Miért baj, ha nem ünneplem a Mindszenteket és Halottak Napját?
Egyre több Halloween-es kérdés tűnik fel mostanság, ahol a válaszok között folyton felbukkannak azok a vélemények, miszerint magyar ember november elején menjen temetőbe és emlékezzen meg az elhunytakról.
Jelzem, én nem Halloween-támogató vagyok, az csupán a kérdés bevezetéséhez fűződött.
Ám magyar ember vagyok - mégsem érzek rá késztetést, hogy elsején a temetőben lófráljak gyertyákat gyújtogatva. Szerintem ez nem népszokás, nem olyan, mint augusztus 20, tehát nem nemzeti ünnepély, sokkal inkább vallási.
Vallásom szerint pedig wicca vagyok (aki nem tudja mi ez, csak a Bűbájos boszorkányokban látott hülyeségeket őrzi a fejében, fogja vissza magát és legyen oly kedves nem pocskondiázni az életfelfogásom), tehát én Samhain-t tartok október 31-én. Ez végül is majdnem ugyanaz, mint a Halottak napja, csak temető nélkül.
De ha nem lennék wicca, akkor sem érteném miért van az, hogy már a halottakról való megemlékezésnek is időpontja van, mi az, hogy "illik" valamikor megemlékezni? Ha májusban vagy februárban teszem ezt, az nem ugyanolyan? Olyan az egész, mintha kötelező hagyomány lenne, és tapasztalataim szerint, aki nem "ünnepli" november elejét máris hülye...
A halottak napja nem kötelező jellegű ünnep, hanem inkább egy lehetőség, hogy egy pillanatra megálljunk a rohanásban, és megemlékezzünk azokról, akik nincsenek már velünk. Pont azért vagyok allergiás a halloweenre: ez az egy szerencsétlen napból is képesek egy vásárlós ünnepet csinálni (jó, tudom, eddig is az volt sajnos...), pedig a halottak napjának inkább arról kéne szólnia, hogy gyújtunk egy gyertyát otthon, egy perc erejéig emlékezünk azokra, akiket szeretünk, esetleg viszünk a sírjukra virágot, kicsit rendbe rakjuk. Nem pedig az agyba főbe költekezésről. De mondjuk mit várok, amikor a karácsony is arról szól, hogy minél többet vásároljunk, nem pedig egy kis szeretetről.
Illetve, kedves kérdező! A vallásnak ehhez az ég világon semmi köze. Ugyan eredetileg keresztény nap, de mivel nemzeti munkaszüneti nap, és egy nem-kereszténynek is van elhunyt, szeretett hozzátartozója, szerintem igazán el lehet feledni belőle a vallási töltést.
És még valami, kedves kérdező! Nem igazán értem, hogyha félsz attól, hogy valaki beleköt a vallásodba, akkor miért ilyen provokatív módon rakod ki? Ha te abban hiszel, hajrá, de külön oda is írni, hát... Na mindegy, te tudod.
20:30
Rendben, legyen nemzeti ünnep, ez szemlélet kérése.
A vallásom nem véletlenül írtam ki, hanem azért, hogy példával mutassam: máshogy is lehet emlékezni. Más napon,más módon, ugyanannyi szeretettel.
S ne haragudj, de hogy "megálljunk a mindennapi rohanásban" - ez csak sablonszöveg. Éppígy megállhatunk egy szimpla szabadnapunkon is, hisz a november elseje sem más tulajdonképpen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!