Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Szeretitek az erdelyi embereket?

Szeretitek az erdelyi embereket?

Figyelt kérdés
2010. okt. 25. 19:09
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
Én is Erdélyi vagyok :) és szeretik itt lakni <3. Ismerek románokat, szlovákokat és velük is jól kijövök :).
2012. ápr. 8. 10:47
 32/34 anonim ***** válasza:
szeretek*
2012. ápr. 8. 10:47
 33/34 anonim válasza:
100%

Nagyon imádom az erdélyi magyarokat!:)) Én azt tapasztaltam, amikor kint jártam, hogy a lányok sokkal belevalóbbak, a fiúk sokkal kedvesebbek, figyelmesebbek. A humoruktól egyszerűen kész vagyok, egy szempillantás alatt megtudnak nevettetni (ha mással nem, a beszédükkel :)) )Szerintem jóval szókimondóbbak, és nem jellemző egymás seggnyalása barátok között csak azért, hogy megtartsák a pozíciójukat ( úgy értve "menő" "nem menő" között). A fiúk egész végig nagyon rendesen bántak a lányokkal (és ilyet Magyarországon én alig tapasztaltam, mmint a középiskolás korúak körében). Viszont talán néhány dologban kissé gusztustalanabbak. Pl.: simán kimondják, hogy fostam, fingtam stb. És valóban igaz, hogy sokan gondolják úgy,hogy ott ti "kőkorszakban" éltek még mindig. Én is hasonlót feltételeztem egészen odáig, amíg nem jártam kint. Első kérdéseink is olyanok voltak hozzájuk, hogy ők hát mégis hol vásárolnak,piacon? van telefonjuk? tanyán élnek? stb.:))

Rengetek beszédbeli különbséget is észre vettem pl:

ők úgy kérdezték a "jártál már itt?"-et, hogy "jártál még itt?" a "ki kér még?" helyett "ki még kér?" és talán ők inkább a sok légyszi,légyszíves helyett a kérlek -et használják többször és leginkább úgy köszönnek, hogy "szerusz". És mikor mi beszédben azt mondjuk egymásnak, hogy "várj,várj egy kicsit" ők azt mondják "állj meg".Aztán ők nem igen mondják azt, hogy "nem találom" hanem inkább azt, hogy "nem kapom".És míg mi azt mondjuk "dobd ki a kukába" ők "dobd be a kukába". Amíg ott voltam sokszor néztek nagyokat, hogy miért használunk annyi töltelék szót ( amúgy,egyébként,tulajdonképpen stb) és igazából valamilyen szinten jobban tudnak úgymond magyarul mint mi, mert a nevek elé helyesen nem tesznek "a" betűt, ellenben velünk és míg nálunk elterjedtek lettek az olyan kifejezések, hogy "bealudtam","besértődött" stb.,ők ilyen esetekben még helyesen használják az igekötőket. Az "és" helyett inkább "s"-t használnak,és ha én pl azt mondom "jól kijövök xy-nal" ők azt mondják "jól egyezek vele".

És szavak magyar,erdélyi: tészta-laska, sütemény-tészta, matekot-mateket,töri-törci,mindnyájan-egészen,fogkrém-fogpaszta és még rengeteg,rengeteg eltérés van,ezek csak néhányak :)

2014. jan. 26. 13:44
 34/34 anonim válasza:
Szerintem hülyeség, hogy az erdélyi magyarok, akik Magyarországra költöztek, onnan is úgy elköltöznek, mint ahogy Erdélyből tették. Én is Erdély-i magyar vagyok, de Magyarországra fogok költözni, ahogy letettem az érettségit. Nekem nem Románia a hazám. Erdélyben sincs ám olyan sok magyar. Vannak városok, ahol igen, de amúgy a legtöbb helyen Erdélyben is románul beszélnek. Az én hazám Magyarország, nem érdekel, hogy Romániában születtem. Egyszerűen gyűlölöm a románokat, nálam emberségből rengetegszer levizsgáztak...szóval igen...erről ennyit :D
2016. júl. 25. 20:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!