Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mikor lett "Pécsett-ből Pécsen"?

Mikor lett "Pécsett-ből Pécsen"?

Figyelt kérdés

32 vagyok, tehát rég voltam nyelvtanórán, de bennem még a Pécsett van. Viszont már egy ideje ha híreket hallgatok vagy olvasok, mindenki azt mondja, Pécsen.

Gondolom, akkor nem mindenki a hülye, hanem én. Mikor változott meg ez a szabály?

2020. ápr. 5. 14:55
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Az MTA Nyelvtani Kongregációja eldöntötte, hogy a trehány nyelvhasználat is helyes lesz ezután. Ez már jópár éve történt.

[link]

2020. ápr. 5. 15:52
 2/6 anonim ***** válasza:
31%

Nem ez az egyetlen trehányság.

A szótárakban azonos betű az a és az á. vagy az e és az é. Pedig nem mindegy, az agy vagy ágy, a vedd vagy a védd szavak jelentése.

De ugyanúgy a kevésbbénél már elég egy B, nem viszik figyelembe, hogy a kevesEbbé rövidítése a kevésbbé.

Vagy eltörölték a nől igét, a nő a helyes. Pedig a nő nemi hovatartozást jelent a nől pedig növekedést.

Ígaz, egyre kevesebben törődnek a helyesírással, nekik akarnak kedvezni a rontással.

2020. ápr. 5. 16:24
 3/6 anonim ***** válasza:
72%

"bennem még a Pécsett van"

Az a baj, hogy ez van rosszul. Úgy kellett volna, hogy a Pécsett is használatos.

#2, csak mondanám, hogy a kevésbé már hatvan éve is egy b volt. :)

2020. ápr. 6. 08:45
 4/6 anonim ***** válasza:
56%

#2-es válaszát szerintem sokan félreértették. Nem azt mondta, hogy a kevésbé egy B-vel trehányság, hanem hogy ha a "Pécsen" trehányság, akkor ennyi erővel a kevésbé egy B-vel is trehányság. A nyelv változik, a szabályok meg (jobbik esetben) alkalmazkodnak hozzá. A "Pécsett" forma meg lehet, hogy ki fog kopni pár évtizeden belül.

Persze alkothatnánk ilyen mondatokat is, hogy "Pécsett sétálánk az utczán".

2020. ápr. 6. 09:07
 5/6 A kérdező kommentje:

Érdekes.

Amúgy miért volt alapból más? Még Székesfehérvár rémlik, hogy az is "Székesfehérvárott" volt.

2020. ápr. 6. 20:22
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem ez más, hanem minden ilyen is volt. Ez egy régi helyhatározó rag.

[link]

Többen azt az elméletet képviselik, hogy ha van tévesztésre lehetőség, mint itt a tárgyesettel (humor: múlt idő jelével), akkor az egyik helyett idővel más megoldás jön elő. De amit sokat emlegettek, annál meg ez a régi mindig felszínen volt, és így meg tudott maradni.

2020. ápr. 6. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!