Hogyan írjuk sokadjára, sokaggyára vagy sokagyára?
Figyelt kérdés
Teljesen belezavarodtam, a gugli nem segített, mert mindenhogy találtam rá példát. xDD2010. júl. 24. 11:29
1/22 anonim válasza:
Itt, ebben a szóban összeolvadás történik. a "dj" szavakat "gy"-nek kell ejteni, azáltal az első lesz a jó szó. Sokadjára.
2/22 anonim válasza:
Komolyan kérdem. Hány éves vagy?
Egyébként az első megadta a helyes választ.
3/22 anonim válasza:
Úristen...nem vagyok jó nyelvtanból,de ezt még csak tudom...
15/L
4/22 anonim válasza:
Egyik sem, az elsőnek van igaza.
6/22 anonim válasza:
A magyar nyelvben az a jó, hogy általában a szótövek értelmesek vagy értelmessé tehetőek.
Itt: sok, sokad (pld. sokadik, sokadszor), azaz biztos, hogy a "sokad" szerepel a leírt szóban. Ezzel meg is válaszolódik a kérdés: sokadjára.
Ha netán opciónak látnád a "sokadgyára" szót is, akkor sürgősen fordulj logopédushoz ;D
7/22 anonim válasza:
Nekem már felesleges ideírnom sokadjára.........:)
8/22 anonim válasza:
Az első leírta a helyes választ, többen megerősítették, én csak annyit tennék hozzá, hogy a google nem jó megoldás ilyen helyzetre, mert sok ember nem tud helyesen írni, és a google az ő hibás szavaikat is kihozza. Ajánlanék inkább egy helyesírási szabályzatot, vagy ha arra nincs időd/lusta vagy keresgélni/nincs kéznél, akkor ezt az oldalt: [link]
10/22 anonim válasza:
Sok az agyara:) Vagy sok a gyara:D
Na jo csak vicceltem:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!