A fényképezés miért művészet?
Hát én nem nagyon értek a témához, de:
Az ő új fotóit mindig megnézem. Igaz, sokba számítógéppel is belenyúl, de szerintem ez kimeríti a művészet fogalmát. :)
szerencse? ezt azok mondják, akik nem tudják, milyen az, amikor egy fotós ÓRÁKAT VÁR a vízben tocsogva, egy megfelelő pillanatra. lehet, hogy ehhez a madárhoz, amit előbb küldtek, nem kellett annyit, de főleg vadállatoknál ez így van
vagy: [link]
rengeteg időt vesz igénybe, hogy ilyet lehessen fotózni. elő kell készíteni a vizet, az eszközöket, hogy a víz lebeghessen a vízen, a fényeket, hogy mutasson, és elkapni a pillanatot
tudni, honnan, milyen szögből, milyen kompozícióban a legszebb valami
egy kis felbontású vacakkal is lehet jó képet csinálni
nem, nem vagyok fotós. festő vagyok, aki 50 órát is dolgozik egy képpel, és mégis megbecsülöm a fotósokat, akik egy pillanat alatt készítenek egy képet
ha én ezt teszem, akkor az átlagember, aki még erre sem képes, h kattintgasson, na annak végképp semmi joga megkérdőjelezni, hogy művészet e ez, vagy sem.
Ha te annyira tudod, mit nevezünk annak, csináld! zenélj, táncolj, rajzolj. De ne kritizálj másokat.
És itt nem a napi 300 képet fotózó hobbifotósokról beszéltem. hanem azokról, akik komolyan csinálják.
teszteld le. van egy dagadt csaj mondjuk. fotózd le úgy, hogy vékonynak tűnjön, és szépnek! nem fog menni, de egy fotósnak, aki évek óta csinálja, simán megy. nem véletlenül.
"Ha te annyira tudod, mit nevezünk annak, csináld! zenélj, táncolj, rajzolj. De ne kritizálj másokat."
Nem tojok tojást, mégis megmondom, ha záp.
"teszteld le. van egy dagadt csaj mondjuk. fotózd le úgy, hogy vékonynak tűnjön, és szépnek! nem fog menni, de egy fotósnak, aki évek óta csinálja, simán megy. nem véletlenül."
Lehet, hogy egy fotós megtudja, de ettől miért lenne művész? Ettől csak egy sima szakember, akinek ez a dolga. Ráadásul ő nem a saját két kezével csinálja, hanem géppel.
"szerencse? ezt azok mondják, akik nem tudják, milyen az, amikor egy fotós ÓRÁKAT VÁR a vízben tocsogva, egy megfelelő pillanatra. lehet, hogy ehhez a madárhoz, amit előbb küldtek, nem kellett annyit, de főleg vadállatoknál ez így van"
Ha 10 percen keresztül dobálgatok egy érmét, és mindig akkor lesz fej, amikor írást mondok, és egyszer véletlenül eltalálom az nem művészet, hanem szerencse.
annak, hogy záp, semmi köze ahhoz, hogy dönthess afelett, hogy művészet e
ne keverd a szezont a fazonnal
ennyi erővel a festő is szakember, meg a költő is, mert teszi, ami a dolg, tehát semmi sem művészet
és nem 10 percről beszéltem, és nem véletlen kattintgatásról. egyetlen kattintás... millió lehetőség
nálad 2 lehetőség, és rengeteg "kattintás"
megint csak teljesen eltévedtél
ne akard bizonyítani azt, amiről halvány fogalmad sincs
amíg nem érzed azt, amit egy művész érez, azt a szenvedélyt, ami ahhoz fűzi, amit csinál, addig egy szót ne szólj. legyen az egy kattintás, de ha közben érez valami boldogságot, olyat, amilyet te soha nem érezhetsz, akkor az igenis művészet.
a művészet célja az elgondolkodtatás és a gyönyörködtetés. ezt egy fotó megtudja adni
"legyen az egy kattintás, de ha közben érez valami boldogságot, olyat, amilyet te soha nem érezhetsz, akkor az igenis művészet. "
AMILYET TE SOHA NEM ÉREZHETSZ?? Te normális vagy? Látszik, hogy nem tudod mi az a művészet, a művészet nem egy kiváltság amit valaki érezhet csak, mint 1 kiválasztott. Te jó ég...
Szeretném közölni az örömhírt, hogy azt a bizonyos érzést mindenki érzi életében, csak más és másban, a különbség csak az, hogy ha valaki ételkihordásban érzi ezt, őt pincérnek hívják, nem pedig művésznek. Ennyit erről. :)
Amúgy az összes eddigi írásodra a rövidke cáfolat: Az, hogy órákig vár valaki a jó pillanatra dicséretes, de attól még szerencse amikor megvan. Mondhatni kovácsolja a szerencsét, szóval ezt még mindig nem feltétlenül kell hívni művészetnek. A szobrász és a festő aki hónapokat/éveket szenved egy műalkotáson, hívjuk művésznek.
fail
festő vagyok
pontosan tudom....
