Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mit rontottam el ennél a...

Mit rontottam el ennél a vonalrajznál?

Figyelt kérdés

Szóval, nagyon szerettem volna olyan munkát csinálni, mint ahogy a képregényrajzolók / illusztrátorok szoktak: egy papírra rajzolnak ceruzával, majd tussal átrajzolják, kiradírozzák. Aztán beszkennelik és Photoshoppal átdigitalizálják, úgy, hogy mintha ott lett volna megrajzolva a vonal. Aztán jön a színezés.

Ez pedig az én próbarajzom:

[link]

Látszik rajta, hogy valamit elrontottam, pedig rengeteg tutorialt néztem meg, hogyan kell úgy megcsinálni, hogy úgy tűnjön, mintha digitális tollal rajzoltam volna meg. A zöld színt is próbaképpen festettem oda.

Leírom, hogy csináltam:

-Canson 250 gr papírt használtam

-HB-s ceruzával rajzoltam meg a vázlatot

-Faber-Castell Ecco Pigment tustollal rajzoltam át

-Tikky 30 radírom van, de itt nem radíroztam le a ceruzavonalat a száradás után, mert féltem, hogy így is elmosódik. A korábbi rajzomnál is ezt tette

-beszkenneltem

-Photoshoppal a tutorialokat követve próbáltam átdigitalizálni, de ilyen lett az eredménye.

Ezekből a tutorialokból vettem a leckét:

[link]

[link]

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=IG7ROHS3T_k

És itt van egy képregény és két rajz, melyeken látszik, hogy nagyon jól vannak megcsinálva:

[link]

[link]

[link]

Szerintetek hol rontottam el? Ezért írtam le, hogy milyen rajzeszközöket használtam, hátha megtaláljátok a magyarázatot. Plusz a Photoshopos munkánál is.

Nagyon szépen köszönöm, ha tudtok ebben segíteni.

2015. jan. 3. 19:06
 1/5 anonim ***** válasza:
54%

Hol is kezdjem... Hú, nehéz kör lesz, de fussunk neki.

Mégis milyen indíttatásból nyomkodtad rá a kiszínezendő területre KÖR alakú ecsettel a színeket? Nem tűnt fel, hogy még véletlenül sem maradtál a vonalon belül? Vagy ha ez volt a cél - amit kötve hiszek -, akkor nem értem, miért hasonlítod a képet teljesen más módon színezett rajzokhoz. Mellesleg a linkelt munkákat kivétel nélkül digitális rajztáblával vagy tablettel készítették, és az sem biztos, hogy Photoshopot használt az alkotó (annál jellemzően problémák adódnak a nyomásérzékeléssel). Így érik el a természetes ceruzahatást, ami nagyon jól megfigyelhető például az első linkelt képregényrészleten, azon belül is a legelső képkockán.

Mellesleg elfelejtetted (vagy nem láttad, nem tudom) leszedni a rajzról az ún. "szkenndzsuvát". Jellemzően a fekete vonalak mellett jelenik meg, és a halványabb példányokat szét is szedheti, tehát figyelni kell rá. Nem utolsó sorban pedig minden munkát elcsúnyít az a szürke maszlag.

Összességében véve ne haragudj, de tényleg nem értem, hogyan nem tűnt fel neked a különbség, mikor összevetetted a próbarajzot a referenciákkal.

2015. jan. 3. 19:52
 2/5 anonim ***** válasza:
Nem vagyok járatos képregény dologban,de a stílushoz szerintem jobb valami vektoros grafikai program. Amit mutattál rajz ott is az a gond,hogy a vonalaid nagyon nem simák, nem tudom hogy mondják,de ilyen hullámzás van bennük.
2015. jan. 4. 09:21
 3/5 Drone007 válasza:

Egy képregényben egy képkockát nem A/ méretben rajzolnak meg, hanem maximum (!) kétszeresben, de az általánosabb, hogy 1:1 méretben, tehát akkorában, mint amekkora a füzetben is lesz. Egy ekkora méretű kis kocka kihúzása 0.2-0.5 tustollal történik, amitől a vonalak a rajz méretéhez képest vastagok lesznek. A te rajzodon a vonalaid majdnem hajszálvékonyak, ha kis méretűre kicsinyítjük a rajzot, ami elaprózódónak tünteti fel az egészet. Elveszíti a rögtönzés illúzióját, a frappáns rajz egy görcsösen részletekbe menő túlzóan aprólékos rajzzá válik. Ezen felül túl sok részletet ki akarsz húzni a rajzon. értem én, hogy pikkelyek, meg ráncok, de ezek feleslegesek. Nem a sárkány pikkelyeit akarod bemutatni, csak a sárkány fejét.

Tanácsom, hogy próbálj kisebb méretben rajzolni, törekedj a fontos dolgokra, ne menj bele fölösleges részletekbe, és hangsúlyozd az éles árnyékokat, így adhatsz teret a rajznak.

De egyébként jó úton haladsz, csak így tovább. A youtube-ot felejtsd el, gyakorolj inkább magadtól, mert a yt-on mindenki a saját módszerét magyarázza, ami nem feltétlenül lehet jó neked.

2015. jan. 4. 10:55
 4/5 Drone007 válasza:
A/ -> A/4
2015. jan. 4. 10:56
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a részletes magyarázatot az előzőknek :)

Továbbra is várom a válaszokat az ide tévedőknek.

2015. jan. 6. 09:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!