A románok mire alapozzák, hogy Erdélyben románok éltek a Honfoglalás korában, és csak 1100-ban mentünk oda?
Ma volt egy vitám egy románnal angolul a témában. Szerinte mi csak 1100-ban törtünk be nyugatról már és dúltuk fel a román területeket, és igáztuk le a területet.
Kérdeztem, hogy honnan veszi, kiváncsi lennék linkekre, stb. De nem kaptam.
Ahogy folytatódott a vita, már aluliskolázott ázsiai, migráns, kultúratolvaj, barbárnak és ezen túl hülyének, ostobának, stb nevezett.
Én nem süllyedtem le erre a szintre. Semmi román-ellenes írást sem ejtettem meg.
Forrást továbbra sem kaptam a dologról.
Komolyan érdekelne a dolog. Eleinte hivatkozott még a Gesta Hongarorumra is. De hát abban sem ez áll. A vlachokat tudtommal az alsó Duna vidékén ábrázolták a korabeli térképek. Az erdélyi Gyulát, meg lehet Iula-nak írni, attól még nem lesz román.
Van valakinek forrása erről, mikre gondolhatott?
Egy olyan országtól már mit várunk ahol egy SDP-s politikus azért hív magának mentőhelikoptert mert gyomorproblémai vannak? Saját maguk Trianonját ássák. De nincs min meglepődni azon hogy a 100 éves rettegést hogy esetleg visszaveszik a magyarok a korábban elvett ráadásul jogtalanul elvett (békét között a központiakkal, ami érvénytelenítette bármi követelését amit az antant felé tett) területek, ez átment gyűlöletbe.
Kell nekik valami amivel a valóságot eltudják takarni
Köszi a választ. Számomra még az volt ijesztő, hogy pusztán azért mert bármilyen forrást, érvet kértem volna az állítása igazára, már rögtön ázsiai, mongol, barbár ostoba voltam. Én nem süllyedtem le ide.
Sajnos azzal nem értek egyet, hogy trianonjukat ássák. Sajnos szerintem még Moldovát is megkapják idővel...
Kérdező.
Azt csinálják manapság mint amit a magyarok a 19.század során csak sokkal extrémebben. Erdélyt hiába lakják többségbe mégis Magyarország az amelyikkel jobban kapcsolódik. 3 régióegyüttes havasalföld, Moldova, és Erdély együttese közül havasalföld jár a legjobban hogy így van minden.
Meg azért nem kell eldelejteni hogy ott csökken legnagyobb mértékben a népesség, emiatt történni fog ott is valami.
Amúgy manapság egyre inkább kezd tény lenni hogy a magyarok már a honfoglalás előtt is itt voltak, derülnek ki folyton új dolgok.
Egyébként a románok se tudatlanok csak éppúgy kevés van belőlük akik felismerik mi lesz itt, mint ami a magyarság közt volt Trianon előtt.
Manapság már semmire, legalábbis a hivatalos történetírás már nem tekinti komolynak a dákoromán elméletet vagy azt hogy a 9. században valamilyen román államiság lett volna Erdélyben. De nyilván lehet találni olyan embereket akik a régebben, iskolában tanult elméleteket, azok vulgarizált változatát mondják vissza, esetleg valami más elvadult elméletet. De elég megnézni egy magyar fórumot és hogy ott milyen elméletek keringenek a hun(-japán-dakota-stb.)-magyar rokonságtól kezdve Clemenceau magyar menyéig, ez eléggé általános viselkedés.
Egyébként az egyik fontos forrása tényleg Anonymus Gestája volt ezeknek az elméleteknek, amit persze nem megfelelően kezeltek, vagyis nem egy évszázadokkal később keletkezett, politikai-legitimitási szándékkal írt munkaként.
4: Nem állítom, hogy nem terjednek hülyeségek magyar oldalon is. De náluk a dák hülyeség szerintem máig alapvető. Noha történelmileg nagyon újkeletű.
Nálunk a hun rokonságnak legalább van alapja, mind krónikákban, mind kulturálisan.
Ezt azért ne keverjük a sziriuszi vagy irokéz, japán meg többi hülyeséggel.
Épp az a baj, hogy az érveket hiányolom a dák rokonságukban. Szeretném tudni, hogy magyarázzák, hogy a dákok eltűnése, majd gepidák, gótok, hunok, stb népek területen élese után, a később megjelenő vlahok, hogyan kapcsolódnak. Erre se írt nekem választ még román ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!