Miért zavarja a keresztényeket, hogy a karácsony nem csak az ő ünnepük? Sőt eredetileg ők lopták el azt a pogányoktól?
kéretik ezeket figyelmesen elolvasni, hogy ne érjen a vád, hogy a levegőbe beszélek:
másrészt...miért ne ünnepelhetnénk mi is a régi hagyományokat, a családunkat és az egymást összekötő szeretetet? a vallásosak ünnepeljék csak Jézust...mi meg ünnepeljük az előbb felsorolt dolgokat... de vissza is kérdezhetnék: ha a vallásosak Jézus születését ünneplik, akkor miért állítanak karácsonyfát, hisz Jézus sztem életében nem látott fenyőfát, miért tart náluk is több napig az ünnep, hisz egy születésnap csak egy nap, és miért ajándékozzák egymást, mikor elvileg Jézus sem kapott nagy ajándékokat...
tegnap 23:44 és tegnap 23:49
Önmagadat cáfolod.
Először kijelented, hogy tévedek abban, hogy a Mithras kultusz idősebb lenne a kereszténységnél. Majd a következő írásodban éppen te írod, hogy idősebb.
Nemtán közben rátaláltál a wikipédiára? :)
- Mithras nem pár évtizeddel, hanem 6 évszázaddal Jézus előtt már megvolt!
- Jézus történeteit akkor írták, mikor a Mithras kultusz nemcsak Perzsiában és a Közel-Keleten, hanem már Rómában is igen elterjedt volt. És Mithras esetében már időszámításunk előtt is megvolt az úrvacsora, a megváltó jelleg, a szűztől születés, meg a vér-test (bor-kenyér) evése meg ivása, és még sok olyan dolog, ami később Jézus történeteibe belekerült.
- A 12 tanítvány, az úrvacsora és még sok egyéb dolog a perzsáknál megvolt, akárcsak az ie. 1. szd. környékén Róma felé tartó hullám tanításában is.
Ebből egyértelmű, hogy akik Jézus történeteit írták, igencsak mélyen merítkeztek a Mithras kultusz történeteiből.
És igen, igazad van, előtte is létezett ünnep decemberben. De az nem Jézus születésének ünnepe volt, hanem a napfordulóé!
"hanem csak azt mondták, hogy ha mindenki akkor ünnepli a fény (újjá)születését, akkor mi is ünnepeljük akkor"
Ige. De érdekes, hogy előtte pár évszázadig nem decemberben ünnepeltek. Csak éppen akkor tértek át rá, mikor le akarták gyűrni a Mithras kultuszt meg a többi vallást. Ugyanígy sajátították ki maguknak a vasárnapot is, holott még a Biblia is szombatot ír pihenőnapnak.
"Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt."
A döntéshozók célja ezzel a más vallás(ok) háttérbe szorítása volt. Kár is maszatolni ezt, meg fényezni őket, mert tök egyértelmű.
"Ünnepeljetek! Ok! Senki nem tiltja meg. De ne nevezzétek karácsonynak, mert ez nem az"
Ki kell, hogy ábrándítsalak. A karácsony szó sem keresztény eredetű. Azt is lopták. :))
Ha Jézus születését akarod ünnepelni, akkor javaslom a január 6-át számodra (vagy hasonló dátumot), és lehetőleg nem karácsony kifejezéssel. ;)
A karácsony kifejezés vagy a szláv "átlépő" szóból alakult ki (ami a napforduló átlépését jelenti), vagy pedig az ősi magyar kerecsenből, mivel akkoriban volt szokás magyaréknál kerecseneket röptetni.
Ezek után akár nevezheted "Jézus-napnak", "Krisztus-estének", vagy aminek akarod. De ha van benned egy szemernyi gerincesség (amit kétlek), akkor innentől a felhozott elveid alapján pont a te ünneplésedre nem alkalmazod a továbbiakban a karácsony szót.
Hiszen téged zavart, hogy mások ezt a kifejezést merik a szájukra venni, holott az - szerinted - keresztény szó. Most, hogy kiderült, hogy nem az, szeretném látni, hogy önmagadra nézve is kifogásolod ezt a dolgot. ... De gondolom nem fogod, mert helyette jól működik majd a kettős mérce benned. ;)
"Először kijelented, hogy tévedek abban, hogy a Mithras kultusz idősebb lenne a kereszténységnél. Majd a következő írásodban éppen te írod, hogy idősebb. "
Kiforgatod a szavaimat.