A kérdés mögött egy másik kérdés lapul: Mi a művészet? Erre még senki nem tudott válaszolni (mondom kb. 15 év képző-, iparművészet és médiaelmélet tanulás után). Ezért valszeg itt se sikerül :) Csak "néhány" gondolat:
- A művészet nem attól lesz művészet, hogy milyen technikával készül. Lehet, ma Leonardo photoshopot használna.
- A művészet nem a kézügyességtől, a szerencsétől vagy az alkotással eltöltött időtől függ. (Pl. egy nagyjátékfilm vs. Picasso-rajz).
- A művészet talán a szándéktól függ leginkább. De ma pl. művészetnek tartunk olyasmiket, amik régen pl. vallási céllal készültek és saját koruk megítélése szerint "szimpla" mesteremberek által.
- Kérdés, művészet lehet-e, aminek nem lesz vagy nem szántak közönséget? (Pl. a katedrálisok tornyain lévő faragások)
- Nem az a művészet, ami sok embernek tetszik (pl. giccs).
- A pénz, kapcsolatok, szerencse is meghatározza egy művész, mű szakmai támogatottságát, hogy mennyire jut el a közönséghez, egyáltalán van-e pénz létrehozni, és később mennyire marad nyoma. De kérdés, kik ezek a döntéshozók. Így tehát politikai oldala is van.
- Kritériuma-e a művészetnek az időtállóság vagy az értékállóság? Pl. egy rövid performansz, ami csak egy adott eseményre reflektál? Vagy egy rajz a hóban? Vagy zene, amit nem írnak le?
Érdekes az is (sarkítva a sztorit) a témához, hogy ugyi sokáig a festészet volt a kétdimenziós ábrázolás. Amikor a fényképezés "bejött" az 1800-as évek végén, eleinte a festészetet utánozta. Majd megtalálta a saját útját, plusz a technikai korlátok alól mind jobban felszabadult és egyre olcsóbb is lett. Közben a festészet pedig egyre jobban, több útvonalon felszabadult a természethű ábrázolás kényszere alól, és sok mindent átvett a fényképezésből. Ma pedig a digitális képfeldolgozás terjedésével a fényképezésből újra festészet kezd lenni, ráadásul olyan, ami lassan bárki számára megtanulható - akárcsak régen, mikor a művészetet még mesterségnek tartották :)
És hogy még a csomóra is csomót kössek :) Milyen értelemben használod a kérdésben a művészet szót?
- Lehet-e művészeti ág, mint a szobrászat vagy a zene? Persze.
- Képzőművészet vagy iparművészet?
Lehet eszköze az önkifejezésnek (pl. önarckép) és lehet alkalmazott fotó (pl. sport), sőt ezek egyvelege sem kizárt.
- Vagy hétköznapi értelemben, hogy miért "kunszt", amikor bárki le tudja nyomni a gombot?
Ha a gondolati síkot nézzük, akkor kell hozzá kreativitás, látásmód, kompozíció, döntések sorozata... stb. Ha a gyakorlatit - menj el fotósképzésre és megtudod :) (Minden műfajban vannak képzettek és vannak autodidakták.)
- Vagy úgy értetted, hogy lehet-e annyira egyenrangú a fotó műfaja pl. a festészettel, ami sokkal kevesebb alkotó számára elérhető, mert kézügyesség is kell hozzá? Sok középszerű, de nagyon ügyes festőt, grafikust ismerek...
Én is sokat gondolkodtam rajta, hogy miért is nevezik művészetnek a fotózást. Teljesen hülyeségnek tartottam, egészen addig, míg fel nem vettem a művészetin a fotográfiát is.
Hadd ne mondjam. . . Sorozatokkal kezdtük. Teljesen egyszerűnek tűnt: fotózz enteriőrt, majd rakd sorba, hogy akár egy idegennek is be tudj mutatni egy adott teret. Mondanom sem kell, olyan karót kaptam a "művészfotóimmal", hogy azt hittem szakmát váltok (később meg is tettem). Aztán rájöttem, mennyi mindennek kell passzolnia: a tömegeknek, a sűrűségeknek, a fényeknek,az ellentéteknek, a méreteknek mind-mind harmóniában kell lennie. Egy fotónál valamivel keretet kell adnod, hogy egészet mutass. Több fotónál valahogy össze kell kötnöd. Hihetetlen logika, szinte rászületettség kell hozzá.
És nem mellesleg egy rajzosnak nagyon jó alap, mert könnyebben látja meg utána az arányokat, tónusokat, és könnyebben teszi mindezt egy egészbe.
De ha megnézed akár csak az elnevezést: fény+kép: a fény leképezése, vagy másnéven a "lusta művészet", ami képes egy-egy pillanatot is megörökíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!