Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Vannak itt romák? Milyen...

Vannak itt romák? Milyen fennmaradó erős, értékes népszokásuk van?

Figyelt kérdés
Minden területen, ünnep,férjkeresés, családi iratlan törvények,konzervatív, esetleg liberális nézőpontok, stb..
2012. jún. 29. 00:01
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
2012. jún. 29. 00:47
 12/27 anonim ***** válasza:
72%
én roma vagyok és az hogy az apa veszi el a lányának a szüzességét az egy jó nagy marhaság... egyébként nálunk (itthon,családban) nincsenek semmilyen külön roma szokások sőt még cigányul beszélni sem tudunk kiskorunktól kezdve a társadalmi normáknak megfelelően lettünk nevelve a testvéreimmel
2012. jún. 29. 01:00
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

"az hogy az apa veszi el a lányának a szüzességét az egy jó nagy marhaság"

Meg amekkorát te tévedsz. Rendőrségi bűnmegelőzési beszámoló 2004-ből:

"Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beszámolója szerint a megrontás továbbra is számottevő a szokásjog szerint élő roma nemzetiségű családoknál"

Sajnos ezek a "megrontások" családban maradnak, nagyrészt az "apuci" használja (ki) a lányát, időnként a nagyobb fiútestvér (is).

2012. jún. 29. 05:02
 14/27 anonim ***** válasza:
71%
Én egy 17 éves cigány lány vagyok. Nem tudom, ez roma hagyomány-e, vagy csak engem neveltek így, de nekem anyukám nagyon figyel rá, hogy tudjam az ilyen házimunkás teendőket, pl. takarítás, főzés, mosás, kerti munka, gyerekekkel foglalkozás stb. De tényleg nagyon fontosnak tartja, már egész kicsi koromtól segítenem kellett otthon a házimunkában és vigyázni a 2 kistesómra, mikor még kisebbek voltak. És amennyire észrevettem, az osztálytársaim közül ezekez csak kevesen értenek, pedig azért már majdnem felnőttek vagyunk.
2012. jún. 29. 06:48
 15/27 anonim ***** válasza:
48%

A szakácsművészetük. Bár sokat nem tudok róla, de azt tudom, hogy nekik is megvannak az egyedi, csak rájuk jellemző recepteik. Meg talán az, hogy a férjezett asszony nem járhat kiengedett, csak felkontyolt hajjal. Én nem vagyok cigány, viszont ahogy az utcán járok, ezt látom.

(bár szerintem tök logikus, régen is megkülönbötzették mindenféle népnél a leányok és asszonyok hajviseletét).

2012. jún. 29. 07:58
 16/27 anonim ***** válasza:
68%

- nők, tizenéves lányok, csak szoknyát hordanak a hagyomány-tisztelő körökben. Vannak akik hétköznap pl.: iskolában , munkában nadrágba mennek, de aztán átveszik otthon a szoknyát. A szoknya a hagyományok szerint csak hosszú, térd álá vagy földig érő lehet.

- hosszú haj lányoknál mindig minden körülmények között

- ha a nőt házasságtörésen kapnak az "ura" levágja a haját, sok esetben az arcát is bemetszi, ez amolyan megszégyenítési rituálé.

- a cigány nőnek "ura" van

- a házasság és az együttélés teljes mértékben egyenértékű, sőt az utóbbi jobban preferált.

- tradicionális családokban, a nő nem dolgozik, az ő dolga megteremteni az otthon melegét, a férfi legyen képes eltartani a családot

- oláh cigányoknál: nem ritka a menyasszony pénz, illetőleg, hogy a szülők előre megegyeznek a házasságot illetően, amikor még a gyerekek nem is tudnak magukról.

- ha a lány mást szeret, és vele kíván élni, nem pedig azzal akit a szülők kinéztek, akkor jön képbe a szöktetés. Ez esetben a fiatal pár elmegy egy másik településre a fiú családjához, ha ott befogadják őket egy éjszakára akkor úgy kell tekinteni, hogy házasok

- a lánynak célszerű szűzen férjhez menni, ha ez még se sikerül akkor az esküvőn piros ruhát visel

- pici babáknál amikor megszületnek piros szalaggal kell átkötni a kezüket, nehogy megkapják a rontást.

