Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Egyesek miért kötnek belém,...

Egyesek miért kötnek belém, ha nem pont-pont helyesen írom le a dolgokat?

Figyelt kérdés

nem az ő - ó hibákra gondolok, vagy a j - ly -ra, hanem arra, hogy például a sétáltatja és sétáltassa. Nekem (Székelyföldön) így is- úgyis tanították, és azt mondták mint a kettő helyes. Na meg néha van, hogyha gépen írok, akkor a "tok" helyett "tak"-ot kell írjak, mert a rendes magyarba már a-betűvel mondanak egy csomó szót.

De ebbe miért kötnek bele? Tehetek én is erről, mert mi Székelyek másképp tanultuk?

2014. júl. 28. 13:53
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
66%
Valószínűleg azok akik belekötnek, túl fiatalok, nem is láttak még élőben székelyföldit, ne vedd a szívedre. Én mindig azonnal meglátom ha egy székely, szerb, vagy felvidéki ír. Ahogy nekem is rögtön megmondták Békés megyében, hogy budapesti vagyok, pedig még csak két szót szóltam. :)) Tájszólás működik írásban is és nekem kimondottan tetszik. Ne változtass rajta, őrizd meg a régi nyelvünket, ahogy neked tanították és add tovább majd a gyermekeidnek!
2014. júl. 28. 14:16
 2/12 A kérdező kommentje:

kösz, :)

csak kicsit idegesítő ( és egyben sértő) ha valaki belém kőt emiatt.

2014. júl. 28. 14:25
 3/12 anonim ***** válasza:

Hát elhiszem. De ne törődj vele. Vannak olyanok is akiknek tök mindegy mibe kötnek bele, csak beleköthessenek, mert itt adják ki magukból a feszültséget. Mivel nem is ismernek téged, nincs okod magadra venni.

Nem is tudom, nálatok ott van rendes magyar nyelvtan óra az általános iskolákban amúgy? Hogy működik ott a magyar nyelv tanulása, hány évig heti hány órában?

2014. júl. 28. 14:42
 4/12 anonim ***** válasza:
5%

Azért, mert ha 10 kérdésből 7 el van rontva, ideges lesz az ember, hogy nem tudnak írni.

Ezért sokszor elődordul, hogy egy olyan ember kapja ezt meg, aki tud helyesen írni ( pl.: milyen helyett mien ) és nem az, aki legalább 3-szor bukott nyelvtanból.

2014. júl. 28. 14:45
 5/12 anonim ***** válasza:

Én ki szoktam javítani, nem kötekedésből. Hanem mert én úgy tanultam, hogy az helytelen. A helyzetemre lefordítva: "Tehetek én róla, hogy én így tanultam?"

Az önjelölt grammarnazik véleményére ne adj. Néha én is átcsúszom abba a kategóriába, de általában idejében észreveszem magam.

De ez olyan, hogy attól még, hogy Székelyföldön, otthon így beszélsz, ha pl. eljössz Magyarországra, Budapestre, itt szeretnél dolgozni, stb., akkor meg kell tanulnod kicsit irodalmibban beszélni.

Nem azért, mert csúnya, ahogy beszélsz, de a nyelvhelyesség általában a kinézet utáni első benyomás, nem nincs mindenki tájékoztatva arról, hogy Székelyföldön helyes a te verziód is.

Itt mindenkinek csak az fog leesni, hogy nem beszéled helyesen a magyart, illetve tájnyelvet beszélsz. Ezzel nincs gond, de olyan pozíciókba pl. nem vennének fel, ahol emberekkel kell kommunikálni (recepciós, ügyfélszolgálat, telefon, levelezés).

Én is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jöttem, de én sem beszélek úgy a fővárosban, hogy gyere 'mán', mikor 'jösztök', máma, furik, stb. Mert persze kiállhatnék a mellemet verve, hogy hagyjon mindenki békén, ez Szabolcsban így helyes, de ezt nem tudom (és nem is akarom) megtenni minden alkalommal, negatív benyomást meg nem akarok hagyni az emberekben.

Mert nekem igenis negatív benyomás. Ha elutazok egy kis faluba, és Ilon néni a legszebb gyöngyöző tájszólással beszél hozzám, a szép, aranyos. De ha a nagyvárosban pl. egy komoly beosztásban levő emberrel beszélek nem magánemberként, akkor kifejezetten irritáló.

2014. júl. 28. 14:45
 6/12 A kérdező kommentje:

kösz :) akkor értem már. De én nem direkt írom helytelenül, hanem csak úgy tanultam.

Nem is tudom, nálatok ott van rendes magyar nyelvtan óra az általános iskolákban amúgy? Hogy működik ott a magyar nyelv tanulása, hány évig heti hány órában?

Úgy van, hogy:

5. osztályig minden nap.

6.-ba 4 nap

és 7-diktől 3 nap.

De én ahol lakom, ott mindenkinek úgy tanítsa a szülei-nagyszülei. És ritka aki azt mondja: Csupor, Libikóka, Padlizsán stb...

2014. júl. 28. 15:02
 7/12 anonim ***** válasza:

Na jó, azért ne keverjünk össze két (három) dolgot.

Vannak helyesírási hibák, vannak gyökérségek (pl. milyen helyett mien, az ezt említő válaszoló nagyon rosszul közelítette meg a kérdést), és van a nyelvjárás.

Kedves Kérdező! Ez utóbbival semmi gond nincsen. Csak sajnos az emberek angy részének gyökér nyelvtantanára volt, aki azt verte a fejébe, hogy a nyelvjárási beszéd gáz. Te legyél rá büszke!

Az meg már egy másik dolog, hogy bizonyos esetekben érdemes lehet inkább a köznyelvet használni.

2014. júl. 28. 16:25
 8/12 anonim ***** válasza:
Nálunk itt Pesten az a különbség, hogy a *tanítsa* akkor helyes, ha felszólítás, a *tanítja* meg akkor ha kijelentés.
2014. júl. 28. 16:41
 9/12 A kérdező kommentje:
kösz a válaszokat. :)
2014. júl. 28. 16:43
 10/12 anonim ***** válasza:
Túl sok a grammanáci.
2014. júl. 29. 05:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!