Mi az az új "hagy" őrület?
Figyelt kérdés
Sűrűn hallom mostanában, hogy a "hadd" helyett azt mondják, hogy "hagy", de az semmi, újabban már így le is írják.....pl. "hadd szívjak el egy cigit" helyett "hagy szívjak el egy cigit"....akik ezt használják nem érzik, hogy helytelenül használják? Egyáltalán honnan ered, ez valami tájszólás, vagy mi? Mert annak "hadd" a helyes alakja, nem pedig "hagy"! "Hagy" az, amit a kiskutya meg"hagy" a tányérjában!2015. febr. 4. 22:22
1/11 anonim válasza:
Nem újkeletű, és sajnos írásban is használják. Nagyon sok embernek fogalma sincs, hogy "hadd" a helyes alak, gondolom, értelmetlennek tűnik, ha valaki nincs hozzászokva. Olvasni kellene, akkor nem lenne ismeretlen...
2/11 A kérdező kommentje:
Vidéki vagyok, sose hallottam még, hogy "hagy"-nak írta vagy mondta volna valaki, de pestieknél sűrűn hallom (ezzel persze nem minden pestit oltok)....
2015. febr. 4. 22:29
3/11 A kérdező kommentje:
Nem vagyok az a melldöngető rovásírásos wc-papíros nagymagyar, de ez azért felháborít, hogy tizenéves gyerekek iphon-al mászkálnak de magyarul helyesen beszélni/írni nem tudnak, és a szülők ilyenkor hol vannak?
2015. febr. 4. 22:30
4/11 anonim válasza:
Ez eredetileg tájnyelvi alak, mint mondjuk a gyün (jön), vagy a lik (lyuk). Nagyszüleim is így mondták. Persze ha Pesten mondják, akkor lehet hogy divat is lett, csak mihozzánk még nem ért vissza. Mert nagyszüleim tájszólását azóta már sikeresen kiirtotta az írásbeliség.
5/11 anonim válasza:
Én életemben nem hallottam még szóban használni a hadd kifejezést, csak azt, hogy hagy. Veszprémi vagyok, itt mindenki így használja.
6/11 anonim válasza:
Megint egy olyan kérdés, amikor fel van háborodva a kérdező amiért mások nem úgy beszélnek, nem úgy írnak mint ő. Jaj, most mi lesz? :)
7/11 anonim válasza:
Én is hallottam már. Nincs ebben semmi felháborító.Attól szép a nyelv ,hogy minden tájnak megvan a maga "íze".
8/11 A kérdező kommentje:
Oké, ha tájnyelv elfogadom, de én pl. pesti fiataloktól hallom, és nem hiszem, hogy ők tájnyelven beszélnek....
Én is veszprém megyei vagyok egyébként (bár nem veszprémi), és itt meg még életemben a "hagy" alakot sem hallottam.....de utána néztem és irodalmilag a "hadd" a helyes!
Aki szerint a "hagy" a helyes, az mégis hogy mondja és ejti azt, hogy "hadd gyújtsak rá"??? "Haggyujcsakrá"?
2015. febr. 5. 13:37
9/11 anonim válasza:
"Bizony, kimondva [hagy] vagy [had], sosem [hadd], leírva viszont hadd."
10/11 anonim válasza:
Ja értem, tehát ha valaki Pesti is és fiatal is akkor csak a te elvárásod szerint beszélhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!