburgban vagy Hannoverben (nem emlékszem pontosan) a helyi alnémet nyelvjárásban kérdeztek meg járókelőktől egy egyszerű kérdést. A többség a kérdést sem értette, néhányan (főleg idős emberek) a kérdést értették, de válaszolni már csak standard német nyelven tudtak. Talán egy ember volt, aki az adott nyelvjárásban tudott válaszolni is.

2020. aug. 3. 10:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!