Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért mondják pl. A hiradoban...

Miért mondják pl. A hiradoban hogy Vácott? Meg Pécsett? Ahelyett hogy azt mondanák Vácon, Pécsen?

Figyelt kérdés
2019. nov. 29. 08:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Mindkét alak helyes nyelvtanilag. Vácott, vagy Vácon, teljesen mindegy.
2019. nov. 29. 08:36
 2/11 anonim ***** válasza:
83%
Mert szebben hangzik.
2019. nov. 29. 09:34
 3/11 anonim ***** válasza:
91%

Vannak olyan településneveink, melyeknek létezik -tt helyragos változata is. A hírszerkeztők valőszínűleg pont ezért, a változatosság kedvéért használják előszeretettel.

Pécsről és Vácról nem tudok nyilatkozni, Győrben viszont évekig éltem, de egyszer nem hallottam a helyiektől, hogy a Győrött változatot használták volna.

De a településnevek helyragja amúgy is nehéz eset, mert lehet -ban/-ben meg -on/-en/-ön is, (meg persze itt-ott -tt is), de hogy melyik település lakói melyiket használják a településükre, azt elég esetleges. Pl. ha veszek egy random települést, pl. Kálló, akkor meg nem mondom, hogy az Kállóban vagy Kállón.

2019. nov. 29. 09:37
 4/11 anonim ***** válasza:
0%

3

Magyar települések sosem kapnak -ban/-ben ragot! A külföldi települések viszont kizárólag azt kapnak.

2019. nov. 29. 09:54
 5/11 anonim ***** válasza:
98%
#4: Muhaha. Mondd már meg a Sopronban, Debrecenben, Tihanyban, stb. élőknek, hogy nem tudnak magyarul!
2019. nov. 29. 10:06
 6/11 anonim ***** válasza:
85%

5-öst kiegészíteném, hogy akkor mi ezek szerint nem CiprusON, azon belül LarnacÁN jártunk meg SzentpétervárON :)

Meg nem EgerBEN lakunk.

2019. nov. 29. 10:21
 7/11 anonim ***** válasza:
0%

6

Ciprus település te húgyagyú?

2019. nov. 29. 10:45
 8/11 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem sürgősen vegyél vissza a stílusodból, és ne te húgyagyúzzál itt mást, mikor akkora baromságot írtál, mint ide Amerika.

Látszik is, hogy csak ebbe tudtál belekötni, drága. De ha már pattogsz, hát azért említettem meg, mert a LEGTÖBB ország is -ban;-ben ragot kap, Ciprus meg nem. A településekkel is hasonló a helyzet, csak gyökérségeddel ellentétben én nem hánytam ide ezek alapján egy nem létező “szabályt”:)

2019. nov. 29. 10:55
 9/11 Koplárovics Béci ***** válasza:
91%
A váciak úgy mondják, hogy Vácon, nem úgy, hogy Vácott, bár sok helyen ez utóbbit használják. Pécsről nem tudok, talán még ismerősöm sem nagyon van onnan.
2019. nov. 29. 11:35
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Én még úgy tanultam gimiben, hogy a Vácott, Győrött, Pécsett alakok régies változatok, amik ma már kihalófélben vannak (ahogy itt is írták, a helyiek sem használják gyakran). De ma is helyes a használatuk, csak kezd szokatlanná válni.
2019. nov. 29. 13:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!