Szeretnék írni egy könyvet, de nem tudom miről, (? )
Könyvet akkor szoktak elkezdeni írni, ha van téma.
Nem azért, mert "szeretnél írni egy könyvet", hanem azért írsz egy könyvet, mert van mondanivalód. Ez így működik csak, fordítva nem.
Azt javaslom, olvass sokat (az fejleszti a kifejező-készséged, a helyesírásodat, elleshetsz írói praktikákat, stb.), és járj nyitott szemmel a világban, gondolkodj sokat, beszélgess... Így majd egyszer találsz egy témát, amit érdemes kidolgozni.
Elolvastad, amit írtam??
Épp azt mondom, hogy majd, ha tudod, hogy miről akarsz írni, akkor kezdj bele, mert könyvet akkor írunk, ha van mondanivalónk, és nem azért keresünk mondanivalót, hogy írjunk valamit.
Az írás nem egy öncélú dolog, akkor kell könyvet írni, ha valamit közölni akarsz.
Sokat olvasol? Miket? Mik érdekelnek? Mi a hobbid?
Ezen a vonalon tudsz leginkább elindulni a témaválasztással. Először magadat kell megismerned, anélkül nem megy.
Mi hiába mondunk itt neked témát, az nem lesz attól még a TIÉD, és akkor mégis, hogyan írsz róla!?
Igen elolvastam és igazad van. Sokat olvasok most nyáron meg főleg. Szeretek úszni és utálom a vámpíros könyveket.
A tiniknek szóló könyveket szeretem és csakis olyat olvasok amik az életről szólnak. Semmi tündérmese
Akkor esetleg olyasmi történetet tudok neked elképzelni, mint pl. a Pál utcai fiúk, vagy a Tom Sawyer, Huckleberry Finn...
Tehát tinikről szóló, őket bemutató történet, kalandokkal, tini-problémákkal.
Meríts ötleteket a mindennapokból. Abból is, amit magad körül tapasztalsz.
Döntsd el először is, hogy ki lesz a főszereplőd (fiú-lány, mennyi idős, mit csinál...), mi lesz a fő vonulata a történetnek (nyár-szabadidő, vagy iskola, stb.), mi lesz a felmerülő konfliktus...
Készíts vázlatokat, a történet nagy vonalát vázold fel először.
Tehát nem úgy kell írni, hogy leülsz, és az első mondattól elkezded, és megírod az utolsóig. Az előkészület is nagyon fontos. Előre kell tudnod, mi lesz a vége, mert végig afelé kell haladni, logikusan.
Ettől lesz egy könyv jó - szerintem.
A könyvírás nem úgy megy, hogy elhatározod: na, én most írok egy könyvet.
Én évek óta írok mindenféle történetet, novellát, verseket, és az idő során a tapasztalataimból forrnak ki a történeteim, amit leginkább tartogatok egy ideig, és majd amikor készen állok rá, akkor leírom könyvként.
De annyit tudok segíteni én is, hogy olvass sokat. Minél többet, annál jobb lesz a szókincsednek is és neked is. Aztán majd, szerencsésebb esetben, fejbe vág majd egy jó kis ötlet :)
Amúgy én is 14 vagyok, és lány. De előre is, sok szerencsét hozzá
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!