Miért zavarja a keresztényeket, hogy a karácsony nem csak az ő ünnepük? Sőt eredetileg ők lopták el azt a pogányoktól?
kéretik ezeket figyelmesen elolvasni, hogy ne érjen a vád, hogy a levegőbe beszélek:
másrészt...miért ne ünnepelhetnénk mi is a régi hagyományokat, a családunkat és az egymást összekötő szeretetet? a vallásosak ünnepeljék csak Jézust...mi meg ünnepeljük az előbb felsorolt dolgokat... de vissza is kérdezhetnék: ha a vallásosak Jézus születését ünneplik, akkor miért állítanak karácsonyfát, hisz Jézus sztem életében nem látott fenyőfát, miért tart náluk is több napig az ünnep, hisz egy születésnap csak egy nap, és miért ajándékozzák egymást, mikor elvileg Jézus sem kapott nagy ajándékokat...
No, tegyük hát kicsit tisztába a dolgokat.
1. Jézus nem decemberben született. És a mai karácsony nem Jézus születésnapjának az ünnepe, hanem Mithras-é, meg a Napé/fényé.
Az kamu, hogy a keresztények már előbb ünnepelték a karácsonyt, minthogy az a Nap ünnepe lett volna.
Különösen azért, mert a korai keresztények január 6-át ünnepelték.
Másrészt pedig az ugyan igaz, hogy a rómaiaknál a Nap ünnepe később került be a szokások közé, viszont máshol már évszázadokkal előbb megvolt (a Mithras kultusz jópárszáz évvel idősebb a keresztény vallásnál).
2. Jézus történeteinek nagy része (de talán maga Jézus is) más próféták meg egyéb emberek történeteiből lettek összelopkodva.
Hogy mást ne mondjak, jórészt Mithras-éból is.
Jézus még kanyarban sem volt, mikor Mithrasnak már 12 követője volt, úrvacsorát ettek a vallás követői, a vezetőiket pater-nek hívták, Mithras testét és vérét kenyér és bor formájában fogyasztották az ő tiszteletére, stb. Jézus még csak a szentséges menyországban gyakorolhatta a vízenjárást leérkezése előtt, mikor Mithras már pár száz évvel korábban szűztől fogant (más vallási irányzat szerint sziklából, stb.), csodákat tett, élelmet teremtett, megváltotta az embereket a bűneiktől (megváltónak is tartották), stb.
Jézus történeteinek igen nagy hányada (ha nem az összes) lopott anyag.
3. A napforduló akkoriban pár napot csúszhatott. Sőt, akkoriban másik naptárat használtak, és ezért csúszott is. A mai karácsony eredetileg napforduló-ünnep a legtöbb népnél. (A Mithras kultusz esetében is abból ered, hiszen ekkor győzi le a sötétséget a Nap/Fény.) Szinte az összes nép megünnepelte - kivéve a zsidókat, és az abból eredő korai kereszténységet.
Erre a napforduló-ünnepre telepedett rá a keresztény vallás, és emiatt iktatták törvénybe náluk, hogy decemberben legyen karácsony.
Ugyanígy tettek egyébként a vasárnappal (és több más ünneppel) is, ami - talán meglepő lesz egyeseknek - szintén a Nap ünnepe volt. (Gondoljunk pl. a germán vasárnap nevekre mind a mai napig: Sunday, Sonntag. Ha valaki jobban megnézi, akkor a hétfő pedig a Hold ünnepe volt a germánoknál.)
A Mithras kultusz volt a legfőbb ellenfele a kereszténységnek, és ezért szépen elcsaklizta tőle a szokásait, ünnepeit, beolvasztotta a sajátjába, amit meg nem bírt beolvasztani, azt kíméletlenül kiírtotta (nem egy Mithras vallású pusztult el keresztények által arénákban - azt alkalmazták ellenük a keresztények, amit azelőtt velük szemben a rómaiak.)
Szóval ennyit a karácsony "keresztény eredetéről".
