Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kell helyesen írni...

Hogyan kell helyesen írni azt, hogy 5. b osztály? Kicsi vagy nagy betűvel, vagy / jellel? Pont hová kell és hová nem? 5. b. 5. B. 5/b 5/B ?

Figyelt kérdés
2013. aug. 26. 13:50
 1/10 anonim válasza:
62%
5.b
2013. aug. 26. 13:54
 2/10 anonim válasza:
0%

Szerintem ahogy neked szimpi:D

Ne légy már ennyire precíz..mi mindig össze vissza írkáltuk, ahogy megszoktuk.:D

2013. aug. 26. 14:23
 3/10 A kérdező kommentje:
Hát pont ez a bajom, hogy össze-vissza írjuk és most éppen aktuális a füzetek-könyvek címkézése...
2013. aug. 26. 14:40
 4/10 anonim ***** válasza:
38%

5. b vagy 5./b osztály, tehát kisbetűvel, és a betűjel után nem kell pont.

A szám után viszont mindenképp kell, mivel sorszám. Nagyon helytelenül terjedt el az "öt bé", "hat á" stb., mivel nem darabszámot jelölünk, azaz nem öt darab bé vagy hat darab a osztályba jár valaki, hanem az ötödikbe, a hatodikba stb.

2013. aug. 26. 15:43
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Ötödik bé osztály

5. b osztály

2013. aug. 26. 19:45
 6/10 BringaManó ***** válasza:
100%

„5./b osztály”? Lenyűgöző!

Élvezet ide járni, mindig lát valami újat, érdekeset, szokatlant az ember!... :-))

Mivel Bertát mostanában a szabályok sem nagyon izgatják, azon már végképp nem lepődünk meg, hogy az ajánlások (vagy az AkH/OH példái) számára nem mérvadóak... :->

AkH (1984):

"292. (...) A római számok (...)

Használatuk leginkább olyankor tanácsolható, ha az arab számokkal szemben megkülönböztető vagy tagoló szerepük lehet: 1983. IX. 12.; Petőfi u. 8. III. 2.; IV/3-as körzet; stb. (...) Az általános iskolai osztályokat arab számmal szokás jelölni: 2. osztály, 4. a v. 4/a osztály; a középiskolai osztályokat pedig római számmal: II. osztály, IV. A v. IV/A osztály."

OH (2005):

410. o.:

„Számjegyírás használatos az iskolai osztályok jelölésében is, elsősorban akkor, ha az osztály sorszáma után a megkülönböztető jel is fel van tüntetve: 2/a vagy 2. a.”

[Az utolsó pont csak a mondat vége miatt van ott. – A szerk.]

411. o.:

„A házszám után a pont csak akkor marad el, ha a számot törtjei és betűjel követi szóköz nélkül: Pörge utca 64/B.”

[Az utolsó pont csak a mondat vége miatt van ott. – A szerk.]

412. o.:

A RÓMAI SZÁMOK

„(...) Nem teljesen sorszámnévi értékkel szerepelnek a római számok ezekben a formákban: NB Kovács II. Béla, Vosztok-III., Pentium II stb. Legtöbbször ilyenkor is ki kell tenni utánuk a pontot (bár vö. Pentium II). A római számok utáni pont többnyire akkor marad el, ha a számot törtjel követi: IV/3-as körzet, NB I/B.

(...)

Használatuk akkor javasolható – tehát nem kötelező előírásként –, ha az arab számokkal szemben megkülönböztető vagy tagoló szerepük van, elsősorban a dátumban vagy a címzésben: 1994. IX. 20. – a hónap és a nap számának megkülönböztetése, Pörge u. 2. IV. 1. – a házszám, emeletszám és ajtószám elkülönítése. A fentiekhez hasonló megkülönböztető szerepe van a római számnak ebben a példában: IV/2-es tábla – a fő- és az alszámozás elkülönítésére szolgál. Amíg a 8 + 4 osztályos iskolarendszer általános volt Magyarországon, bevett szokássá vált, hogy az általános iskolai osztályokat egytől nyolcig arab számokkal, ugyanazon évfolyam osztályait pedig kisbetűkkel, a középiskolai osztályokat egytől négyig római számokkal és nagybetűkkel különböztették meg: l/a vagy 1. a, illetve I/A vagy I. A. Az iskolarendszer megváltozása, illetőleg sokszínűvé válása óta jogilag kötelező az osztályok arab számokkal való jelölése.”

418. o.:

"Budapest XV. kerület, Petrence utca 45. IV. em. 1/B 1156"

Azért legyen Bertának még egy kicsi igaza: természetesen az osztályok esetében sorszámnevet mondunk (‘ötödik bé’), még akkor is, ha szabálytisztelő állampolgárként nem írjuk oda a pontot, ha törtjel következik. :-)

A lényeg pedig:

Nekem úgy tűnik, hogy a legjobb megoldások:

5/b

5. b

Ami elmegy:

5/B

5. B

Ami nem nyert:

5/b.

