Szlovákiai hölgyek! Miért írjátok páran úgy a nevetek, hogy például "Kovácsová", amikor már nem lenne kötelező?
Nem tudom lesz-e válaszolóm. Nem szeretnék senkit megsérteni.
Inkább a hátterét szeretném tudni, hogy a ma mi szükség van így írni a nevetek és mondjuk egy Facebookon is így feltüntetni?
Számomra olyan szürreális, hogy egy sportesemény alatti "Hajrá Magyarország!" kommentet is ilyen névvel írta le valaki. Tudtommal már abszolút nem kötelező ez a szlovákos utótag.
Szerintem a kérdésből teljes mértékben kiderül, hogy ezt a miértjét tudtam.
Akkor neked 1-es így teszem fel: Miért nem kéri mindenki, akár előre is (szerintem lehet), akár utólag, hogy NE így legyen?
A magyarországi nemzetiségek nőtagjai miért nem kérik a nevük után a nőnem jelölését. Bár találkoztam ilyennel, volt egy magyarországi görög ügyfelem, akinek a vezetékneve Bruszalikisz volt, a húgát meg Bruszalikának hívták. Sok indoeuropai nyelvben a vezeték neveknél is a nőknél a nőnemű alakot használják. A felvidéki magyar nők nem lesznek attól szlovákok, hogy ott az -ová a nevük után. Valószínűleg megszokták, vagy mivel a szlovák nyelvet is beszélik, szlovákokkal is kapcsolatban vannak, hülyén érzik ők is, hogy hímnemű vagy semleges nemű alakban használják a nevüket. Magyarul ez nem jelent semmit, mert mi nem érzékeljük a nyelvtani nemet, mert a magyarban nincs.
Ez nem arról szól, hogy a szlovákok így csinálnak szlovák nemzetiségűt a magyarokból. Angela Merkel szlovákul is Angela Merkelová.
Itt a link: [link]
A történethez annyit, hogy a lett és a litván nyelv a férfiak nevéhez is hozzá teszi hímnem jelét: -s, -as, -is, stb. Pl Bill Gates litvánul Bills Geits Itt a link: [link]
Nekem is volt litván ismerősöm, aki Balazsis nak hívott, a telefonjába is úgy mentett el, hogy Balazsis Holczmannas. :)
Tehát ez nyelvi kérdés, nem nemzetiségi, politikai.
3: Azt értem, hogy a szlovákok így hivatkoznak mindenkire, az ország határain kívül is. Ez tényleg nyelvi kérdés. Ok.
De, amikor egy magyar nő önként így írja a nevét a közösségi médiában az viszont nekem erősen visszatetsző. Ez már nemzetiségi kérdés.
Nem lep meg, hogy az az ország, ahol nem érvénytelenítették a Benes-dekrétumokat, ott automatikusan így írják születéskor a nevet. De elkeserítő.
Szerintem annyira nem oké, hogy átcsinálják mások nevét, de nekik ez teljesen normális. Magyar neveket elszlovákosítanak, stb.
Lehet már túlságosan magukénak érzik ezt az ovát :D nekem sose tetszett, szerencsére szüleim még általánosba kérvényezték, hogy ne legyek ová
6: Ezt jó érzés volt olvasni. Szerintem ez hozzá tartozik a magyar identitáshoz.
7: Igen a "Kis Béláné" esete sem jó, de az más kérdés. Itt az Anyaországban is inkább az idősebb generációra jellemző már inkább. A fiatalok körében inkább vagy a férj vezetéknevét veszik fel, vagy ilyen variációkban mondjuk:
Nagyné Horváth Réka
Nagy-Horváth Réka
Amúgy főként arra akartam a kérdésemmel reflektálni, hogy mondjuk egy Facebookon, ahol Tibor helyett Tibi, Tibcsi néven is lehet regisztrálni, abszolút szükségtelen úgy írni a nevet, ahogy a szlovák papírokon szerepel.
Ez tényleg inkább szokásfüggő, kultúrafüggő. Kicsit emlékeztet a kérdés engem egy japán szokásra, bár az részben hasonlít csak. Japánban például udvariatlanságnak számít, ha az utótag hiányzik egy névről, hacsak nem agyfa-főbe összejáró barátok. Ez az utótag általában "san", de meg van az oka, ha más. Valami szinte mindig kell, és a tisztelet ott alapvető.
Pl Szabó-szan ("szábószán", rövid, Á-szerű hanggal).
Ha Japánban valaki simán "le-szabózná" Szabó urat (vagy hölgyet, mert a legtöbb japán utótag uniszex), akkor a többség bunkónak tartaná, aki így szólítja meg Szabót. Rendben van a teljes név plusz utótag is, pl Sabou Yaanoshi -san. Elég ritka, hogy utónév+utótag, az már kicsit közvetlenebb, csínján kell evvel bánni Japánban.
A lényeget már megírták a többiek, csak szerettem volna egy másik analógiával szemléltetni a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!