Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mostanában divat lett regényt...

Mostanában divat lett regényt írni? De akár verseket, vagy mást is.

Figyelt kérdés
2013. szept. 21. 20:34
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:
Mármint nem a valóban megjelenő könyvekre gondolok, hanem csak így hobbiból.
2013. szept. 21. 20:35
 2/23 anonim ***** válasza:
100%
A technika mindenkinek adott, szabadidő szintén, vagyis eszköz és alkalom is van kiélni a kreativitást.
2013. szept. 21. 20:43
 3/23 A kérdező kommentje:
Nem azért írom, hogy ez baj, csak nem tudom, hogy tényleg így van-e, vagy csak azért hiszem ezt, mert az interneten ma már minden gyorsabban terjed? Mikor kicis voltam, nem sok embert ismertem, akinek ez volt a hobbija, de a mai gyerekek ezt csinálják.
2013. szept. 21. 20:45
 4/23 A kérdező kommentje:
*kicsi
2013. szept. 21. 20:45
 5/23 anonim ***** válasza:
Nem hinném, hogy divatból írnának. Azért írunk, mert megtehetjük; mert így éljük ki a kreativitásunkat, mert tele van a fejünk ötletekkel, történetekkel, amit szeretnénk megosztani másokkal. És erre tökéletes közeg az internet, ahol már nem kell az asztalfióknak írni, hanem könnyedén megosztható másokkal.
2013. szept. 21. 22:41
 6/23 anonim ***** válasza:

Én azért megkülönböztetnék a hobbi írást, és egy másik írást, amit nem is tudom, hogy nevezzek...

Erről Jostein Gaarder mondanivalója jut eszembe.

"Sok kezdő szerzőnek valami olyan alapvető dolog hiányzott, mint az élettapasztalat. A hit, hogy az ember először ír, és később él, egy posztmodern tévedés. Mégis sok fiatal ember azért akar író lenni, hogy az írók életét élhesse. Ezzel fejükre állítják a dolgokat. Az ember előbb él, azután elgondolkodik rajta, van-e valami elmesélni valója, de a döntést az élet maga hozza meg. Az írás az élet gyümölcse. Nem az élet az írásé.

Én utóbbiban valahogy jobban hiszek, vagy nem is tudom.

Ezzel nem ítélem el a hobbi írást, mert az is hozzáad a kreativitás fejlődéséhez, a napi szókincs gyarapodáshoz, és úgy amblok, nem rossz dolog. A rossz dolgot viszont annak tartom, hogy olyan tűzre való könyvnek nevezett szemetek is kikerülnek a polcra, aminek nem lenne ott a helye. Ami még ijesztőbb, habár az emberek ízlését nem tudom hány %-ban lehet irányítani (mert ugye ki kell szolgálni az igényt), hogy erre van kereslet.

Tehát ez már elgondolkodtató, hogy aki jónak mond egy ilyet könyvet, annak milyen stílusérzéke, értékrendszere, igényei, szépérzéke és stb. van.

Most itt el lehetne kanyarodni, hogy szórakoztató irodalom, és ennek tükrében pl. a fenti amit írtam, érvényét is veszti, mert ha valakinek tetszik, akkor tetszik, és kész.

Viszont sok tinilány borzalmas, hogy a művéről képes elhinni, mert annyi kritikai érzéke nincs, hogy megítélje magát, hogy ez biza azért a művészettől messze van, amit ír, és ő jónak gondol, mégis írói ambíciók élnek benne.

2013. szept. 22. 10:35
 7/23 A kérdező kommentje:

Utolsó! Köszönöm az idézetet, de már ismerem.

Amúgy mindenki válasza hasznos, de valahogy én mégis úgy érzem, hogy mostanában többen írnak. Például, aki azt állítja, hogy nem divatból: én a divatot nem is a szónak a klasszikus értelmében gondoltam, csak úgy, hogy ez mostanában elterjedtebb lett. Vagy lehet, hogy arról van szó, amit az utolsó írt, hogy most már mindenki ki is akarja adatni a könyvét.

