Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Vannak itt olyan emberek,...

Vannak itt olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy nem feltétlenül helyes, ha egy tanuló kettest kap a rajzára rajz órán? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Szóval. Szerintem, amikor olyan feladat van, amihez nem tanulni kell, hanem ügyesség, azoknál rosszul van az osztályzás (szerintem). Tehát ha mondjuk rajzolni kell rajz órán, vagy szerkeszteni mondjuk matekon, és arra a tanuló kettest kap, az nem helyes. Nem azt kéne nézni, hogy hogy néz ki, hanem hogy mennyire akarta. Mert ha mondjuk valaki béna ilyen téren, és nem tud szerkeszteni vagy rajzolni, de ő tőle telhetően mindent megtett, arra nem kéne rossz jegyet adni. Vagy kéne egy 5-s, mert hogy akarta, csak mondjuk csúnya és az volna a kettes. Tehát ha valahova nem tanulni kell, hanem ügyesség kell, ott nem azt kéne nézni, hogy milyen lett, hanem hogy mennyire akarta. Ha valaki nem ért valamihez ezért nem tudja végrehajtani, azért nem kell rossz jegyet kapnia. Ez akkor a legrosszabb, ha minden másból jól áll, és mondjuk a rajz lehúzza az átlagát. Remélem sikerült felfognotok, amit írtam. Eléggé össze vissza írtam... 17/F

2013. nov. 6. 16:05
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%
Kreatív dolgokat nem lehet ilyen módon osztályozni. Az életben meg gyanítom, hogy nem rajzzal vagy énekkel, meg hasonlókkal kell boldogulnia - ha igen, akkor úgyis szakirányú suliban fog tanulni.
2013. nov. 6. 17:17
 12/27 klopusz ***** válasza:
100%

Azokkal értek egyet, akik a szándék osztályzását tartják fontosnak. Sajnos a készségtárgyakat tanító tanárok nagy része úgy gondolja, hogy az ő tantárgya "hú, de fontos", aztán azok a gyerekek, akik ezekből nem tudnak jól teljesíteni, nézhetik a rossz jegyeiket. Szerintem készségtárgyból el is lehetne törölni az osztályzást.

Azt már mégsem várhatjuk el mindenkitől, hogy tudjon rajzolni vagy énekelni.

Szerencsére van normális tanár is. Nagylányom énekhangját például nem is merem még körülírni sem, annyira szörnyű. Viszont mindig ötös volt énekből, mert a tanár elvárása nem az éneklés, hanem a dalok szövegének megtanulása, dallamának leszolmizálása és az eléneklés megpróbálása volt.

A szerkesztéssel kapcsolatos véleményeddel viszont nem értek egyet. A matematikai szerkesztés nem rajzolás, hanem körzővel-vonalzóval végrehajtott feladat, ahol a rajzkészség fel sem merül. Azt mindenki meg tudja csinálni - szerintem.

2013. nov. 6. 17:19
 13/27 anonim ***** válasza:
40%

"Azt már mégsem várhatjuk el mindenkitől, hogy tudjon rajzolni vagy énekelni."

Azt viszont elvarhatjuk szerintem mindenkitol (gimnazistaktol foleg) hogy a valo eletre es a realitasra valamilyen ralatasa legyen. Csak gondolj bele hogy milyen munkaero lesz abbol a gyerekbol akit oktatasa 12 (jobb esetben 16) eveben arra nevelnek hogy: "Nem baj hogy ha teljesen rossz amit csinalsz csillagom, az a lenyeg hogy Te megprobaltad!" Barmennyire is kedves gondolat az akarat es igyekezet alapjan torteno osztalyzas, a eletben ezzel semmire sem mennek, ezen remelem nem fogunk osszeveszni. Altalanos iskola also tagozatban esetleg el tudom kepzelni a modszert, de egy 17 eves gyerekkel szemben szerintem nem irrealis elveres hogy tisztaban legyen az elet alapveto szabalyaival.

