Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Meddig tart még a "be" igekötő...

Meddig tart még a "be" igekötős őrület?

Figyelt kérdés
Mitől butult el ennyire az emberek többsége?

2020. ápr. 18. 13:39
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:

"A legnevesebb nyugati lapok is benézték, mennyi EU-pénzt húz be Magyarország a koronavírusra

Weinhardt Attila"

Az ilyen újságíró? Sintérnek se alkalmaznám!

"Be",be"... Betegfejű!

2020. ápr. 22. 20:55
 22/37 anonim ***** válasza:
100%
Ez csak szleng. Komoly, hivatalos szövegben sosem találkoztam még vele, a lényeg meg az, nem a pongyola dumák. Ha utóbbi számítana, a törvények is bmeg-ekkel lennének tele már rég.
2020. ápr. 29. 21:14
 23/37 A kérdező kommentje:

Akkor a köztévében miért beszél például így Gundel Takács Gábor? Sok politikus is? Erre mi a magyarázat? Újságírók használják!!!

Ha ők nem akarnak tisztességesen beszélni/írni, mi lesz ebből???

2020. ápr. 29. 21:29
 24/37 anonim ***** válasza:
60%
Pontosan mi a kérdés? Miért őrület? Ez szleng, ennyi.
2020. ápr. 30. 10:45
 25/37 A kérdező kommentje:
Én inkább azt gondolom, hogy ez elmebetegség!
2020. ápr. 30. 12:26
 26/37 anonim ***** válasza:
85%
Azt gondolsz amit akarsz, csak be ne kattanj, mert beleőrülsz, aztán mi meg besírunk rajta. Menj inkább becsiccsenteni, hogy belenyugodj.
2020. ápr. 30. 22:19
 27/37 anonim ***** válasza:
100%

Tökéletesen egyetértek a kérdezővel.

Egyre hanyatlik a magyar nyelv használata.

Ugyanilyen pongyola megfogalmazás a „ba-be”, „ban-ben” alkalmazása, szintén újságcikkekben. (Is.) És mivel ezt olvassák az emberek, óhatatlanul így ragad meg bennük. Ezért lenne fontos, hogy akinek ez a szakmájába vág, az helyesen tudja használni a magyar nyelvet.

Más példa: Egy böngészős játékban szóváltásba keveredtem a moderátorokkal, és a vita során úgy fogalmaztam, hogy: „Tőlem írhattok akár svédül is, az is megy." Mire visszaír: "Miért írnál svédül?"....

Mivel jól érezhetően rázta már a hideg, nem akartam neki megírni, hogy fránya egy nyelv a magyar, mert ha egy té-vel írtam volna, akkor jelentené azt, amire ő gondolt,-hogy én írhatok svédül nekik-, viszont mivel két té-vel írtam, így ez rájuk vonatkozik.

Meglátásom szerint sajnos egyre rosszabb lesz a helyzet.

2020. ápr. 30. 23:25
 28/37 anonim ***** válasza:

kész vicc, ami itt ment :D

nem győzzük hangsúlyozni nyelvészekként, hogy a nyelv nem romlik, pusztán változik, és ez így van jól

neologizmusnak hívják egyébként a jelenséget, Sólyom Réka sokat írt a be igekötős igékről, olvassátok el

a "nyelvromlás" (🤦‍♀️) témában pedig Nádasdyt javaslom mondjuk, de bármelyik nyelvészt kérdezhettek erről, mind ugyanazon a véleményén van, hogy ez egy baromság

2021. máj. 28. 20:07
 29/37 anonim ***** válasza:
100%

Azért az rendkívül furcsa a számomra, hogy te nyelvész létedre sem nagybetűt, sem pontot nem használsz.

Annak idején a cseten (chat.hu) valóban így írtunk, ahogy te most itt, de egyikünk sem volt nyelvész, valamint sietett az ember az írással.

Az magától értetődik, hogy a nyelv változik, megjelennek jövevényszavak, új szleng alakul ki, stb., de legalább a helyes beszédre, írásra illene törekedni.

2021. máj. 28. 21:56
 30/37 anonim ***** válasza:
50%

mindig ezzel a nagybetűzéssel jönnek itt, és kezd elegem lenni belőle, hogy ez alapján bárki bármilyen értékítéletet mondjon a másikról

gondolom én is most épp megbecstelenítem a nyelvet

helyes beszéd? milyen az a "helyes beszéd"? szerinted a magyar anyanyelvű emberek között van olyan, aki "helytelenül" beszél? elég nagy tévedésben vagy, ha ezt gondolod, Nádásdyt, kérlek, olvassatok, mielőtt ilyeneket írtok

egyébként nem szeretem a nagybetűket, ennyi a történet nálam, nyilván a munkám során vagy hivatalos levelekben nem így írok, de egy fórum, egy sms vagy messenger üzenet megengedőbb ebben a tekintetben, amúgy erről is vannak tanulmányok..

és engem "nyelvész létemre" egyáltalán nem érdekel a helyesírás, persze jó, hogy van egy egyezményes szabályrendszerünk, de csak azért, hogy ne kezdjen el mindenki össze-vissza írni, mert annak egy idő után az lenne az eredménye, hogy nem értenénk meg egymást

2021. máj. 28. 22:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!