Vannak itt olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy nem feltétlenül helyes, ha egy tanuló kettest kap a rajzára rajz órán? (bővebben lent)
Azokkal értek egyet, akik a szándék osztályzását tartják fontosnak. Sajnos a készségtárgyakat tanító tanárok nagy része úgy gondolja, hogy az ő tantárgya "hú, de fontos", aztán azok a gyerekek, akik ezekből nem tudnak jól teljesíteni, nézhetik a rossz jegyeiket. Szerintem készségtárgyból el is lehetne törölni az osztályzást.
Azt már mégsem várhatjuk el mindenkitől, hogy tudjon rajzolni vagy énekelni.
Szerencsére van normális tanár is. Nagylányom énekhangját például nem is merem még körülírni sem, annyira szörnyű. Viszont mindig ötös volt énekből, mert a tanár elvárása nem az éneklés, hanem a dalok szövegének megtanulása, dallamának leszolmizálása és az eléneklés megpróbálása volt.
A szerkesztéssel kapcsolatos véleményeddel viszont nem értek egyet. A matematikai szerkesztés nem rajzolás, hanem körzővel-vonalzóval végrehajtott feladat, ahol a rajzkészség fel sem merül. Azt mindenki meg tudja csinálni - szerintem.
"Azt már mégsem várhatjuk el mindenkitől, hogy tudjon rajzolni vagy énekelni."
Azt viszont elvarhatjuk szerintem mindenkitol (gimnazistaktol foleg) hogy a valo eletre es a realitasra valamilyen ralatasa legyen. Csak gondolj bele hogy milyen munkaero lesz abbol a gyerekbol akit oktatasa 12 (jobb esetben 16) eveben arra nevelnek hogy: "Nem baj hogy ha teljesen rossz amit csinalsz csillagom, az a lenyeg hogy Te megprobaltad!" Barmennyire is kedves gondolat az akarat es igyekezet alapjan torteno osztalyzas, a eletben ezzel semmire sem mennek, ezen remelem nem fogunk osszeveszni. Altalanos iskola also tagozatban esetleg el tudom kepzelni a modszert, de egy 17 eves gyerekkel szemben szerintem nem irrealis elveres hogy tisztaban legyen az elet alapveto szabalyaival.
Igen, és az is teljesen korrekt, hogy általános iskola 4. osztálya után, középiskola utolsó évében veszik elő újra a rajzot, érettségi előtt. Ugyan már, az egész oktatás úgy rossz ahogy van, és akkor még finom is voltam. Az ilyen hülyeségekkel meg csak tetézik az egészet. Éveken át robot tanulásra késztetik a gyereket, kiölnek belőle minden kreativitást és erre azt várják, hogy képes legyen rajzolni amikor 8-9 éven át egy ceruza csíkot sem húzott? Milyen dolog ez?
Az élet alapvető szabályait nem ilyenekkel lehet megtanítani, ezzel maximum csak a diákok maradék lelkesedését lehet még jobban befagyasztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!