Egyébként mindenki azt ünnepel, amit akar. Én ezt sem ünneplem. :)
Minek kell belekeverni a régi pogány hagyományokat ebbe, te egyszerűen nem vagy vallásos, neked a karácsony az ajándékozásról és a külsőségekről szól, hiába beszélsz a családról, egyrészt a pogány hagyomány nem a családot és az egymást összekötő szeretetet ünnepelte, másrészt a családunkat és szeretteinket az év minden napján szeretjük normális esetben , nem csak karácsonykor.
Lehet valaki tengrista vagy valami egyéb pogány vallás követője, de nálad 99, 9 %-ban biztos vagyok benne, h nem vagy az, és nem is vagy tisztában a pogány vallás szabályaival, tanaival, hitvilágával és mitológiájával, úgy hogy fölöslegesen dobálózol ilyesmivel, úgy ahogy nem Jézus születését ünnepled, ugyanúgy nem a téli napforduló ünnepét ünnepled, hanem egyszerűen karácsonyozol minden ok nélkül, úgy ahogy mostanság már néhány muzulmán országban is karácsonyoznak, ill. ahogy a kommunizmus alatt is ünnepeltek fenyőünnepet minden vallási vonatkozás nélkül.
"Mithras kultusz jópárszáz évvel idősebb a keresztény vallásnál"
Tévedsz. Mint abban is, hogy Mithrász lehetett Jézus személyének egyik alapja.
A Mithrász-kultusz nagyjából egy idős a kereszténységgel.
Lehetséges, hogy pár évtizeddel korában született, de nagyjából ugyanakkor terjedt el.
Így egymás keletkezésére semmiképp nem lehettek hatással.
Legfeljebb egymás fejlődésére.
A Mithrás istent dicsőítő vallások valóban évszázadokkal idősebbek a kereszténységnél, de amiről te beszélsz, az a görög-római Mithrás-kultusz, ami viszont csak a Kr. e. I. században alakulhatott ki legkorábban és kb. a kereszténységgel egy időben terjedt el.
Ők találták ki a 12 tanítványt és az "úrvacsorát". Az a perzsáknál, indiaiaknál, asszíroknál még nem volt meg.
Amúgy az tény, hogy a karácsony a napforduló miatt került december 25-re, de már előtte is létezett. Nem akkor találták ki, hogy ünnepeljünk valamit mi is december 25-én, hanem csak azt mondták, hogy ha mindenki akkor ünnepli a fény (újjá)születését, akkor mi is ünnepeljük akkor. És mivel nekünk a fény Jézus, Jézus születésének ünnepe pedig a karácsony...
Olyan nehéz ezt felfogni?
Én hívő vagyok engem nem zavar,hogy más "karácsonyozik",vallásos,vagy sem.
De az érdekelne,hogy téged miért zavar,hogy mi vallásosok ilyenkor Jézus megszületését ünnepeljük?
Egyébként miért ne állíthatnánk fenyőfát,hiszen Magyarországon ez a szokás.Mint a szilveszteri malac,vagy a húsvéti nyuszi.Egy vallás nem baj,ha befogadó,nem elrettenteni kell az embereket.
Egyébként 8 napig tart a "karácsony",pont azért mert nem születésnapot ünnepelünk,hanem a megszületést.Van némi különbség.
Jézus kapott ajándékokat és nem költelező ajándékot adni.Csak annak aki akar.
Azzal semmi bajom, hogy mások is fát állítanak és ünnepelnek. Szívük joga. De ez nem karácsony.
A karácsony Jézus születésének az ünnepe.
Engem az zavar, hogy a karácsonyt a szeretet, az ajándékozás, vagy a fény ünnepének állítják be, amikor nem az.
Ünnepeljetek! Ok! Senki nem tiltja meg. De ne nevezzétek karácsonynak, mert ez nem az
pedig a Karácsony rohadtul nem jelent semmi Jézussal kapcsolatos dolgot (A magyar karácsony szó szláv eredetű, őse a régi szláv nyelvben szereplő korcsun szó, amely lépőt, átlépőt jelentett. A szó jelentése utal az új esztendőbe való átlépésre, tehát naptári eredetű csakúgy, mint a lengyel kolenda vagy az orosz koljáda, ami karácsonyi éneket jelent.)
akkor ti ünneplitek rosszul! nektem a Chrismast(ami valóban a Krisztusból származik)kell ünnepelnetek, nem a karácsonyt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!