Mostanában divat lett regényt írni? De akár verseket, vagy mást is.
Én azért írok mert szeretek. Törekszem a választékos szóhasználatra, a jó helyesírásra, ha valamiben nem vagyok tisztában annak utána nézek (fogalmak,szavak helyesírása) .
Itthon őrzöm őket a fiókomban. 13/L
Amúgy a rövidítés azért "baj", mert persze, én is tudom, hogy nem úgy írják, viszont a szokás nagy úr.
Mivel úgy tanulunk olvasni, hogy nem külön-külön betűket, hanem szóképeket látunk, és úgy olvassuk össze a szavakat, mondatokat, ezért vizuálisan ragad meg, hogy valamit röviden írok le, és ehhez szokik hozzá az agy.
Később pedig ezt nehéz kontrolállni tudatosan.
Mikor érettségi vizsgára készültünk, tanárnő mindig rászólt egy lányra, hogy ne hiba javítózzon, hanem húzza át, és zárójelbe. Eleinte mindig rá kellett szólni, mert elfelejtette, aztán szép lassan leszokott róla, és az vált automatikussá, hogy zárójel, és áthúzom a szót, de kellett neki 2 hónap míg átállt.
A helyesírás ezért leginkább gyakorlás kérdése, és ha egyszer rászokok valaminek a rövidítésére, az hosszú távon megfog mutatkozni, akár hanyagság, igénytelenség képében, akár olvasási problémák szintjén is.
Ezt csak így érdekességképp írtam le, bocsánat, hogy kicsit eltértem.
A rövidítések használata alapértelmezetten nem hiba, legfeljebb egy tünet. Gyakran sajnos annak a tünete, hogy az emberek egyre kevesebbet olvasnak értékelhető minőségű olvasmányokat.
A netes portálok, híroldalak, vagy akár a papír alapú magazinok és a szórakoztató irodalmi művek jó része sem tekinthető értékelhető minőségű olvasmánynak, mert nem vagy nem elégséges szinten hordozzák a nyelv azon elemeit, amelyek egy szöveget irodalmi értékűvé emelnek. Meg lehet belőlük tanulni olvasni, hiszen erre a sajtpapír is alkalmas, amelyen le vannak írva a sajt összetevői, meg hogy mikor jár le a szavatossága. Ennél többre azonban egy bulvárlap, egy netes közösségi oldal vagy egy filléres regény nem alkalmas.
Nekem, aki szépirodalmon nőttem fel, és a mai napig is büszkén vallom magam könyvmolynak, meg sem fordul a fejemben az, hogy pl. abban a mondatban, hogy "A Szent Mihály-napi tűznél neked is ott a helyed!", vesszőt tegyek a tűznél szó után. Mert tudom, hogy ez nem összetett mondat.
(Igen, ezt a mondatot olvashatjuk, egy katasztrofálisan megbotránkoztató és égbekiáltóan megrendítő helyesírási hibával, a főváros számos pontján egy óriásplakáton. Minden egyes alkalommal már-már fizikai fájdalmat okoz a látványa, és főként a rettenetes felismerés, hogy óriásplakátokat feliratozhat olyasvalaki, aki egy normális nyelvtantanárnál már az általános iskola negyedik osztályában sem kapta volna meg az elégségest.)
A helyesírás és internetes szleng - szerintem mindenki felelőssége, hogy igyekezzen helyesen írni, minél többen teszik, annál kevesebb lesz aki keveri a j-t az ly-al meg az egyenlőret az egyelőrevel :)
Az írás, hát most ugye ott az Amazon stb e-book kiadók, blogok, szóval a lehetőségek sokkal jobbak, mint régen. Talán könnyebb valóra váltani az álmokat. :)
Persze a mennyiség nem jár több minőséggel, gondolom ezek 99%-a elbukik a pár olvasójával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!