5./b

5./b.

5. b.

(és ugyanezek nagy B-vel)

A pont után (elvileg) kell szóköz, gyakorlatilag "ahogy jól néz ki"... Aztán mondd azt, hogy tipográfiai okból, az alkalmazott betűtípus sajátosságai miatt hagytad el a szóközt, az esztétikum szigorú szem előtt tartásával. ;-)

2013. aug. 26. 22:18
 7/10 anonim válasza:
Nekem a magyar tanárom azt mondta hogy nem vagy egy szám része.(5/b) hanem mindig így kell írni 5.b ez a legnormálisabb.
2013. aug. 28. 06:27
 8/10 BringaManó ***** válasza:

Bocsánat, azt a részt nem sikerült dekódolnom, hogy „nem vagy egy szám része.(5/b)”, de egyébként nyugodtan lehet neki idézni a szabályzat 292. pontját (lásd fent), az mindenkire vonatkozik, rátok is, rá is. Az OH (az Osiris kiadó Helyesírás c. könyve, szintén lásd fent) nem szabályzat, de majdnem hasonló súllyal esik a latba helyesírási témában.

Természetesen el szabad térni tőlük bizonyos esetekben (néha akár még olyan érvvel is, hogy "jobban néz ki"), de egyébként a magyartanár (egybeírandó! ha már...) szerintem tisztában van ezekkel, és ezek ellenére mondta, hogy neki jobban tetszik az 5.b forma.

Ha esetleg beszéltek erről, és mégis úgy tűnik, mintha nem ismerné az idézett ajánlásokat, akkor ismertesd meg vele bátran, jó tanár holtig tanul... ;->

Egyébiránt üdvözlöm. :-)

2013. aug. 28. 07:18
 9/10 anonim ***** válasza:

"nem vagy egy szám része.(5/b) hanem mindig így kell írni 5.b"

Csak úgy kíváncsiságból, az első rész mit jelent?

Kíváncsi lennék, mit akartál ezzel kifejezni.

2013. aug. 28. 09:55
 10/10 anonim ***** válasza:

"Mivel Bertát mostanában a szabályok sem nagyon izgatják, azon már végképp nem lepődünk meg, hogy az ajánlások (vagy az AkH/OH példái) számára nem mérvadóak... :->"

1. Nem néztem meg a szabályzatot válaszírás előtt. Bocsika. :)

2. Rájöttem a megoldásra amúgy: _mostanában_ megint egy lázadó korszakomat élem, úgy látszik. :D

De most – kivételesen – rendben: ha nincs pont a perjeles megoldásnál, hát nincs; ez nem érint érzékenyen. :)

"1983. IX. 12."

1983. 09. 12.

2013. 08. 28.

Csak juszt is. :PPP

"a középiskolai osztályokat pedig római számmal: II. osztály, IV. A v. IV/A osztály."

Tudom, '84-es a szabályzat. De remélem, ezt javítani fogják, mivel évek óta folyamatos a sorszámozás, azaz 9., 10., 11., 12. és 13. osztályok vannak.

(Igen, ezt is arab számmal; soha, sehol nem láttam még rómaival az új rendszer bevezetése óta.)

"411. o.:

„A házszám után a pont csak akkor marad el, ha a számot törtjei és betűjel követi szóköz nélkül: Pörge utca 64/B.”

[Az utolsó pont csak a mondat vége miatt van ott. – A szerk.]"

Ez az újdonság erejével hatott rám. :O

Érintett vagyok az ügyben, és eddig mindig tettem pontot a betű után... (Lehet, hogy időnként a szám után is? :D) Most már nem fogok. Köszi az infót. :)

"Használatuk akkor javasolható – tehát nem kötelező előírásként –, ha az arab számokkal szemben megkülönböztető vagy tagoló szerepük van, elsősorban a dátumban vagy a címzésben: 1994. IX. 20. – a hónap és a nap számának megkülönböztetése, Pörge u. 2. IV. 1. – a házszám, emeletszám és ajtószám elkülönítése."

Fellélegeztem. :)

1994. 09. 20.

Pörge u. 2. 4/1.

Csak juszt is, megint. :D

"Az iskolarendszer megváltozása, illetőleg sokszínűvé válása óta jogilag kötelező az osztályok arab számokkal való jelölése."

Akkor ez mindent megmagyaráz (mármint hogy miért nem láttam rómaival).

És megnyugtató, hogy már van szabály. :)

De hol??? (Ha nem az Akh-ban?)

2013. aug. 28. 18:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!