Meztelenség a színpadon?
Engem egyáltalán nem zavar. A célja sokat változott az évszázadok során. Az antik időkben elsősorban a Dionüszosz ünnepek volt jelen. Ezekben egyértelműen erotikus töltetű szerepe volt. (a mámor ünnepén ez nem meglepő)
A középkorban érdekes kettősségé alakult. (ebben az időben nem teljesen meztelenül álltak színpadra, hanem olyan ruhában ami ezt imitálta) Egyfelől jelentette a bűntelenséget (Ádám és Éva állapotát a bűnbeesés előtt) másfelől a romlottságot is.
Jelen korban szerintem a természetességet vagy a megalázottságot jelöli. A bűntelenség szimbólumaként még ma is megjelenik (lásd. Ember tragédiája előadásokon a bűnbeesés előtt), de láttam már olyan előadást ami az őrület jelenetében használta.
Én elsősorban mozgásművészi előadásokon szeretem a meztelenséget. Egészen hihetetlen tud lenne ha látod az izmok minden egyes rezdülését.
Az eddigi válaszokkal egyetértek.
Viszont érdekes, hogy vannak olyan színházi rendezők, akiknek szinte nincs is olyan rendezésük, amelyben a meztelenséget ne használnák valamiféle kifejező eszközként. Ilyen például Mundruczó Kornél. Legutóbbi rendezésében az összes szereplőből mindössze egy úszta meg vetkőzés nélkül.
Mundruczó egy külön kategória. :)
Nem láttam ezt a darabot, viszont a címe érdekesen hangzik.
A demencia egy olyan betegség, amiben az ember teljesen leépül, képtelenné válik a legegyszerűbb és az egészséges ember számára természetes dolgok elvégzésre. Ilyen például a ruha viselése.
Lehet, hogy itt az egészség-betegség ellentétpárt akarja jelenteni. Egy elmegyógyintézetben viszont kevés az egészséges ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!