2013. szept. 22. 11:28
 8/23 anonim ***** válasza:

Lehet, bár én nem tartom feltétlen rossznak az elterjedését. Az viszont én sem kedvelem, amikor hemzsegnek a helyesírási hibáktól, fogalmazni nem tudnak, de ők majd egyszer kiadatják a könyvüket. Bár ezt is fel lehet fogni tinilányos álomnak, amiből egyszer majd felébrednek, és ki tudja; ezek a korai próbálkozások később komolyabba is fordulhatnak, hogy ha tényleg fejlődni szeretne.

A másik, ha valaki azért akar csak írni, hogy pénzt keressen vele. Az ilyenek könyvei kerülnek ki a boltok polcaira sok helyen, és ilyenkor elszomorodom, hogy már tényleg csak a profitért írnak, csak az számít? Ingyen lehet, nem is írnának egyáltalán. Akkor pedig nem lehet íróknak hívni őket, főleg azok mellett, akiknek az életét tényleg fontos részét képezi a saját történetük elmesélése másoknak, és nem azért, hogy fizessenek is érte.

2013. szept. 22. 14:45
 9/23 anonim ***** válasza:

Igen is és nem is.

Azért igen, mert a számítógép elterjedésével (főleg a tizenévesek körében) elérhetőbb lett ez a hobbi, így valóban többen irkálnak ezt-azt, mint mondjuk 20 éve. Az ilyen próbálkozások többsége azonban nem éri el a regény, novella, vagy általában az irodalmi mű színvonalát. Nagyon megugrott mostanában az életüket és minden apró, jelentéktelen gondolatukat blogon megosztó kamaszok száma, az ilyen írások színvonala azonban nem éri el azt a szintet, hogy naplóregénynek, novellafüzérnek, vagy bármi más olyasminek lehessen tekinteni őket, ami irodalmi kategóriába sorolható.

Amíg nem volt net, vagy legalábbis nem minden háztartásban, addig nem volt mód a blogolásra, az írások napi szinten történő közzétételére. Régen azt, amit az emberek ma blogba írnak, a naplójukba írták, amely egy füzet volt, vagy a vázlatfüzetükbe, azaz szintén papír alapra.

15-20 éve még jobb volt az emberek helyesírása, nyelvi készségei is, ha a nagy átlagot nézzük. A net elterjedése a rövidítések gyarapodását segítette elő, így a helyesírás, a fogalmazás egyre inkább háttérbe szorul. Gyakran megdöbbenek, hogy mennyire leromlott a társadalom általános nyelvi színvonala. Én az általános iskola harmadik osztályában jobban tudtam helyesen írni, mint a mai fiatal felnőttek nagy százaléka. Nem azért, mert csodagyerek voltam, hanem mert ez volt a normális.

2013. szept. 22. 15:01
 10/23 A kérdező kommentje:

Előző előtti! Én sem mondtam, hogy rossz, csak furcsa számomra. Az meg alapból vicces, hogy valaki a pénzért ír, ha belegondolunk, hogy alapból azt hinné az ember, hogy az írásból nem lehet megélni. De amúgy igazad van, és értem, mire gondolsz.

Előző! Én most a valóban történetnek tekinthető írásokra gondoltam, nem az olyan blogokra, hogy "tegnap köhögtem egyet". Ezekről sosem fogom megérteni, mért hiszi azt a tulajuk, hogy valakit érdekel.

Sokan szidják a mai fiatalok helyesírását, de én ezt picit eltúlzottnak érzem. Meg azt is, hogy ezért az internetet és a rövidítéseket hibáztassuk. Rövidíteni az tud, aki tudja, mit, és nem fogja komolyan gondolni, hogy a "vki" a helyes formája a "valaki"-nek. És alapvetően az internet nem lenne hibás a rossz helyesírásért, mert ha minden jól lenne megírva, akkor az terjedne a neten.

2013. szept. 22. 16:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!