Szlovákiai hölgyek! Miért írjátok páran úgy a nevetek, hogy például "Kovácsová", amikor már nem lenne kötelező?
Nem tudom lesz-e válaszolóm. Nem szeretnék senkit megsérteni.
Inkább a hátterét szeretném tudni, hogy a ma mi szükség van így írni a nevetek és mondjuk egy Facebookon is így feltüntetni?
Számomra olyan szürreális, hogy egy sportesemény alatti "Hajrá Magyarország!" kommentet is ilyen névvel írta le valaki. Tudtommal már abszolút nem kötelező ez a szlovákos utótag.
Nem volt érdemi eltérés a témától, hanem kiegészítés. Idézet következik a
szept. 16. 22:05
hozzászólásból,
EZ UTAL AZ
"-OVÁ"
kérdéskörre is!
"...néhány szlovákiával és a magyarsággal kapcsolatos konkrétum, innenTŐL:
Azaz:
2 óra 06 perc 20 másodperctől
2 óra 10 perc 30 másodpercig tessék figyelni dr Horkovics kutatási eredményeit (régészeti, nyelvészeti stb eredményekre épít,
nem pedig a hazug MTA dogmákra):
a szlávságról, szlovákokról kifejezetten ezen percekben beszél!
Ráadásul konkrétan 2 óra 9 perc 20 másodpertől felsorol (és mutat táblázatban) néhány szolvák szót (csak kb 20-at, terjedelmi korlátok okán, bár ő mint szlovák-magyar anyanyelvű, több ezret is tud szlovák szót melyek a magyarból erednek)."
28 -
Már vártam, hogy az etruszk-magyar nyelvrokonság megjelenjen. Azért szeretik ezt a témát hangoztatni, mert az etruszk nyelv (bár pre-indoeurópaiként van azonosítva) erős agglutináló vonásokkal bír, tehát a névszóragozási rendszer hasonlít a magyarhoz. De ettől még flektáló. És pre-indoeurópai. Ez csak két kizáró ok, hogy miért sántít ez az elmélet (is).
Ennyi erővel az összes újlatin nyelv is a magyar származéka, mert a gerundivumok (vagy esetleg ragozott alakjaik) között megjelenik az "-ando" végződés, ezáltal a "ritardando" (de főleg a végződése) a "lassítandó" szavunkból ered, semmi másból, mert nem léteznek véletlenek.
Biztosra veszem, hogy nem olvassa el a cikket, de látok egy kis reményt. Ajánlott és nem mellesleg tanulságos. [link]
31
Én is leírtam egy előző hozzászólásban, hogy mennyi magyarból átvett szót evidálnak a szlovák nyelvben. A szám nyilván nem pontos, de a szavak jellegét nézve a számuk nem rúg több ezerre.
Provokálni tetszik, hogy folyton önismétlást vár el tőlem...? :) Vagy mire véljem a hozzáállását? :)
Ám legyen.
Előbb idézem önt (ha a magázódó illető írt ismét, akkor magázódom vele, ha más reagált ,akkor vegye tegezésnek) :
"Ennyi erővel az összes újlatin nyelv is a magyar származéka"
A kontextusból pejoratív, cinikus a megjegyzése.
Nos, erre, a tudományos kutatások mentén a válaszom (már kitértem erre, de nem tetszik tudni olvasni, vagy provokál önagysága?) :
MINDEN NYELV A MAGYAR NYELVBŐL SZÁRMAZIK,
ez szó szerint értendő és bizonyított tény a fent említett olasz nyelvészprofok mentén, de végső soron Varga Csaba és Kiss Dénes, szintén sok nyelven beszélő szakértők, valamint dr Horkovics Kováts János kutatási eredményei IS TÖBBEK KÖZÖTT alátámasztják.
"...
Ezek után vajon állítható az a képtelenség, hogy a magyarok a népvándorlás alkalmával végigjárták a világot és minden lehető nyelvből összelopkodták nyelvüket?
