A spanyol valóban meglehetősen egységes, kevés dialektussal rendelkező nyelv, annak ellenére, hogy ilyen nagy területen beszélik?
Szinte mindenhol azt olvasom, hogy viszonylag kevés spanyol dialektus létezik, és a hatalmas elterjedés ellenére viszonylag homogén nyelvről beszélünk. Ez valóban így lenne?
Én olaszul jól beszélek, amely nyelv ugyebár pont a dialektusok sokszínűségéről híres. Ezek ráadásul annyira különbözőek tudnak lenni, hogy sztenderd irodalmi olasztudással nem is feltétlenül lehet érteni őket. Ha jól tudom, ilyen szempontból a német is az olaszhoz hasonló nyelv, ott is megannyi dialektus nehezíti a megértést.
Spanyol iránt érdeklődőknek érdemes El Mexicano blogját olvasni, erre is részletesen kitér.
Harmas teljesen jol irja. A ferjem azt is megmondja, hogy valaki eredeti spanyol Barcelona mellol, vagy 200 km-vel arrebbrol. Vagy mexikoi, hondurasi, salvadori, stb., annyira jellegzetesen elternek egymastol az "egyseges" spanyol nyelvet beszelok :)))
Megjegyzem, a magyar egy viszonylag keves ember altal beszelt nyelv (kb 15-16 millio), es megis mas a dialektus a Vajdasagban, vagy Erdelyben, vagy Szabolcsban, vagy a Felvideken...
NINCS dialektus nelkuli nyelv.
"eredeti spanyol Barcelona mellol"
Az inkább eredeti katalán akart lenni, igaz?
Furcsa, mert én vagy 5-6 különböző helyen olvastam, hogy a spanyol meglepően homogén a többi nagy nyelvhez képest.
Magyar nyelvjárásokról meg én már ugyan hallottam, hiszen a közoktatásban ezt tanítják, de a gyakorlatban még sose találkoztam vele. Magyar nyelvterületen egyáltalán nem okoz félreértéseket/megértési nehézségeket, ha két ember különböző régiókból származik, Olaszországban ez viszont nem működne, ha nem beszélné mindenki a dialektusok felett álló irodalmi köznyelvet.
Igen, az akart lenni, hogy az eredetete a beszelonek Barcelona melletti katalan, aki spanyolul beszel, vagy 200km-vel arrebbrol.
Pongyolan fogalmaztam, bocsanat. De a lenyegen nem valtoztat.
Kerdezo, en majdnem hanyattestem, amikor a derekig ero hajam miatt azt mondtak, hogy "de szepen NEVELED a hajad". Es meg ezer hasonlo.
En muszajbol tanultam 12 evig oroszt, es bajban voltam, amikor nem moszkvai beszelt hozzam.
NINCS dialektus nelkuli nyelv, errol ne is almodj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!