Bolgár és orosz mennyire hasonlítanak?A bolgár kb egy orosz dialektus?
Az ukrán és fehérorosz jóval közelebb áll az oroszhoz, de még ők is csak azért tudnak jól kommunikálni az oroszokkal, mert náluk még kiterjedtebb az orosz nyelv ismerete, mint a bolgároknál. A fehéroroszok a hétköznapokban már gyakorlatilag orosz anyanyelvűek, a fehéroroszt csak hivatalos nyelvként használják (kb. úgy mint az írek az ír nyelvet). Az ukrán nyelv helyzete jobb, és a jelenlegi vezetés elég diktatórikus eszközökkel próbál még tovább ukránosítani, de az igazság az, hogy tisztán ukrán anyanyelvűek csak Nyugat-Ukrajnában vannak. Az orosz, mint első anyanyelv elég elterjedt, nem csak a kelet-ukrajnai szakadár területeken, hanem pl. Dél-Ukrajnában és Kijevben is. Nagy arányú a kétnyelvűség, és sokan egyfajta ukrán-orosz keveréknyelvet beszélnek a mindennapokban.
Szóval ha ez nem lenne, és az ukránok és fehéroroszok tisztán ukrán, ill. fehérorosz nyelvűek lennének, ők sem értenék meg jól egymást az oroszokkal. Persze van olyan, aki azt mondja, hogy orosz anyanyelvűként tökéletesen érti az ukránt, de ez szerintem kamu. Valószínűleg elkapott 1-2 egyszerűbb mondatot, és máris bekamuzza, hogy teljesen érti. Én beszéltem olyan orosz anyanyelvűvel, aki azt mondta, hogy az ukrán beszédből átlagban nagyjából 25%-ot ért, persze témától is függ, de legjobb esetben is max. 50%-ot. Szerintem ő volt inkább őszinte.
12-es:
Megkérdezhetném, hogy anyanyelvi szintű orosz nyelvtudással mennyire érted az ukránt? Nem a szurzsikot, amit a hétköznapokban sokan beszélnek, hanem a tiszta, hivatalos ukránt. És még azt, hogy írásban jobban érted, mint szóban, vagy nagyjából ugyanaz?
13
12 vagyok valamilyen szinten meg értem a sima hétköznapi ukránt , de nem minden szót nagyon sok mindenre más szavakat használnak .
Írásunkat nem nagyon értem .
Kevés közös szó van plusz azért az ukránoknak van számomra egy érdekes kiejtésük .
Sok mindentől függ aki közel lakik az ukrán határhoz jobban érti őket mert azért valamilyen szinten keveredett a nép .
Én Szentpéterváron születtem 13 éves koromig ott éltünk .
Szentpétervár elég északon van Finnországtól nem olyan vészesen messze .
Gimiben kellet fel venni kötelezőn plusz nyelvet nem véletlen az oroszt választottam , legalább legyen egy kis előnyöm , ha már angolt szinte nulláról kezdtem és Magyarországon tanított orosz nyelv nagyon nem a valós persze jó jó , de sok mindenre van kifejezésünk amiket nem tanítanak .
Tanár meg mondta , hogy szoszerint feleslegesen járok órára , mondjuk a nevem alapján nem tünt fel neki a származásom pedig a nevem csak ciril betűvel írom mindig mindehol .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!