Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Meztelenség a színpadon?

Dorka-18 kérdése:

Meztelenség a színpadon?

Figyelt kérdés
Régi téma, hogy a színpadon mennyire szabad élni a meztelenség eszközével. A meztelenség kifejezhet életörömöt, szabadságot, megalázottságot, erotikát... sok-sok mindent. Beszélgethetünk is róla, de ha csak azt írjátok meg, ki melyik előadásban látott meztelen színészt vagy színésznőt, az is valami. :)

#meztelenség #meztelen színésznő #színpadi erotika
2013. okt. 16. 16:22
 1/5 Kései Sirató ***** válasza:
100%
Szerintem a meztelenkedés a művészetektől egyáltalán nem idegen, én úgy gondolom, hogy helye van a színpadon, normális keretek között.
2013. okt. 16. 16:39
 2/5 anonim ***** válasza:

Engem egyáltalán nem zavar. A célja sokat változott az évszázadok során. Az antik időkben elsősorban a Dionüszosz ünnepek volt jelen. Ezekben egyértelműen erotikus töltetű szerepe volt. (a mámor ünnepén ez nem meglepő)

A középkorban érdekes kettősségé alakult. (ebben az időben nem teljesen meztelenül álltak színpadra, hanem olyan ruhában ami ezt imitálta) Egyfelől jelentette a bűntelenséget (Ádám és Éva állapotát a bűnbeesés előtt) másfelől a romlottságot is.

Jelen korban szerintem a természetességet vagy a megalázottságot jelöli. A bűntelenség szimbólumaként még ma is megjelenik (lásd. Ember tragédiája előadásokon a bűnbeesés előtt), de láttam már olyan előadást ami az őrület jelenetében használta.

Én elsősorban mozgásművészi előadásokon szeretem a meztelenséget. Egészen hihetetlen tud lenne ha látod az izmok minden egyes rezdülését.

2013. okt. 16. 17:20
 3/5 sándorjános ***** válasza:
100%
Mindenképpen megengedhető. Aki színházba jár, az tudja, hogy mire vállalkozik, és amit lát, azt komolyan kell venni. Persze gyerekeknek szóló előadáson TILOS, de a felnőtt közönség van olyan érett, hogy ne nevesse ki, bármennyire is szépséghibás valaki teste. Azon túl - ahogy már előttem is írták - jól működik, mint kifejező eszköz.
2013. okt. 16. 17:52
 4/5 A kérdező kommentje:

Az eddigi válaszokkal egyetértek.

Viszont érdekes, hogy vannak olyan színházi rendezők, akiknek szinte nincs is olyan rendezésük, amelyben a meztelenséget ne használnák valamiféle kifejező eszközként. Ilyen például Mundruczó Kornél. Legutóbbi rendezésében az összes szereplőből mindössze egy úszta meg vetkőzés nélkül.

[link]

2013. okt. 17. 09:02
 5/5 anonim ***** válasza:

Mundruczó egy külön kategória. :)

Nem láttam ezt a darabot, viszont a címe érdekesen hangzik.

A demencia egy olyan betegség, amiben az ember teljesen leépül, képtelenné válik a legegyszerűbb és az egészséges ember számára természetes dolgok elvégzésre. Ilyen például a ruha viselése.

Lehet, hogy itt az egészség-betegség ellentétpárt akarja jelenteni. Egy elmegyógyintézetben viszont kevés az egészséges ember.

2013. okt. 17. 19:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!