2013. nov. 6. 17:28
 14/27 anonim válasza:
100%

Igen, és az is teljesen korrekt, hogy általános iskola 4. osztálya után, középiskola utolsó évében veszik elő újra a rajzot, érettségi előtt. Ugyan már, az egész oktatás úgy rossz ahogy van, és akkor még finom is voltam. Az ilyen hülyeségekkel meg csak tetézik az egészet. Éveken át robot tanulásra késztetik a gyereket, kiölnek belőle minden kreativitást és erre azt várják, hogy képes legyen rajzolni amikor 8-9 éven át egy ceruza csíkot sem húzott? Milyen dolog ez?

Az élet alapvető szabályait nem ilyenekkel lehet megtanítani, ezzel maximum csak a diákok maradék lelkesedését lehet még jobban befagyasztani.

2013. nov. 6. 17:40
 15/27 A kérdező kommentje:
Ezt a legalább megpróbálta dolgot nem minden tantárgyra értettem. Csak az olyanokra, amikre nem tanulni kell, mint pl. a rajz. Aki nem tud rajzolni, az meg valószínűleg úgy sem olyan helyre fog elmenni, ahol rajzolni kell... Viszont akik az ellenkezőjét mondták, azokkal is egyet tudok érteni, mert teljesen igaz, amit írtak. Az élet kemény. Főleg itt nálunk... Ha meg zavarná ez a felsőbb embereket már kitaláltak volna valamit. Az a baj, hogy hozzák az új hülyeségeket. Pl. azt sem értem, általánosban miért kell kötelezően bent maradni nem tudom meddig. Minek? Ha a gyerek nem írja meg a házit, az nem feltétlenül csak az ő hibája, hanem az szüleié is, mert nem figyel rá ilyen téren, vagy ami másabb probléma, nincs rá ideje. Kitalálják a sok baromságot, amiről nem mindig a gyerekek tehetnek. És tudom, hogy ha valaki rossz környezetbe kerül, akkor ott beilleszkedés céljából ő is rossz lesz. De ha minden szülő figyelne a gyerekére, akkor sokkal kevesebb rossz környezet alakulna ki. De úgy érzem elkanyarodtam a témától...
2013. nov. 6. 20:46
 16/27 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem amennyiben nem egy szakirányú iskoláról van szó, úgy nem is kéne osztályozni ezeket a tárgyakat. Heti egy rajz óra mire elég? Arra, hogy az emberrel megszerettesse a rajzolást egy hobbi szinten, de ez úgy nem megy, ha kard lebeg a feje felett.
2013. nov. 6. 20:55
 17/27 anonim ***** válasza:
Én például úgy gondolom,hogy nem feltétlenül helyes.
2013. nov. 6. 20:56
 18/27 anonim válasza:
100%
Mondom, a magyar oktatás szar és maradi. Ilyenkor azt várná az ember, hogy javítanak, de ugye szép magyar szokáshoz híven csak tovább rontják a helyzetet, példának okáért a kérdező által említett kötelező bennmaradás.
2013. nov. 6. 21:08
 19/27 anonim ***** válasza:
100%
teljesen egyetértek veled...nálunk pl ezt az énektanár nagyon rendesen kezelte...nem a hangi teljesítményre adott osztályzatot, hanem pl ha valaki megtanulta rendesen a szöveget, akkor mindegy, milyen falsul adta elő, megkapta az 5-öst... így kellene mindenhol
2013. nov. 6. 22:57
 20/27 anonim ***** válasza:
68%
Egyébként a rajzóra elvileg rajz- és művészettörténet óra. Ahogy az énekóra jó része is zenetörténet. Ennek ugye megvan az az előnye, hogy lehet, hogy tehetsége nincs az embernek, de ha megtanulja az anyagot, akkor a dogákat meg tudja írni jól, így a tárgy kevésbé lesz készségtárgy.
2013. nov. 7. 08:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!