Miért mondják pl. A hiradoban hogy Vácott? Meg Pécsett? Ahelyett hogy azt mondanák Vácon, Pécsen?
Vannak olyan településneveink, melyeknek létezik -tt helyragos változata is. A hírszerkeztők valőszínűleg pont ezért, a változatosság kedvéért használják előszeretettel.
Pécsről és Vácról nem tudok nyilatkozni, Győrben viszont évekig éltem, de egyszer nem hallottam a helyiektől, hogy a Győrött változatot használták volna.
De a településnevek helyragja amúgy is nehéz eset, mert lehet -ban/-ben meg -on/-en/-ön is, (meg persze itt-ott -tt is), de hogy melyik település lakói melyiket használják a településükre, azt elég esetleges. Pl. ha veszek egy random települést, pl. Kálló, akkor meg nem mondom, hogy az Kállóban vagy Kállón.
3
Magyar települések sosem kapnak -ban/-ben ragot! A külföldi települések viszont kizárólag azt kapnak.
5-öst kiegészíteném, hogy akkor mi ezek szerint nem CiprusON, azon belül LarnacÁN jártunk meg SzentpétervárON :)
Meg nem EgerBEN lakunk.
Szerintem sürgősen vegyél vissza a stílusodból, és ne te húgyagyúzzál itt mást, mikor akkora baromságot írtál, mint ide Amerika.
Látszik is, hogy csak ebbe tudtál belekötni, drága. De ha már pattogsz, hát azért említettem meg, mert a LEGTÖBB ország is -ban;-ben ragot kap, Ciprus meg nem. A településekkel is hasonló a helyzet, csak gyökérségeddel ellentétben én nem hánytam ide ezek alapján egy nem létező “szabályt”:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!