Szereintetek milyen lehet a magyar nyelv egy külföldinek?
Mindig is kíváncsi voltam, hogy milyen lehet egy külföldinek a magyart hallgatni, amikor nem tud sok magyar angolul, és elmagyarázzák hogy hol van ez meg az, a turistáknak. Mint mikor a kínai nyelvben, nem értek semmit, csak: Csing-csang-csung. Úgy meghallgatnám, milyen lehet a magyar, úgy, hogy semmit nem értek belőle. Szerintem jókat röhögnék némely szavakon.
Ti nem lennétek rá kíváncsiak?
Ha külföldiek közelében beszélgetünk magyarul, nagyon gyakran odajönnek hozzánk érdeklődni, hogy vajon honnan jövünk, mert ők elképzelni sem tudják, milyen nyelv lehet ez. :) Általában tetszik nekik.
A lengyel ismerőseim szerint nagyon szép (és nagyon gyors), a törökök hozzátették, hogy szerintük a legfeltűnőbb és legkarakteresebb hangunk az "S", ők arról ismerik fel.
Nyelvtanilag tényleg hasonlít nagyon a török nyelvre... hangzásában? szerintem annyira nem, de persze nehéz megmondani. :)
Nem tudom, de a finnhez hangzásban nem hasonlítanám, mivel az kevés fonémából áll, leginkább a rövid-hosszú mássalhangzók kontrasztja dominál. Ettől pergős, ritmusos az egész. Írásban is érdekesen jelenik meg, szép sima a szöveg.
A török hangzásban szerintem valamivel közelebb van, de érezhető rajta a környező nyelvek befolyása.
Számomra leginkább a szlovák nyelv a leginkább felfogható, bár a szavakat nem értem, de a hangok jól elkülöníthetők, ilyen szempontból tehát közel áll hangzásban a magyarhoz.
Egy nyelv szépségének érzetére pedig (szubjektívan, a hallgató számára) elég nagy befolyással van az hogy ki beszél, és hogy milyen stílusban.
A női énekhang szerintem megszépíti a nyelv hangzását.
Én azt hallottam, hogy a sok "e" betűk miatt kicsit olyan, mintha mekegnénk.
A dallamosság viszont mindenképp igaz a magyar nyelvre, viszonylag tényleg egyensúlyban van az msh és mgh száma a szavakban, nem úgy, mintha megnézzük a cseh vagy a lengyel nyelvet.
Nekem szerették a külföldi (orosz) barátaim, szerintük szép nyelv.
Ja, és egyszer tanítottam egy madagaszkári csajt magyarul, akinek nehéz volt kimondani a "lát" szót, mert az náluk valami nagyon trágár.
Meg a reketeke a-val, matathatatlan katlan. :D
Nem vagyok ezzel kibékülve, nekünk is jobb lenne egy egyszótagos fosztóképző vagy vmi. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!