Segítség! Már jó régen könyvet szeretnék írni, de nincs ötletem hogy miről. Bármilyen témát szívesen fogadok (? )
Kedves Tímea! ha már saját témát se tudsz, akkor inkább ne is írj könyvet. ;)
De ha még ez sem tántorított el, akkor: farkasok, de rendes farkasok. E/1-ben, mintha te lennél az egyik farkas, és le kéne írnod, mi történik a falkátokban. mondjuk 1 évet ölelhetné fel. :)
Hogy akar valaki könyvet írni, ha nincs ötlete? Ahhoz FOLYAMATOSAN ötletek kellenek, hiszen a cselekményt is fordulatossá, izgalmassá kell tenni.
Szerintem felejtsd el.
Előző: köszi, ez most feldobta a napomat =D
Válasz a kérdésre:
Csak arról írj, ami érdekel? Kiknek írnál szívesen? Felnőtteknek, tiniknek? Lányoknak, fiúknak? Milyen műfaj a kedvenced, melyikben érzed magad a leginkább otthon? Fantasy, urban fantasy, sci-fi, kaland, dráma, vígjáték, romantika, disztópia és ezek alfajai? Először ezen gondolkodj el.
Aztán, ha megvan, melyik korosztálynak írsz milyen műfajban, kezdj el megteremteni egy világot. Komolyan, még ha nincs egy sztorid sem hozzá, építs fel egy világot. Dolgozd ki nagyon részletesen, ismerj mindegy egyes kavicsot, az összes felhőt, a legutolsó hangyának a lábnyomát a vastól vörös talajban. (Jó, azért ennyire nem kell, de azért érted... =D) Nekem is jó néhány univerzum lapul a fiókomban, csak úgy, szórakozásból, egyelőre felhasználatlanul, részletesen kidolgozva.
Aztán ezután/ezzel párhuzamosan kezdj el karaktereket gyártani, teljesen cselekménytől és világtól függetlenül. Úgy kell őket ismerned, mint saját magadat. Tudd, hogy reagálnának, ha a szemük láttára ütne el egy autó egy kisgyereket, ha a boltban rosszul adtak vissza, ha a kutya elvitte a papucsukat. A legfontosabb egy karakterben ez, a reakiójuk. Mert mondhatjuk, hogy xy milyen gazdag, bőkezű és adakozó, ha az említett bolti jelenetnél leüvöltené az eladó fejét, hogy adja már vissza az apróját. Emellett tudnod kell a kedvenc dolgait, az élettörténetét, szóval mindent, amit egy emberről (magadról) tudhatsz.
Ha már belejöttél a világok és a karakterek gyártásába, észre fogod venni, hogy a gondolataid elkalandoznak, és azon tűnődsz, hogy mi lenne, ha...? A jól kidolgozott világok és karakterek olyanak, mint egy vákum, csak úgy szippantják magukon keresztül az elménkbe a jobbnál jobb ötleteket. Próbáld ki =)
Köszönöm szépen a sok választ!
Aki azt írta hogy bele sem kéne kezdenem, annak is köszönöm, mert igaza lenne HA Nekem volt-lenne ötletem, csak azokat már mind egy csomószor megírták, és én nem akarok fanfictiont írni.
Írhatsz lovakról.Vagy tündérekről.Nem az számít hanem az,hogy téged érdekeljen.És aztán jön az,hogy másokat vajon érdekel-e.
(én is könyvet írok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!