Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Egyesek miért kötnek belém,...

Egyesek miért kötnek belém, ha nem pont-pont helyesen írom le a dolgokat?

Figyelt kérdés

nem az ő - ó hibákra gondolok, vagy a j - ly -ra, hanem arra, hogy például a sétáltatja és sétáltassa. Nekem (Székelyföldön) így is- úgyis tanították, és azt mondták mint a kettő helyes. Na meg néha van, hogyha gépen írok, akkor a "tok" helyett "tak"-ot kell írjak, mert a rendes magyarba már a-betűvel mondanak egy csomó szót.

De ebbe miért kötnek bele? Tehetek én is erről, mert mi Székelyek másképp tanultuk?

2014. júl. 28. 13:53
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Én se szoktam még helyesírásra sem rászólni, mert minek, de az tény, hogyha valaki nem tud helyesen írni magyarul, akkor az gáz. És itt nem az elütésekről van szó, hanem tényleg arról, hogy hemzseg az írása a hibáktól. A magyar egy különleges nyelv abból a szempontból, hogy 98%-ban azt mondjuk ki, amit leírunk, de azért a maradék 2% -ban sem tér el annyira a kiejtett és a leírt szó egymástól. Így helytelenül írni magyarul igen is gáz. Mert egy angol, német, vagy francia nem képes helyesen írni, nem is érdekel meg nem is elvárható, mert közel nem azt mondja, amit le kell írnia.

A tájszólás pedig nem egy hiba. Aki úgy gondolja, hogy a tájszólás az egy "helytelen kiejtés" következménye az buta és tudatlan. A legtöbb nyelvben a nyelvjárások azt jelentik, hogy ugyan azt a szót másképp ejtik ki, ami a magyarban is így van, azzal a különbséggel, hogy míg más nyelvekben az írás ugyan az marad. Vagyis náluk nem arról van szó, hogy így is helyes meg úgy is helyes, hanem arról van szó, hogy egyik így ejti a másik meg úgy, de igazából nem eldönthető, hogy melyik a helyes. Viszont magyarban tájszólással lehet írni is, ami igazán különlegessé teszi a nyelvünket, hiszen egy angol nem tud ír vagy skót dialektust érzékeltetni csupán csak az írással, neki azt körbe kell írnia, hogy ilyen dialektussal beszél, de mi tudjuk érzékeltetni.

Ezen kívül a magyar igazi különlegesség mert a mássalhangzós nyelvek közzé tartozik, ami azt jelenti, hogy még inkább megengedi és lehetővé teszi a nyelvjárásokat és a tájszólást. Szinte már kötelezővé teszi... :)

2014. aug. 3. 19:58
 12/12 anonim ***** válasza:
A kérdés alapból inkább az, hogy minek egyáltalán belekötni a helyesírásba? Nyilván átmegy az információ, különben nem tudnák megállapítani, hogy helytelenül van leírva, szóval egyszerű sznobizmus, vagy inkább valami kisiskolás megfelelési kényszer, amin sokan nem tudnak valamiért túllépni. Szerintem ha valaki a helyesírással vegzál bármilyen módon, akkor egyszerűen ignoráld.
2014. aug. 8. 01:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!