Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A zsidók és a muszlimok miért...

A zsidók és a muszlimok miért nem esznek disznó húst ( illetve ha jól tudom páros ujjú patást )?

Figyelt kérdés
2016. márc. 13. 16:54
 1/5 anonim ***** válasza:

Mi zsidók a kóser étkezésre (כשרות) hivatkozva ,ami Mózes második könyvén "A neveken" (שמות) alapszik.

De persze később a kóser étkezés témájával rabbinikus írtok is foglalkoztak (Lásd: Maimondész - Szentség könyve/ בעברית: רמב‟מ - משנה תורה)

Üdv!

2016. márc. 13. 17:16
 2/5 anonim ***** válasza:

1-es vagyok:

Ui:

Am "A Nevekből" való levezetés szerint a talmud álláspontja az ,hogy a sertés (héber: חזיר jiddis: כאַזער ladino: פורקע) olyan szinten tisztátalan ,hogy még hozzá érni sem szabad.

2016. márc. 13. 17:18
 3/5 anonim ***** válasza:

Páros ujjú patást esznek, a szarvasmarha, a birka, a kecske is páros ujjú.

Nem vagyok ebben biztos, de valami olyan alapon zárták ki a sertést az ehető húsok közül, hogy az nem kérődző.

Tudományos alapon meg azt szokták mondani, hogy a sertés-tartás és a sertés-fogyasztás többféle fertőzés veszélyét rejti magában, mint a többi húsállat tartása és fogyasztása. Mások viszont ugyanezt cáfolni szokták, szintén tudományos alapon :)))

2016. márc. 13. 17:23
 4/5 anonim ***** válasza:
96%
A disznó koszos igénytelen , a húsa zsíros és férgeket is tartalmaz . A rothadása a meleg égövön pillanatok alatt beindul , ellenben a többi vágóállat faggyú és hártyarétege a legyek fertőzését is kizárja .
2016. márc. 13. 17:31
 5/5 Sunshinedoll ***** válasza:
A muszlimok azért nem esznek disznót, mert mocskos, tisztátlan állatnak számít.
2016. márc. 14. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!