Vannak itt romák? Milyen fennmaradó erős, értékes népszokásuk van?
"Miért kell a telepi cigányokat belekeverni, mert valljuk be, nekik se lehetőségük, se semmijük..hogy tanulhassanak".
Óriás csúsztatás. A deviáns cigányok mentegetői naponta kétezerszer jönnek ezzel - hiába. A társadalom nem hülye, saját szemével lát, saját bőrén tapasztal.
A telepi cigány gyerek az iskolában ingyen kap tanszert, könyvet, étkezést - ha kell, külön foglalkozást. Nem a többségiek hibája, ha a szülője magasról tesz az oktatási törvény rendelkezéseire és nem engedi iskolába, mert a tanulást cigányhoz méltatlan, "paraszt"-dolognak tartja.
A telepicigány "népszokásokról" pedig holnapig lehetne beszélni: hangoskodás, fenyegetőzés, erőszakoskodás, lopás, rablás, mind gyakoribb nyugdíjas-gyilkosságok, tanár/orvosverések. Ennek a rétegnek nincs továbbvinni érdemes, értékes hagyománya.
Tetszik, nem tetszik, vannak telepi cigányok és vannak problémák. A struccpolitika pedig nem old meg semmit.
Szokások pedig vannak ilyenek is, olyanok is. Ahogy cigány emberek is ilyenek és olyanok, és egymástól különböző cigány etnikai csoportok is. Ezért nincsen egységes cigány kultúra sem, ami szokás egyiknél nem szokás a másiknál. de az nem lenne objektív és igazságos, ha csak azokról beszélünk ami szép, vagy csak azokról ami csúnya.
De biztosan itt is úgy van, hogy a csúnyát kidobják. Mivel volt egy nagyon szép válasz (őszintén tetszet), most olyat írok ami nem lesz itt sokáig.
Bizonyos cigány csoportokban általános a gádzsó lenézése. Most ennek okát nem fejtegetem, mert az nagyon terjedelmes lenne. Nem a gazda(g)sági különbségekre gondolok, vagy a fajgyűlölői revansra.
Létezik egy sztereotip a gádzsóról és ennek folyománya a lenézés is. Az: a gádzsó bolond. Ezt gyerektől vénig mindenki valja. (Nem mellékesen ez teszi megengedetté a közvélemény előtt a gádzsó becsapását, meglopását.) Illyesmi képen megy erről az eszmefuttatás:
- a vasat a betonba teszi, amikor azt el lehet adni.
- az erdőben ülteti a fát, mikor az nő magától is.
- a rézből kábelt csinál, azt a földbe teszi, azután fizet azért, hogy kiásom és apróra vágom.
- a krumplit a földbe kaparja, ahelyett hogy megenné.
- a szemetet zsákba gyűjti, pedig az utcán van hely.
És még sok ilyet csinál, hát nem bolond?
nekem van egy nagyon jó roma haverom,igazi echte cigány a tag.ennek ellenére teljesen normális,dolgozik,nem kötekedős(ezért vagyunk jóban)
az egyik szokás amit nála és a családjánál láttam,amikor alkoholt isznak egy kicsit mindig kiöntenek a földre és ezzel tisztelegnek a holtaknak,vagy én nem tudom hogy fogalmazzam meg.
a másik az,hogy ha örülnek valaminek akkor táncolnak és mulatoznak.
én ezt a két dolgot vettem észre nálukí
remélem hasznos volt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!