Ezt az állítást a magyar nyelv logikája és szerkezete egyértelműen kizárja. Elég ha ezzel a témával kapcsolatban valaki elolvassa Varga Csaba könyvét a magyar gyökrendszerről és szavaink ebből való kialakulásáról.
Ezt úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas fát, melynek minden ága tovább oszlik, de az ágacskák kapcsolata visszakövethető egészen a törzsik, illetve a gyökerekig. No most már, ha bármely szavunk ebbe a csodálatos rendszerbe beleillik, mind gyöki szerkezetével, mind a képi mondanivalójával, akkor biztosan magyar szóról van szó.
Követve a fenti nemzetek nyelveinek szópárhuzamait a magyar nyelvel, nagyfokú bizonyossággal megállapítható a szóátvétel iránya.
És itt jön a döbbenetes eredmény! A szóátvételek szinte mindig magyarból mentek át az idegen nyelvekbe. Az átvevő nyelvekben hiányzik a gyökrendszerbe való beilleszthetőségük.
Szinte azt kell mondanom, hogy azzal a fogalommal, hogy idegen nyelv most már óvatosan kell bánnom, mert lehet hogy pontosabb definíció lenne a magyarból kialakult ,,leánynyelv” megfogalmazás.
Miután most már bátran állítom, hogy
_ ! _ a ma magyarnak nevezett nyelv Európa, de talán a világ legősibb nyelve
_ ! _
mely megmaradt napjainkig mint egy élő dinoszaurusz, felvetődik ennek a sok népnek a rokonsága a Magyarokkal kapcsolatban
..."
A pánszláv idealista hamis dogmák és a magyarság elleni alaptalan uszítás az egyik fő tényező, ami a hivatalos téveszméket eredméynezte, de részletesen meghallgatható az előadásból.
Én csak értelmezem ezt az elég kusza és ingatag gondolatmenetet, majd próbálok következtetéseket levonni, hogy vajon még mivel lehet fokozni. A pejoratívnak és cinikusnak titulált hozzászólásom pedig szerintem kevésbé személyeskedő vagy sértő, mint hogy nem lennék képes megkülönböztetni egy áltudományos cikket egy hitelestől - még jó hogy nem vagyok sértődékeny. :)
Nem tudom eldönteni, hogy melyik dominál: a magyar nyelvbe vetett (véleményem szerint túlzó) hit vagy a rendszer iránt érzett erős kétségek, de így a végére összegezném:
- Pánszlávizmus? Van. S ez magyarok elleni uszítás? Részben.
- Minden nemzet célja a magyarok sárbatiprása még ma is? Valószínűleg nem. Lenne belőle valami hasznuk, ha ez így lenne? Nem.
- Vannak magyar eredetű szavak más nyelvekben? Nyilván, de nem sok. Miért? Mert a magyar nyelv különleges volta miatt a szavai is különlegesek, s nem férnek bele az indoeurópai nyelvek ragozási normáiba.
- Gyöknyelvészet? Sok bírálat éri, mert erőszakosan kapcsolatot keres pl. a homonimák közt (fog - mint ige / mint főnév). Miért? Statisztikailag nem kicsi a valószínűsége, hogy párhuzamosan több nyelvben alakul ki ugyanaz a gyök (vagy bármi más nyelvtani elem), az összekapcsolásnál pedig mérlegelni kéne az esetleges összefüggés relevanciáját (lásd gerundívumok vs. magyar nyelv)
Mindig is lesznek, akik az ellenállást képviselik a társadalomban és kétségbe vonják sokezer tudós munkáját, mert úgy hiszik, okosabbak vagy célzottan ellenük irányulnak a kutatásaik. Nem állítom, hogy ez nem lehetséges, de itt is a mérlegelés a legfontosabb. Az ilyen eszmék a nyelvészetben szerencsére kevésbé károsak, de politikai kivetüléseik nem ritkán vezetnek konfliktushoz.
Részemről ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!