Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Valaki elmagyarazná nekem a...

Valaki elmagyarazná nekem a német nyelvben a 4 nyelvtani esetet?

Figyelt kérdés
Általánosban és középsuliban tanultam németül, de ezeket soha nem tudtam megjegyezni. Mikor és hogy használjuk a nyelvtani eseteket?

2020. júl. 17. 17:16
 1/3 anonim ***** válasza:
75%

Szóval a német/osztrák sorrendben.

1.Fall (Nominativ)

Ugyen a der, die, das és die mint többesszám az alakjai. Ezeket akkor használjuk, ha simán a főnevet megnevezzük a mondatban.

2.Fall (Genitiv)

Alakok: des, der, des, der (utolsó többeszám)

valakinek a valamilye

3.Fall (Dativ)

dem, der, dem, den

legtöbbször a ból, ből, nek,nak... -nál használjuk.

4.Fall (Akkuzativ)

den, die, das, die

ba, be, illetve a ha egy t a toldalék. Pl: az asztalt-den Tisch vagy iskolába megyek.

Ich gehe in die Schule.

2020. júl. 17. 17:38
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
ugyanez megvan magyarban, és még több is
2020. júl. 17. 18:48
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Alanyesetben áll a mondat alanya – der Vater, die Mutter, das Kind, die Bücher, pl: Die Mutter ist müde 'Az anya fáradt'.

Tárgyesetben áll a mondat tárgya – den Vater, die Mutter, das Kind, die Bücher, pl: Ich sehe den Vater 'Látom az apát'.

Részes esetben az, akinek vagy aminek a részére történik valami – dem Vater, der Mutter, dem Kind, den Büchern, pl: Ich helfe dem Kind 'Segítek a gyereknek'.

Birtokos esetben áll az, akinek vagy aminek van valamije – des Vaters, der Mutter, des Kindes, der Bücher, pl: das Fahrrad des Kindes 'a gyerek biciklije'.

Ezeken kívül minden elöljáró vonz valamilyen esetet, így az elöljáró utáni főnévnek abba az esetbe kell kerülnie. Pl.:

für + tárgyeset: für den Vater 'az apa számára'

mit + részes eset: mit dem Vater 'az apával'

binnen + birtokos eset: binnen eines Jahres 'egy éven belül'

Az elöljárók egy csoportja állhat tárgyesettel ill. részes esettel is: előbbivel irányultságot (hova?), utóbbival helyet (hol?) fejez ki, pl.:

neben + tárgyeset: neben die Tür 'az ajtó mellé'

neben + részes eset: neben der Tür 'az ajtó mellett'

2020. júl. 19. 23:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!