Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Segít valaki ezt a román...

Segít valaki ezt a román mondatot értelmezni?

Figyelt kérdés

Aceste bătălii de culise au fost duse pe linie masonică.

Azt nem értem, miért dusE. Többesbe kell tenni, vagy mi?? Am fost dus, au fost duse? Más igékkel is így van ez?

2020. júl. 5. 14:34
 1/4 anonim ***** válasza:
Több csatáról van szó (bătălie-bătălii), ezért minden szófaj hozzá idomul és többes alakot kap: acest-aceste, dus-duse. Lefordítva: Ezeket a színfalak mögötti csatákat szabadkőműves vonalon (stílusban, alapon, vezetéssel, stb.) vívták.
2020. júl. 13. 09:38
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! De mondjuk pl. az "am lucrat" azt is jelenti, ha nem tévedek, hogy dolgoztam, meg azt is, hogy dolgoztunk, nem? És ott nem kerül a melléknévi igenév vagy mi többesbe. Ez csak arra a bonyolult igeidőre vonatkozik (au fost duse)? Vagy ez másik igemód, "voltak vezetettek"?
2020. júl. 13. 11:13
 3/4 anonim ***** válasza:

Az "am lucrat"-nál az am-nak nincs többes alakja, vagyis többesben is am ! Ezért így szinte soha nem is mondják, hanem mindig hozzáteszik "noi"-mi: "noi am lucrat" (dolgoztunk). Az "au fost duse" esetében a főnév (csata) egy tárgy-esetéről van szó (csatát), ahhoz idomult az "am" és lett "au". (ha nem lett volta tárgyeset, maradt volna az "am", mert többes szám első személye is "am".

Édekességként: én dolgoztam, te dolgoztál, ő dolgozott, mi dolgoztunk, ti dolgoztatok, ők dolgoztak románul: eu am lucrat, tu ai lucrat, el/ea a lucrat, noi am lucrat, voi aţi lucrat, ei au lucrat. (A el/ea = ő himnemben és nőnemben).

2020. júl. 13. 12:48
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi! Ezt ragozást tudtam amúgy, azt nem, hogy a "noi" kitételével szokás különbséget tenni. Ez a tárgyesetdolog fura, de mindegy, hagyjuk :)
2020. júl. 13. 16:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!