Mikor lett "Pécsett-ből Pécsen"?
32 vagyok, tehát rég voltam nyelvtanórán, de bennem még a Pécsett van. Viszont már egy ideje ha híreket hallgatok vagy olvasok, mindenki azt mondja, Pécsen.
Gondolom, akkor nem mindenki a hülye, hanem én. Mikor változott meg ez a szabály?
Az MTA Nyelvtani Kongregációja eldöntötte, hogy a trehány nyelvhasználat is helyes lesz ezután. Ez már jópár éve történt.
Nem ez az egyetlen trehányság.
A szótárakban azonos betű az a és az á. vagy az e és az é. Pedig nem mindegy, az agy vagy ágy, a vedd vagy a védd szavak jelentése.
De ugyanúgy a kevésbbénél már elég egy B, nem viszik figyelembe, hogy a kevesEbbé rövidítése a kevésbbé.
Vagy eltörölték a nől igét, a nő a helyes. Pedig a nő nemi hovatartozást jelent a nől pedig növekedést.
Ígaz, egyre kevesebben törődnek a helyesírással, nekik akarnak kedvezni a rontással.
"bennem még a Pécsett van"
Az a baj, hogy ez van rosszul. Úgy kellett volna, hogy a Pécsett is használatos.
#2, csak mondanám, hogy a kevésbé már hatvan éve is egy b volt. :)
#2-es válaszát szerintem sokan félreértették. Nem azt mondta, hogy a kevésbé egy B-vel trehányság, hanem hogy ha a "Pécsen" trehányság, akkor ennyi erővel a kevésbé egy B-vel is trehányság. A nyelv változik, a szabályok meg (jobbik esetben) alkalmazkodnak hozzá. A "Pécsett" forma meg lehet, hogy ki fog kopni pár évtizeden belül.
Persze alkothatnánk ilyen mondatokat is, hogy "Pécsett sétálánk az utczán".
Érdekes.
Amúgy miért volt alapból más? Még Székesfehérvár rémlik, hogy az is "Székesfehérvárott" volt.
Nem ez más, hanem minden ilyen is volt. Ez egy régi helyhatározó rag.
Többen azt az elméletet képviselik, hogy ha van tévesztésre lehetőség, mint itt a tárgyesettel (humor: múlt idő jelével), akkor az egyik helyett idővel más megoldás jön elő. De amit sokat emlegettek, annál meg ez a régi mindig felszínen volt, és így meg tudott maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!