Magyar nyelveredetről, rokonságokról, etnikumról mit lehet tudni?
Ez most egy olyan kérdés,amire biztos válasz nincs,és piszok nagyokat lehetne vitázni.
Hivatalosan : A magyar nyelv a finnugor nyelvcsalád tagja.
Etnikum : A sztyeppén egy törzsszövetség nem etnikum szinten alakult,hisz a besenyő törzsszövetség se egy etnikumból állt össze,sőt a törzsei két nyelvet beszéltek,törököt és kelet iránit.
Ugyanígy a honfoglaló magyarság se beszélt egy nyelvet,ha figyelembe vesszük,hogy a kabarok török népcsoporthoz tartoztak.
Ehhez még vegyük hozzá,hogy időközben érkeztek a kárpát medencébe besenyő törzsek is a honfoglalás után,melyek bizonyítékait település nevek őrzik,pl : talmács,tomaj ,stb.
Ugye a kárpát medence se lakatlan,a magyarok találnak itt mindenféle népmaradékot,és az államalapítás után is érkeznek még népcsoportok,mint a kunok,és svábok.
Ha ma körbemész az országon,és a népviseleteket megnézed,szinte falvanként változik.
Tipikus magyar vonások : négykézláb részegen,és dögöljön meg a szomszéd lova is,ne csak az enyém.
Az Osztrák-Magyar Monarchia óta erőltetik ránk a finn-ugor rokonságot -ma már "csak" a nyelvrokonságot.
Egyszer 10 órát utaztam együtt finn és török egyetemistákal. Órákig kerestük a hasonlóságot a három nyelv között. Nem túl sok sikerrel. Lényegében a törökkel több hasonlóságot találtunk. Ráadásul ők testvérnépnek tartanak minket. Meglepődtem, mert egyikük kézipogyászában volt egy angol kiadású könyv, ami a török-magyar rokonságot taglalta több évezredre visszamenőleg.
Nem vagyok történész és nem vagyok nyelvész, de érdekelt a véleményük.
Sajnos évszázadok óta kevesen vannak akiket komolyan érdekelne a magyarság eredete, őstörténete. Inkább csak a "gyalázása". E két táborból az utóbbi az "erősebb". (Lásd előttem szólót...)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!