- temetésnél: egész éjjeles virrasztás, ez családoknál változik hogyan: valahol nagy mulatozás van előtte, valahol teljes csendben. A temetésnél a halottal együtt eltemetik a személyes holmijait, értékeit, megint más körökben ha maradtak holmik, amik nem lettek a halott mellé eltemetve akkor azt megsemmisítik.

- "romani kris" ez a belső törvénykezés. Családonként változik egy-egy családnál mi a szokásrend. Van ahol itt a vérbosszú se ritka, máshol pl.: itt döntik el mennyi legyen a mennyasszony pénz, vagy hogy vissza fizesse a lányos család ha végképp nem megy a házasság

. tisztálkodás: külön kell mosni a felső és az alsó testrészeket, külön törülközőt is kell használni ezekre a tesztrészekre. Sok helyen eleve tisztátlanok a magyarok gádzsók mert ezt nem tartják...

. vendégségben: ha valaki betér cigány családhoz megy a kínálgatás, ez azt is jelzi, hogy befogadnak maguk közé, ha nem fogadod el amivel megkinálnak, az a legnagyobb sértés

- újabban egyre több helyen: a nő legyen okos, a férfi pedig ügyes. Tehát ha a család taníttat valakit, akkor inkább a lánygyermeket, de ő tőle meg nem nézik jó szemmel ha később dolgozna. A fiú gyermek pedig bírja a fizikai munkát, inkább szakmája legyen, legyen képes később eltartani a családot.

2012. jún. 29. 09:09
 17/27 anonim ***** válasza:
58%

- még akkor

- a nő férfi előtt nem fésülködhet, nem mutatkozhat meztelenül, ez illetlenségnek számít.

- férjezett nő nem hordhatja kiengedve a haját

- átkozódások: két csoportja van (olyanok amikről mindenki tudja, hogy úgyse következik be, és azok amik minden esetben bekövetkeznek) Attól függ mennyire gondolja az illető komolyan aszerint mondja... pl: "rák egye ki a belét" (ez ugye nonszensz), "vigye el a rák" (annál inkább)

2012. jún. 29. 09:15
 18/27 anonim ***** válasza:
55%
mi a röhej, te észlény? itt a hagyományokról kell írni. te hányat tudtál írni, ha jól látom egyet se...
2012. jún. 29. 10:23
 19/27 anonim ***** válasza:
11%

nem az volt a kérdés, hogy hogyan élnek a telepi cigányok...

rengeteg cigány család van, ahol a tagok már úgy eltávolodtak a hagyományaiktól, hogy tisztában sincsenek ezekkel! Más részt kár a telepi cigányokat belekeverni, mert valljuk be, nekik se lehetőségük, se megfelelő körülményük se semmilyük, hogy tanuljanak. Akikre gondoltam, azok azok a cigányok, akik elfogadható középosztálybeli vagy annál jobb körülmények között élnek...na ott él ez a mentalitás....

Nem mellesleg, aki telepen él putriban az nem lesz egyből cigány. Aki cigány pedig nem fog egyből nyomorogni. Tény hogy létezik statisztika, de nem kell általánosítani attól még.

Főleg nem a käkán is csomót keresni!

2012. jún. 29. 13:57
 20/27 anonim ***** válasza:
66%

19-es:

"a telepi cigányokat belekeverni"..

Azért kell említeni őket, mert ők a "hagyományos" cigány kultúra képviselői.

A konszolidált, beilleszkedett cigány ember - a (számomra) rendkívül vonzó dalok, táncok esetleges megőrzésén túl - általában nem gyakorol archaikus, visszatetsző szokásokat (pl. a nők kizárása a közös asztaltól, az ellenük gyakorolt durva erőszak, a gyermeknevelés totális elhanyagolása, stb.) A cigány középosztály - amelyből van szerencsém ismerni sokakat - a magyar középosztály része (nem a törvénytelen módszerekkel meggazdagodott fuxosokra gondolok: a tanult, értékes emberekre).

2012. jún. 30. 10:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!