Nálunk magyaroknál miért halálos meg szomorú minden? Külföldön is így van?
Olvastam egy viccet és elgondolkodtam.
"Egy család kiköltözik az USA-ba, a kisgyereket beadják az oviba. Az első szülői értekezleten az óvónő mondja az anyukának:
- Vigyék el pszichológushoz a gyereket, megmagyarázhatatlan kegyetlenség, agresszivitás látszik rajta.
- Miért, mit csinált?
- Égő csigát rajzolt - mondja az óvónő.
- Égő csigát? De hát ez igen egyszerű. A magyar gyerekek a csigát így hívogatják ki a házukból: Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki...Talán volt más is?
- Hát, mindenféle sérült madarakat rajzol, például a múltkor egy vak madarat - így az óvónő.
- Hm, hogyan? Ja, igen. Ön nem hallotta azt a kedves magyar mondókát, hogy Csip, csip, csóka, vak varjúcska?
- Na, jó. De a csonka tehén mégiscsak durva.
- Csonka tehén? Hm,..Ja, igen. Egy nagyon helyes kis dalocskánk van: Boci,boci tarka, se füle, se farka...
- Mondja, kedves anyuka, semmi vidám, kedves dalocskát nem énekelnek a magyar gyerekek?
- Dehogynem. Ott van például a Süss fel nap, fényes nap, kertek alatt a ludaink megfagynak..."
De tényleg, a népmesékben kiszúrják a szemét, halál nyomorúság, az alsósok kötelező olvasmányaiban halál, nyomorúság, mindenütt halál és nyomorúság. Miért??
A népi rigmusok mindenhol betegek :D
Ez nem magyar sajátosság. Ezek a dalok, mondókák arról szólnak, amit az egyszerű ember lát maga körül. És az nem mindig kellemes látvány. A vak varjút meg nem azért hívják így, mert nem lát, hanem mert KVAK KVAK hangot ad ki.
A vicc jó, és akár igaz is lehet, talán Amerikába már kikoptak a köztudatból az ilyen mondókák, ezért döbbent le a pszichológus.
Na, ettől én pl. kimondottan félek :D
Amerikával annyira nem vagyok képben, az angol irodalmat jobban ismerem, de ha megnézed, az ő klasszikusaik között is nagy mértékben ott van a szegénység meg a nyomor. Pl. ott van Dickenstől a Karácsonyi ének, hát az egy igazi horror mese ráadásul. De gondolom a folklórnak mindenhol része valamilyen módon a kísértetvilág, Dickens is erre építkezett. Az angolok meg különösen meg vannak veszve érte :) A dickensi művekben meg a szegénység nem is kérdéses.
Bár, hülye vagyok, tudok amerikai példát is, Mark Twain :) Csak most hirtelen nem kapcsoltam össze, mert a Koldus és királyfi jutott eszembe, ami ugye Angliában játszódik.
Vagy francia példa: Victor Hugo - A nyomorultak.
Mondom, a szegénység és nyomor sok klasszikusban kedvelt téma.
És nem csak regényekben, de klasszikus mesékben is sokszor megjelenik, elég csak az Andersen mesékre gondolni (A kis gyufaárus lány - kell ennél szomorúbb mese?, A kis hableány - na ennek se valami vidám a vége, csak Disney-nél olyan hű de happy minden, de eredetileg nem olyan).
Vagy ott a Piroska és a farkas, Jancsi és Juliska, ezek ugyan nem szomorúak, de ha komolyan veszi az ember, akkor elég rémségesek, csak éppen a gyerekek ezeket nem veszik komolyan. Ezek is világszerte ismert mesék. Nem tudom, hogy ezeket a Grimm testvérek találták-e ki, vagy már korábban is léteztek, de elég elterjedtek. Jó, ezek legalább nem olyan szomorúak :)
Más kérdés, hogy nem tudom, más országokban mi a tananyag, előkerülnek-e olyan témák, mint nálunk a Kincskereső kisködmönben, bár én azt már másodikos koromban is szerettem, hiszen korombeli gyerekekről szólt. De kötelező olvasmány csak negyedikben volt.
Miért ne hallhatna egy olvasni tudó(hat éves) a halálról?
Az csak a mai ember hülyesége, hogy irtóznak az ilyenektől. Régen teljesen normális volt, hogy pl.: valakit felakasztottak a főtéren. Na és, érdeke látványosság?
Az amerikai katonákat pszichiáterhez kellet vinni egyik háború után (talán Irak?).Azt akarod, hogy a Te gyerekeddel is ez legyen? Mert egy háború akármikor kitörhet, és akkor mit fog csinálni, talán sírni a sarokba amíg a társai küzdenek a magyar nemzetért?
A férjem katona és nekik is van pszichológia miután visszajönnek külszolgálatról. Azoknak is, akik adminisztratív feladatot végeznek.
Amúgy nem tudom, hol van szó az én gyerekemről, meg azt nem gondolod ugye komolyan, hogy a gyerek dalok, meg a Pál utcai fiúk felkészítenek arra, hogy teszem azt agyon kell lőnöd egy szép napon 5-6 embert?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!