Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Szükség van halottak napjára?...

Szükség van halottak napjára? Te fontosnak tartod?

Figyelt kérdés

Arra vagyok kíváncsi, hogy az emberek mennyire foglalkoznak a halottak napjával. Tényleg szükségünk van egy ilyen depresszív, nyomasztó "ünnepre", vagy fokozatosan felejtsük el, és vegyünk fel más ünnepeket, esetleg a halloweent, ami mégis vidámabb és kedvesebb. Tartanunk kell-e egy olyan ünnepet, amit valójában mindneki utál, csak azért, hogy a magyar hagyományokhoz ragaszkodjunk?

Miért szükséges feltétlenül, azon kívül, hogy valaki pusztán a nemzeti vonatkozás miatt nem akar tőle megválni? Az emberek talán nem mennének ki enélkül a temetőbe?

2010. nov. 1. 12:41
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
40%

November 1-je mindenszentek unnepe, november 2-a halottak napja a kereszteny vilagban.

Szoval Te tenyleg nem tudsz semmit. Az egesz vilagon unneplik ezt a ket napot. November 2-a azert is hires, mert Benedykt XV Papa, (1914-22) volt az elso aki megengedte a katolikus papoknak eloszor hogy ez nap 3 miset tarthassanak. Meg a legnagyobb kereszteny unnepeken is csak ketto lehet.

Te lehet hogy utalod ezt a ket napot, de ne irdd, hogy "mindennki" utalja. Ez nem egy unnep, hanem megemlekezes. A Halloween az gyerekeknek valo. De meg az amcsik is unneplik November 1 es 2-ot. De igen, az emberek mkimennek a temetobe maskor is. Vedd ugy ezt a megemlekezest, mintha szuletesnapot unnepelnek. Te utalod a szulinapodat, mindenki utalja a szulinapodat, miert nem torlod el? Miert unnepled? Minek orulsz?

2010. nov. 1. 13:06
 12/22 anonim ***** válasza:
65%

Engem inkább elszomorít. De hát, itt is muszáj túlteljesítenünk.

Ha rajtam múlna, ezt a napot inkább arra szentelném, hogyan tudnék örömöt szerezni.Azoknak, akik még élnek.

2010. nov. 1. 13:10
 13/22 anonim ***** válasza:

Szerintem jól megférnek egymás mellett a különböző ünnepek, és mindre van igény valamilyen szinten valakiknek.

Tudtommal nem a halottak napja, hanem a mindenszentek vált munkaszünetté, amúgy szerintem jó, hogy ezt tették, mivel vannak, akik máskor nem tudják meglátogatni távol eltemetett rokonaik sírját, de fontos nekik, hogy elmenjenek.

A Halloween pedig a kelta szilveszter, ráadásul még van is köze a halottakhoz, hiszen hitük szerint ekkor távoztak el az elmúlt év elhunyt lelkei a túlvilágra, a lámpások az utat mutatják, a beöltözés meg a visszatérni szándékozó gonosz lelkek megtévesztése volt, nem érdemes vitát nyitni, mert sokan azt se tudják, mit takar pontosan, csak amerikáznak, pedig nem is amerikai, és több ezer éves.

2010. nov. 1. 13:12
 14/22 anonim ***** válasza:
51%
Azert amcsizunk Halloweenra, mert ok valtottak egy kereskedelme. Oriasi penzt huznak le ebbol az "unnepbol" is. Mamar nem spritualis megemlekezes, hanem jelmez beoltozes, penz, cukor kunyeralas. A "Halloween tok" az otszor annyiba kerul mint a normal sutotok.
2010. nov. 1. 13:34
 15/22 anonim ***** válasza:
80%
13:34 - De ezt csak úgy tudták megcsinálni, hogy vannak, akiknek át lehet mosni az agyát, ha az embereknek nem lehet átmosni az agyát, akkor az eredeti hagyományról emlékeznek meg, szóval nem azok a hibásak, akik ebből valami mást csináltak, ők csak kihasználtak egy üzleti fogást, a hibásak a buta emberek.
2010. nov. 1. 13:44
 16/22 anonim ***** válasza:
48%

ma 13:44

Szeirntem nem csak a helloween nagy üzleti fogás, de a halottak napja is, nem? Mennyi pénzt hagysz ott pl. a virágosnál? Vagy mennyit költesz gyertyákra, mécsesekre? Ugyanúgy te is buta ember vagy, mint aki pl. tököt vesz, hogy kifaragja.

2010. nov. 1. 14:03
 17/22 anonim ***** válasza:
53%
Én csak azt furcsállom, hogy sokan fikázzák pl. a valentin napot, hogy miért csak azon az egy napon kéne kedveskedni a szerelmünknek, de általában ugyan ezek az emberek fontosnak tartják a halottak napját, pedig ennyi erővel miért csak ezen az egy napon kell megemlékezni a halottainkról? Na ez ugyan olyan. Hiszen senki nem mondta, hogy csak ezen az egy napon kéne ezt vagy azt csinálni, de mégis ki van rá jelölve egy adott nap, hát akkor miért ne?
2010. nov. 1. 14:05
 18/22 anonim ***** válasza:
14:03 - Én nem járok temetőbe. Egyrészt a szüleim még élnek, másrészt akik már meghaltak, azoknak nem tudom, hol a sírjuk. Megemlékezem róluk itthon magamban, TESCO gazdaságos mécsest gyújtva, de akikre szívesen emlékszem, azokra nem csak most emlékszek, hanem bármikor, amikor eszembe jutnak. Engem még nem vezettek meg ilyenekkel.
2010. nov. 1. 14:08
 19/22 A kérdező kommentje:

én is azt gondolom, hogy a kóros magyar szomorkodás és depressziónak nem tesz jót plusz egy nap, amikor szinte kötelező az elhunyt szeretteken rágódni. mert azért a legtöbben ezt teszik. és bár most jó idő van, azért a novemberi, hideg, ködös időszakban, ez kétszer olyan "hatásos".

az üzlet pedig mindenhol ott van, a halottak napjában is bőven.

aki azt írta, hogy semmit sem tudok, az meg először is tanuljon meg helyesen írni :D másrészt meg:

[link]

2010. nov. 1. 14:10
 20/22 anonim ***** válasza:
88%
Érdekesek ezek az ünnepek. Október 31-én Halloween, ilyenkor lehet töklámpást faragni, és rémisztővé tenni a házat, hogy ne törjenek be a rossz szellemek, ősi kelta ünnep. November 1-je azoknak a szenteknek az ünnepe akiknek nincs saját napjuk, keresztény ünnep, a halottak napja ami nem is munkaszüneti nap pedig a halottaink gyorsabb mennybemenetelét szolgálja, szintén keresztény. Tehát aki nem keresztény tarthat Halloweent, és esetleg kimehet a temetőbe halottak napján. Aki pedig az, az november 1-2-án mehet a temetőbe. A halottak napja nem is ünnep nap, holnap már mindenki dolgozik, ez egy kicsit furcsa. Ha nem rongyrázó stílusa lenne ennek az egésznek óriás krizantémokkal, és mécsesekkel, akkor szép lenne. De szerintem jó lenne elterjeszteni itthon is a Halloweent vagy magyarosítani, ellensúlyozva ezzel a mindenszentek és a halottak napja gyászos hangulatát.
2010. nov. 1. 19:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!