Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan írjuk sokadjára,...

Hogyan írjuk sokadjára, sokaggyára vagy sokagyára?

Figyelt kérdés
Teljesen belezavarodtam, a gugli nem segített, mert mindenhogy találtam rá példát. xDD
2010. júl. 24. 11:29
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
de ha valakinek sok a gyára az se rossz :PPPP
2010. júl. 24. 16:10
 12/22 anonim ***** válasza:
Én úgy értettem, hogy azt akartad megkérdezni, hogy írják azt hogy sok a gyára, üzlete.
2010. júl. 24. 16:16
 13/22 anonim ***** válasza:

tegnap 12:01

Mivel elmagyaraztad magyarul, legyszives mondd el azt is, hogy mi a "logopedus", magyarul, hamar annyira "magyarul magyarazunk" itt. Logopedus, fonatekus magyar betukkel leiras, de nem magyar szo!

2010. júl. 25. 13:21
 14/22 anonim ***** válasza:

Mivel elmagyaraztad magyarul, legyszives mondd el azt is, hogy mi a "logopedus", magyarul, hamar annyira "magyarul magyarazunk" itt. Logopedus, fonatekus magyar betukkel leiras, de nem magyar szo!

Ha már mindenáron kötekedni akarsz, legalább tájékozódnál előtte... A "logopédus" így leírva egy magyar szó, csak épp nem magyar eredetű. Ugyanúgy, mint a "rádió", a "televízió" és még sorolhatnám.

2010. júl. 25. 15:13
 15/22 anonim ***** válasza:
Eppen ez az! Magyarosan leirva, de nem magyar szo! Mit jelent? De magyarul, kerlek.
2010. júl. 25. 15:30
 16/22 anonim ***** válasza:

Na jó, úgyse fogod felfogni, hogy igenis magyar szó...

"A "logos" jelentése beszéd, a "paedeia" jelentése tanítás. A logopédia a beszéd tanítását jelenti."

A logopédus pedig értelemszerűen az a személy, aki ezzel foglalkozik.

[link]

Ezen az alapon a "fonetikus" (ami egyébként nem "fonatekus") sem magyar szó, ha magyarul akarsz beszélni, akkor miért használtad ezt a szót?

2010. júl. 25. 15:42
 17/22 anonim ***** válasza:

Akkor miert nem beszedfejlesztes? Abbol mindenki megerteni. Vagy gyogy valami? Nem pontozasert vagyok itt, hanem erdekelnek a magyar temak. Fejem, agyam forog, hogy mennyire maskent beszeltek, atvett kulfoldi, sajnos szoszerinti forditott furcsa duma. 32 eve nem voltam M.O.-on, se Duna Tv-t nem nezem, de nem tudok egy magyar ujsagot elolvasni. Minden mondat 3-4 sor, atvett szavak fonatikusan irva. Gondolkodni kell, hogy ez most mi is. Altalaban visszaterek az eredeti szora, ugy olvasom a magyar kiforditottjat, es megertem. Nem beszelve arrol, hogy mire a mondat vegere ertem, elfelejtem az elejet.

Amit itt leirsz, elmagyaraztad a latin eredetet a szonak. Ebbol ertheto, de miert nem tudjuk helyesiteni igazan magyar szoval? Azt hiszem, ha netan, hazakivankoznek, nagyon hulyen neznek.

Fonatikus, fonetikus, igazad van.

2010. júl. 25. 16:07
 18/22 anonim ***** válasza:
O, gorog eredetu! Kosz a linket, most olvastam el.
2010. júl. 25. 16:12
 19/22 anonim ***** válasza:

Tanultál nyelvtörténetet? A nyelv folyamatosan változik, átalakul, és ennek a változásnak a része az is, hogy új szavak keletkeznek (akár más nyelvekből átvett, akár meglévő szavakból alkotott, akár csak úgy a semmiből létrejött szavak), és régebbiek eltűnnek, kikopnak a nyelvből. Ezenkívül létezik a köznyelv, amit az átlagemberek használnak, a szleng, amit a fiatalok, a szaknyelv, ahová a "logopédia" szó is tartozik (bár ez már a köznyelvi szavak közé is besorolható, hisz szinte mindenki használja) és még egyéb csoportok. Egyébként pedig nagyon szegényes lenne a szókincsünk, tele lennének szóismétléssel a szövegek, ha nem lenne egy-egy szóra több szinonímánk.

De elkanyarodtunk az eredeti kérdéstől, igaz, hogy már sokan megválaszolták, de attól még nem szép dolog offolgatni :D

2010. júl. 25. 16:22
 20/22 anonim ***** válasza:
Kosszonom idodet, valaszodat. Mindezek utan, az orom az, hogy en is tudtam az eredeti kerdes helyes valaszat. :)
2010. júl. 25. 16:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!