Miért van az, hogy az erdélyi magyarok itt magyarországon fontosnak tartják a megismerkedés utáni második mondatban megemlíteni, hogy Erdélyiek?
ezen jót nevettem :)
amúgy nem tudom, lehet, hogy érdekességnek találják.
Nem a néven van a hangsúly!
Csak kb. így néz ki a bemutatkozás:
- X. vagyok.
- Y. vagyok, egyébként Erdélyből jöttem!
- Örvendek, hogy van?
Ha mással talákozom, akkor:
- X. vagyok.
- Y. vagyok.
- Örvendek, hogy van?
Mert hozzatartozik az emberhez, hogy honnan szarmazik.
Amugy en eleg sok erdelyit ismerek. Nem is tudtam, hogy erdelyiek, csak amikor elolvastam a publikaciojukban/profiljukban, hogy tudnak romanul, akkor derult ki. Pl. talalkoztam a buszon is egy holggyel, elkezdtunk beszelgetni a hosszu uton es vegig azon gondolkodtam, hogy mitol olyan szep a kiejtese. Aztan a vegen mondta, hogy o most Marosvasarhelyrol utazik Gyorbe. Meg nem hallottam, hogy valaki azzal dicsekedett volna, hogy erdelyi, de hat ez hozzatartozik a szarmazasahoz.
Szerintem ez amolyan önvédelmi "előkészület". Előbb-utóbb úgyis kiderül, általában negatív kicsengése lesz a dolognak, minimum egy "...szólj már annak a románnak...".
Ha meg aztán az is kiderül, hogy az illető erdélyi jobban és szebben beszél magyarul, dolgosabb, tudja, hogy ki volt Prohászka Ottókár, a szakkifejezéseket nemcsak magyarul tudja jobban, de még 2-3 nyelven... akkor már elindul a jól ismert rosszindulatú aknamunka (persze, vannak kivételek is kb. 10-15 %-ban).
Akit érdekel ez a téma, üsse be a Google-ba ezeket a szavakat: Szervusztok magyarok, megyünk haza. Olyan cikkeket fog olvasni, amitől a szar magyar (ebből van a több) idegesen fészkelődni kezd, a jó magyar viszont elsírja magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!