A Mithras istent tisztelő vallások valóban jóval régebbiek.
De amire te hivatkozol, az a görög-római Mithrás-kultusz, ami legfeljebb 60-70 évvel idősebb a kereszténységnél, ami ilyen szempontból nem számottevő.
"De érdekes, hogy előtte pár évszázadig nem decemberben ünnepeltek"
Milyen pár évszázadról beszélsz? Ez a II. században volt. Előtte nem is nagyon ünnepelték a karácsonyt.
"A karácsony szó sem keresztény eredetű"
A magyar karácsony szó nem. De most nem etimológiáról beszélünk.
"Kiforgatod a szavaimat."
Egyáltaln nem.
"De amire te hivatkozol, az a görög-római Mithrás-kultusz, ami legfeljebb 60-70 évvel idősebb a kereszténységnél, ami ilyen szempontból nem számottevő."
Egyrészt a kettő nagyon hasonló. Főképp azon dolgok szempontjából, amit említettem. Jóval Jézus előtt vallották már a Mithras hívők (nem csak Rómában), hogy Mithras megváltó volt, hogy 3 napra a halála után feltámadt, úrvacsora volt, 12 követő ment a nyomdokaiban, stb. Tehát a vita szempontjából EZ számít, a többi csak körítés.
Másrészt nem 60 év az a 60 év. Az első keresztény írások, amelyek Jézusról szólnak isz. 65-70 körül keletkeztek. Mithras tanai meg már ie. 50-100 körül megvoltak Rómában (nemhogy az akkori Izraelben!). Tehát 100-150 ével volt előtte ebből a szempontból. Tehát Jézus történetei már vallások történeteiből származik. Jézus talán nem is létezett, vagy ha igen, akkor biztos nem úgy, ahogy azt a Biblia leírja. gyakorlatilag az Újszövetség igen nagy része lopott anyag.
Bár ugyanez a helyzet részben az Ószövetséggel is. Pl. a Tízparancsolat egyiptomi eredetű, és az egyiptomi Halottaskönyvben gyakorlatilag ugyanaz szerepel. Tehát Mózes nem istentől kapta a nagy tudományt, hanem az egyiptomiaktól csórelta el.
Azt meg már csak mellékesen súgom meg, hogy a keresztények által feltételezett Q dokumentum a legtöbb ezzel foglalkozó történész szerint is egy Mithras irat volt.
(Ha még nem hallottál a Q dokumentumról, akkor irány az internet!)
"Milyen pár évszázadról beszélsz? Ez a II. században volt. Előtte nem is nagyon ünnepelték a karácsonyt."
Kicsit olvass utána, hogy mi mikor is volt, mielőtt nagyon beégnél.
"A magyar karácsony szó nem. De most nem etimológiáról beszélünk."
Ejnye, ne terelj! Te kijelentetted, hogy nem szívleled, ha a karácsony szót használják a mostani ünnepre a nem keresztények, mert az szerinted keresztény ünnep.
Most hogy kiderült, hogy a karácsony nem is keresztény eredetű (sem mint ünnep, sem mint szó), elkezdesz terelni? Nem szép doolog. :)
Legalább lennél következetes, és ahogy nem tetszett neked, hogy egy kereszténynek vélt ünnep kifejezését nem keresztények használják, ugyanúgy alkalmazd ezt magadra is, és egy nem keresztény ünnep kifejezését ne használd a te keresztény ünnepedre. Semmi köze a karácsony szónak (ami a napforduló idejét jelenti) Jézushoz.
De látom, dühöng nálad a kettős mérce. Imádlak benneteket, keresztények. Nélkületek olyan sivár lenne a világ. Nem ismernénk ilyen jól sem a képmutatást, sem az álszent viselkedést, sem pedig a kettős mércét. :)
Megjegyzés: Összeszedhetnéd végre a gondolataidat, és egyben írhatnád meg; nem pedig három külön hozzászólásban. Annyira nem lehet nehéz.
Na jó.
Nekem ebből elegem volt.
Hogyha továbbra is hinni akarod a csúsztatásaidat, akkor én nem állok az utadba.
