Ukrán gyakorlatilag egy orosz dialektus?
Figyelt kérdés
2020. jún. 19. 04:40
1/9 anonim válasza:
Nem dialektus. Önálló nyelv, még ha közeli rokona is az orosznak.
2/9 anonim válasza:
Nem. Ha tudsz angolul, itt egy videó a témáról: https://www.youtube.com/watch?v=CQLM62r5nLI
3/9 mustafa33 válasza:
Az oroszok szerint az. Valójában nem az. De ugyanígy az ukránok a ruszint tartják ukrán dialektusnak, pedig az sem az.
4/9 A kérdező kommentje:
3-as a ruszin az gyakorlatilag a cirill betűs szlovák?
2020. jún. 20. 00:46
5/9 mustafa33 válasza:
Nem. Az egy keleti szláv nyelv. A szlovákokhoz csak annyi a közük, hogy Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna hármas határának szélesebb táján élnek. Történelmileg fehér horvátok. A keleti szlovák dialektus (a szlovák dialektusok között nagyobb az eltérés mint például az önálló délszláv nyelvek között) és az ukrán között áll nyelvileg is. A szlovákiai ruszinok ( = rusznákok,ruténok)latin betűt használnak, a kárpátaljaiak cirilt. A lengyelországiakat a lengyel hatalom a Wisla hadművelet során 1947-ben szétszorta, áttelpítette a kiűzött németek helyére.
6/9 A kérdező kommentje:
5-ös te szlovákul beszélsz?Mennyire érthető azzal a kárpátaljai ruszin?
2020. jún. 20. 01:12
7/9 mustafa33 válasza:
Érthető eléggé az irodalmi szlovákkal is, de jobban a keletszlovák dialektusokkal, a nyugatiakkal nem nagyon. Az ukránt nehezen értem. Én értem jól, mert a kollégiumban az iskolatársaktól valami rámragadt és olvastam ruszin szövegeket is.
8/9 A kérdező kommentje:
7-es te kelet-szlovákiai vagy?
2020. jún. 22. 19:05
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!