Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Írnátok véleményt a regényem...

Írnátok véleményt a regényem elejéről? 12/L

Figyelt kérdés

Két fajta ember létezik: aki jó író és aki azt hiszi magáról, hogy jó író. Én a második csoportba tartozom, így felvoltam háborodva, mikor a könyvkiadó visszautasította a kérelmemet, hogy adják ki az első regényemet. Mivel elég dühös voltam, hirtelen felindulásból elmentem egy író barátomhoz kikérni a véleményét. Odaadtam neki a kéziratot ő pedig bele-bele olvasott, végül így szólt:

- Ez elég jó Gabi, de….

Mivel jól ismertem az öreg Karcsi bácsit tudtam, hogyha azt mondja, hogy ,,de”, az nem jelenthet mást, mint, hogy hosszú szónoklatba kezd. Gyanúm be is igazolódott, így kényelmesen elhelyezkedtem a fotelbe és érdeklődve hallgattam barátom.

- …. Szóval a legnagyobb probléma az, hogy még nem tapasztaltál eleget az életben egy könyv megírásához. –fejezte be mondandóját.

- Szóval azt mondod, hogy tapaszaljak?- érdeklődtem.

- Pontosan. Ismerj meg új helyeket, embereket, ételeket.

- Azt hiszem értelek…- gondolkodtam.

- Akkor jó. Most, hogy ezt megbeszéltük, nem kérsz egy kis teát? –kérdezte mosolyogva és felállt a kanapéról.

- Nem köszönöm! Találkozom van egy régi barátommal. –feleltem és felvettem a kabátom.

- Ó, talán én is ismerem?

- Meglehet –morfondíroztam- egy volt osztálytársamról van szó. A neve Tomi.

- Csak nem Nyári Tamásról van szó?- kérdezte lelkesen.

- De igen, róla. Honnan ismered?

- A nővérét ismerem.

- Hát jó. Most indulnom kell. Majd látjuk egymást!- mondtam és kiléptem az ajtón.

Az őszi szél erősen fújt, leveleket és szemetet hordozott magával. Az égbolt felhős volt, a Nap egy-egy sugara alkalmakként kikandikált mögülük. Gyors léptekkel haladtam a sarkon lévő kávézó felé, miközben hajamat igazgattam. Már majdnem ott voltam, mikor valaki megérintette a vállam. Megfordultam és ijedten konstatáltam, hogy egy hajléktalan áll mögöttem.

- Kérem adjon egy kis pénzt ételre!- kérlelt rekedtesen hangon.

- Most nem érek rá!- válaszoltam mogorván és még gyorsabban mentem a kávézó felé.

- Hölgyem! Kérem!- folytatta a könyörgést és a vállamnál fogva visszarántott.

- Hagyjon békén!- kiáltottam rá és a fogadó felé futottam.

Viszont a férfi nem tágított és utánam futott. Végre elértem a célpontomhoz és gyorsan benyitottam.

- Segítség! Ez a férfi nem hagy békén!- szóltam hangosan az egyik dolgozónak. Ő pedig kiment az ajtón és elküldte a férfit.

Fáradtan sétáltam egy box felé, amiben egy magas, erős testalkatú, férfi ült. Barna haja a válláig ért, sötétzöld szemei engem figyeltek.

- Tomi! De örülök, hogy látlak!- örvendeztem.

- Én annál is jobban! De mondd csak, Te mindig bajba keveredsz?

- Ha a hajléktalanra gondolsz, akkor ez volt az első eset. –mosolyogtam.

Ezután hosszasan beszélgettünk, én érdeklődtem az iskolájáról, ő a könyvemről. Én panaszkodtam a kiadóról, ő panaszkodott a tanárokról. Én nevettem rajta, ő nevetett rajtam. Aztán, mikor újra komolyra fordult a beszélgetés, olyat mondtam, amin barátom igencsak meglepődött.

- Hogy Londonba költözöl?- kérdezte meglehetősen hangosan.

- Igen.

- Tényleg?

- Igen.

- Nem viccelsz?

- Nem.

- Mégis miért?- érdeklődött Tomi és beleivott a kávéjába.

- Tapasztalni. – válaszoltam higgadtan.

- Aha. Tulajdonképpen megértelek. Én is szívesen utazgatnék, tapasztalnék. Viszont nekem iskolába kell járnom.

- Nekem pedig, az új tudás, jól jönne az íráshoz.

Csevegtünk még a repülőkről, utazásokról és városokról, egészen míg be nem sötétedett. Akkor azonban felálltam és elköszöntem Tomitól, mert még volt egy fontos elintéznivalóm. Be kellett mennem a kórházba.

2013. szept. 20. 18:16
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Tök jó, nekem nagyon tetszik:)
2013. szept. 20. 18:22
 2/18 anonim ***** válasza:
De....
2013. szept. 20. 18:22
 3/18 A kérdező kommentje:
De?
2013. szept. 20. 18:26
 4/18 anonim ***** válasza:
Egy 12 évestől ez egyáltalán nem rossz. Helyesírási szabályzatban olvasgass egy kicsit az írásjelek használatáról, mert van néhány hibád (főleg a párbeszédekben a kötőjeleknél, de egyéb vesszőhibákat is találtam). De egyébként szerintem jól írsz.
2013. szept. 20. 18:34
 5/18 schocko ***** válasza:
12 évesnek nagyon jó, de...
2013. szept. 20. 18:40
 6/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Várom a továbbiakat is.
2013. szept. 20. 18:46
 7/18 sándorjános ***** válasza:
Jó, egész jó egy 12 évestől. Ha én hajdanában így írtam volna, most nem biztos, hogy festő lennék. A helyesírást érdemes még átmazsolázni, mert bár én csak kettő hibát találtam benne, azért egy szemfülesebb kritikus mélyebben beleláthat, ami valljuk be felér egy feketeponttal. A tapasztalást felfogtam, hogy ez alkotja a sztori gerincét, a további infókat nyilván később mondod el a főszereplőről, DE... azért egy kis kitekintést tudnál írni, hogy mégis milyen nyomvonalon akarsz haladni? Pusztán érdekel, hogy mit akarsz elérni az olvasó lelkében (a kis szösszeneted alapján feltételezem romantikus ifiusági regény lesz).
2013. szept. 20. 19:56
 8/18 A kérdező kommentje:
Nem romantikus lesz. Elküldjem a folytatást?
2013. szept. 20. 19:59
 9/18 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem téged a szintén a második kategóriába lehetne sorolni, vagy egy harmadikba :D

a vselekmény nagyon gyorsan megy végbe (vagyis, inkább csak az eleje, mert csak azt olvastam el, a többit nem tudtam, mert nem igazán érdekelt)

amikor a nemtudomki elmegy a barátjához, hogy véleményezze a regényét, vagy mit, akkor nagyon-nagyot hibáztál!

1. egy regényt nem lehet pár perc alatt elolvasni -_-

2. ha én valakit megkérnék, hogy az én írásomat véleményezze, nem elégednék meg egy mondattal, hanem több ideig is beszélnénk a dologról... de nálad minden rohan

olvass sok szépirodalmat, és nagyon figyelj a helyesírásra, főleg a párbeszédek helyesírására

2013. szept. 20. 20:00
 10/18 A kérdező kommentje:

Utolsónak mondom:

1. Nem is azt írtam, hogy elolvast, hanem, hogy bele-bele olvasott.

2. Ha figyelnél látnád, hogy a véleménye előtt ... van, ami azt jelenti, hogy előtte még mondott dolgokat!

2013. szept. 20. 20:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!