Itt úgyse foglak tudni meggyőzni.
Én elmondtam a véleményemet. Ha nem fogadod el, az a te bajod.
Részemről befejeztem.
(18:13-as vagyok)
Kedves 19:06-os!
Szívemből szóltál. Én sajnos ezt így nem tudtam megfogalmazni és másfelől is közelítettem meg.
De becsüllek, amiért ez te így le tudtad írni.
Köszönöm neked.
félreértesz, én azért kritizálom a pogány megközelítés felől a ti karácsonyozásotokat, mert jogtalanul kritizáljáok ti is az enyémet (és ti kezdtétek el)... ugyanannyi jogom van másképp ünnepelni akarácsonyt, mint nektek, ti is később magyaráztátok bele csak Jézus születését, akkor én miért ne magyarázhatnám bele a saját értékeimet? mellesleg sokan azt mondják, Jézus maga a Szeretet...akkor miért zavar titeket, hogy a Szeretetet ünneplem? nekem semmi bajom a ti karácsonyotokkal...az zavar, hogy nektek van bajotok az enyémmel, holott ugyanannyira volt eredetileg közötök hozzá, mint nekem...semennyire....lehet, hogy nem vagyok vallásos, de egy részlet most nagyon is ideillik a bibliából, és remélem, hogyha a saját nyelveteken szólok hozzátok, megértitek végre, hogy mit akarok mondani:
I. „Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre?
Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Hadd vessem ki a szálkát a te szemedből; holott ímé, a te szemedben gerenda van? Képmutató, vesd ki előbb a gerendát a te szemedből, és akkor gondolj arra, hogy kivessed a szálkát a te atyádfiának szeméből!” (Mt 7, 3-5)
szépen magyarul...ne basztassátok az ateistát, aki más jelentéstartamot ad a régi pogány karácsonynak, mikor ti voltatok az elsők, akik ezt megtették
Azt hiszem nem teljesen érted, vagy akarod érteni, amit mondani akarunk.Különben pedig tévedés az, h a karácsony ünnepsége a kereszténységben kizárólag a pogány ünnepből eredetezhető, és hogy a kereszténység azt csak kidíszítette, kiszélesítette a kereszténységhez kapcsolódó dolgokkal, konkrétan Jézus születésével.Ez az összefüggés sokkal inkább az időpont választására irányul, ezért lényegében , értelmében nem vonható párhuzam a két ünnep között.Mellesleg ne felejtsük el, h ez a december 20 körüli, a két ünnep időpontjának körülbelüli egyezése csak később, a Róma által használt naptár bevezetése után történt meg, korábban az ünnepek időpontja nem volt ilyen közeli, valamint az ortodox egyház (ragaszkodva a régi szokáshoz, ill. a régi ortodox naptárt használva) még ma is Jan. 6-án ünnepli a karácsonyt, több mint két héttel a téli napforduló ünnepének időpontja után.
Sajnos te minden, a véleményedet cáfoló föltevés által mélyen sértve érzed magadat, így ez egy ésszerű párbeszédet a témáról lehetetlenné tesz.Ha téged zavart az, h egyesek fölvetették a kérdést, h mi értelme van vallási háttér nélkül ünnepelni a karácsonyt, akkor elég lett vna leírnod a nézeteidet, indokaidat, közben tiszteletben tartva mások álláspontját is, ehelyett te bosszúszerű ellentámadásba lendülsz, indulatszerűen, defenzív módon érvelve.A tolerancia hiányát sokkal inkább nálad fedezem föl, mint a keresztény álláspontot képviselőknél.Én abszolút el tudok fogadni más álláspontokat,de nem ebben a stílusban.Az ilyen kijelentésekkel mint "tojok Jézusra" pedig csak önmagadat járatod le, impulzív módon ellenkezést vulgáris fogalmazással próbálod lereagálni, innentől pedig elveszíted a hitelességedet.Nem vagyok Krisna tudatú hívő, nem ismerem, nem is tudok vele azonosulni, ennek ellenére soha nem jelentek ki olyasmit, h "tojok Krisnára", mivel ezzel más emberek vallási meggyőződését megsérteném, valamint azt mutatnám, h ésszerű érvek híján dacból reagálok valamire, amit nem ismerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!